Capote: Oscar 2006 - Evaluering

Capote

02/03-06Oscar 2006 - Evaluering
Så er de fem film i den store kategori set og anmeldt af undertegnede, og inden det går løs søndag nat synes jeg, det var på sin plads at følge op på dem og give mit bud på en vinder ved dette års uddeling.

Først vil jeg sige, at jeg er utrolig spændt på oscaren i år. Særligt fordi opløbet (ved ”Bedste Film”) er væsentlig stærkere denne gang end det var sidste år. Og så lurer overraskelsen denne gang lige om hjørnet.

Og lad det være sagt med det samme. Overraskelsen hedder ”Capote”. En helt igennem fremragende film der lagde ud med at være kategoriens outsider, men som i den grad har potentialet til at ende på sejrsskamlen. Også for ”Bedste Mandlige Hovedrolle” hvor Philip Seymour Hoffman befinder sig i et dødt løb med en lige så fremragende Joaquin Phoenix i rollen som Johnny Cash. Nøjagtig ligesom sidste år med Foxx og DiCaprio fortjener de begge hæderen. En kategori der i øvrigt er ekstra spændende i år, idet David Strathairn lurer ude på sidelinien med sin umanerlig fintfølende præstation i ”Good Night, And Good Luck.”. At han vinder ville dog være årets overraskelse. Heath Ledger og Terrence Howard skal naturligvis heller ikke glemmes; de er begge deres nominering værdig, men i et opløb så stærkt som dette har ingen af dem en chance.

Tilbage til den store kategori. Det der gør den så god i år, er at den byder på fem så forskellige og så personlige værker. ”Brokeback Mountain” fremstår som det klassiske værk, mens Paul Haggis’ ”Crash” er alt andet end en typisk oscarkandidat med sin nytænkende stil. Spielberg blander James Bond-underholdning og barsk realisme med ”Munich”, mens ”Capote” satser på skæbnefortællingen. Og helt for sig selv står Clooneys ”Good Night, And Good Luck.” med sin semi-dokumentariske og afdæmpede stil.

Der er ingen tvivl om, at ”Capote”, ”Good Night, And Good Luck” og ”Brokeback Mountain” er de tre film ud af kategoriens i alt fem, der kæmper om førstepladsen. Heldigvis for spændingens skyld er det tre så vidt forskellige film, der er mesterlige på tre så vidt forskellige måder, at en klar vinder er umulig at udpege. Alle tre film må for min skyld gerne vinde. Ganske enkelt fordi de alle fortjener det. Men som bekendt kan kun én af dem stå tilbage som sejrherre, når aftenen er omme, og efter nøje overvejelser må min rækkefølge derfor se således ud:

1. Brokeback Mountain
2. Capote
3. Good Night, And Good Luck.
4. Munich
5. Crash

“Brokeback Mountain” kan i kraft af dens massive omtale godt virke som ”det lette valg”, men som før nævnt er valget alt andet end let i år. Ang Lees kærlighedsdrama besidder både en storfilms råstyrke samt et stille dramas ægthed. Det er ganske enkelt den mest fuldendte film blandt de nominerede. ”Capote” og ”Good Night, And Good Luck.” er begge film, der svier i erindringen længe efter, men ”Brokeback Mountain” er i sandhed en film for livet.

So there you have it. Dette var min ydmyge mening. Jeg ser frem til at snakke mere oscar, når uddelingen er ovre og vinderne er fundet. Lad os håbe på et godt show – I ønskes alle en god aften på søndag.

03/03-06Oscar 2006 - Evaluering
Anonym
Jeg er meget enig Emil. Det er svært at komme udenom Brokeback. Jeg hepper på Phoenix i skuespillet. Han er fantastisk i Walk the Line. Hvorfor Matt Dilon har fået en oscarnominering fatter jeg ikke, han gør det da ok i Crash, men så god er han da ikke?

03/03-06Oscar 2006 - Evaluering
Det bliver spændende, god oscar-weekend til jer alle. niñoen.

06/03-06Oscar 2006 - Evaluering
Anonym
JA DESVÆRRE FIK DU ALTSÅ IKKE RET. FATTER IKKE AT OSCAR GIK TIL CRASH? MEN MÅSKE ET TYPISK AMERIKANSK VALG. NÅ MEN DER DA HELDIGVIS KUN ET ÅR TIL NÆSTE OSCAR AFTEN!

06/03-06Oscar 2006 - Evaluering
tjahh, jeg sad nu og heppede på Crash, som rummer nogle fantastisk livsnære historier serveret med en inderlighed og en hudløshed, der i min bog gør den stærkere og mere vedkommende end Short Cuts og Grand Canyon, som den er blevet sammenlignet med. De sidste mange år er det kun Ice Storm, der har gjort et lige så stort følelsæsmæssigt indtryk på mig. Så flot gået komite og tillykke fra mig..

06/03-06Oscar 2006 - Efterevaluering
Sikke en aften.

Vi var knap nok gået i gang, før vi fik en overraskelse. George Clooney vandt for Bedste Mandlige Birolle, og selvom det er ham vel undt, så havde Paul Giamatti fortjent den for sin eminente præstation i ”Cinderella Man”. Det er andet år i træk han bliver snydt af komitéen (sidste år undlod de at nominere ham for ”Sideways”), så han har min sympati.

At Witherspoon også fik en oscar er svært at rynke på næsen over, men hun fik den dog i kraft af et svagt felt. Det gjorde Rachel Weisz så sandelig også, idet Bedste Kvindelige Birolle var det svageste opløb i mands minde. Men fint at hun vandt - hun var min personlige favorit. Og så må vi jo ikke glemme den kære Hoffman, der fik den hæder, han fortjente for sit Capote-portræt. Dejligt.

Og så var der jo lige afslutningen, hvor alle tabte kæben, da ”Crash” endte med at snuppe den helt store pris til allersidst. Det er naturligvis rart med overraskelser, men når det sker på bekostning af så store filmværker som ”Capote”, ”Brokeback Mountain” og ”Good Night, And Good Luck.”, så må det siges at være skuffende. Sidstnævnte tog ikke en eneste statuette med hjem, hvilket er ret synd. Til gengæld vandt Ang Lee fortjent for Bedste Instruktør, mens ”King Kong” retfærdigvis snuppede de tekniske priser.

Alt i alt var det en god aften, synes jeg. Showet var et af de bedste i mange år; ikke mindst takket været en umådelig morsom og vanlig skarp Jon Stewart i værtsrollen - det var uden tvivl et af de sjoveste shows i lang tid (alene indledningen hev grinene hjem). En aften med overraskelser men frem for alt en god aften.

06/03-06Oscar 2006 - Efterevaluering
Anonym
Jeg vil også lige tilslutte mig Emil. En fed og overraskende spændende oscar show, og faktisk en af de bedre, hvor man fik lidt af hvert.

Nu har jeg desværre kun set 2 af de 5 nominerede film, nemlig Munchen og Crash, hvor jeg personligt var glad for dem begge, men mener klart, at Crash står stærkere. Filmen er også ret populær blandt mange, og har mange kvaliteter og ikke mindst formår at være original, så lige umiddelbart har jeg intet imod, at den vandt.

Og tillykke til King Kong, som forventet vandt de tekniske priser.

Også et stort tak til Jessica Alba og Selma Hayek for at se godt ud, som en af de få. Resten af kvinderne var enten meget kedeligt iklædt, eller også så de alt alt for Hollywood agtige ud. Mændene lignede en flok, der skulle spille i Men In Black 3. Samtlige mænd var iklædt i sort, hvor ALT er sort, som om man skulle til begravelse, og ikke fest. Har de slet ingen smag der over? Men bortset fra det, så var det et fedt show.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.