Malena: Skønhed fortæres

Malena

11/08-05Skønhed fortæres
DR2 er ved at blive en af de bedste filmkanaler i vort lille land. I mandags viste de denne italienske sexede og humoristiske, om end ikke altid muntre film, der satte Monica Bellucci på filmstjernekortet som en af tidens mest sexede europæiske kvinder.

Filmen handler netop også om hende som sexobjekt, og hvordan det sexede og tiltrækkende udseende, der tiltrækker beboerne i en lille by under 2. verdenskrig, i sidste ende gør, at beboerne ødelægger hende. På sin vis er der tale om en lidt let og lys ”Dogville”, men mange ting i ”Malena” gør filmen en hel del lettere at sluge end Triers mørke fortællestil. Historien om ”Malena” fortælles igennem den 12-årige beundrers øjne, så filmen er i lige så høj grad en fortælling om, hvordan han bliver moden igennem sin seksuelle fascination af Malena. En fascination som han tilsyneladende deler med resten af landsbyens mænd, der alle savler efter den unge krigsenke, når hun elegant går ned ad gaden.

Mens knægten onanerer til fantasier om Malena, så er Malenas virkelighed anderledes hård. Hun bliver sagsøgt, da landsbyens tandlæge fortæller hele byen, at han er forlovet med hende. Malena kan ikke betale advokatregningen, så den gale og vildt gestikulerende advokat tager hendes krop i stedet for hendes penge. Da hun derefter ikke har råd til fødevarer, må hun opsøge byens mænd, der udnytter hende seksuelt. Hun kan jo ikke opsøge kvinderne for støtte, da de alle ser hende som en tøjte. I sidste ende bliver hun en feltmadras for tyskerne, hvilket ikke er så heldigt efter krigen, da landsbyens kvinder tæsker hende og klipper håret af hende. Alt imens den 12-årige beundrer ser på og græmmes.

Hans seksuelle fantasivæsen er ødelagt af smålige mennesker, der ikke kunne håndtere deres egen jalousi og begær, når det gjaldt en sårbar ung enke. Da Malenas mand i slutningen af filmen vender tilbage og Malena accepteres som hans huslige kone af resten af landsbyen, så er det næppe nogen happy end. Landsbyen kan kun håndtere hende og deres jalousi og begær til hende, når hun ikke er udfordrende. Malena accepteres kun efter hun er blevet ydmyget og nedgjort på det groveste. Derfor er denne komedie absolut ikke kun munter.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.