Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet: Gys i vintersko...

Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet

31/12-05Gys i vinterskoven
Det var ikke uden stor skepsis, at jeg havde ladet mig lokke med i biffen for at se Disneys og kristne Walden Media's indholdsmæssigt kritiserede actionudgave af "Narnia".

Forfatteren bag de oprindelige børnebøger, britiske C. S. Lewis, var selv overbevist kristen. Han havde en del kontakt med legendariske J. R. R. Tolkien, som i modsætning til Lewis mente, at man burde afstå fra at knytte disse fantasi-universer til den politiske virkelighed.

Det er dog min vurdering, at man skal være kender af Bibelen for at bemærke filmens referencer til den hellige bog. Undertegnede opdagede i hvert fald ikke noget. På den måde kan man eventuelt glæde sig over, at filmens kristne amerikanske sponsor næppe opnår dén effekt, man sikkert havde ønsket sig. For interesseorganisationers direkte styring af filmisk indhold er og bliver nu engang en syg ting.

Jeg har ikke selv læst de berømte bøger. Jeg har end ikke set den britiske TV-serie fra 80erne. Folk, jeg så den sammen med, havde til gengæld gjort begge dele. Og de var helt overvejende tilfredse med resultatet.

Det store slag fylder særdeles meget i filmen og synes meget præget af andre af tidens store eventyrfilms mange slagscener. Det er pænt (og ublodigt) men dog dramatisk lavet.

Filmens to hovedattraktioner er hhv. den lille Lucys første besøg i vinterskoven og hendes møde med faunen, hvor underlægningsmusik og billedside er decideret mindeværdig. Dernæst er det isheksen Jadis, som Tilda ("Orlando") Swinton personificerer med gennemført ondskabsfuld udstråling.

Efter at have set alle Harry Potter-filmene er jeg ikke i tvivl om, at jeg har følt mig bedre underholdt i selskab med "Narnia", som er behageligt fri for lavkomik. Min største anke er snarere rettet mod Lewis' eget sort-hvide univers om entydig godhed contra entydig ondskab... Og så havde filmen været bedre UDEN Aslan(!)

15/01-06Gys i vinterskoven
Anonym
Hej

Du skriver at man skal være kender af Biblen og at de amerikanske interesse oorganisationer ikke får hvad de har betalt for (hvilket btw er latterligt at de kan gøre den slags). Det kan jeg ikke lade være med at kommentere.

Man behøver altså ikke kende biblen særligt godt for at vide at Jesus er Gus søn. Første reference er altså at Aslan er søn af Kejseren hensides havet.

En anden ting de fleste ved er at Jesus blev "myrdet", hvorefter han genopstod - anden referance til Aslan.

Men udover det så er jeg da ganske enig med dig i at mange ikke opdager det, Det gjorde jeg heller ikke selv den første gang.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.