1900: - Som livet, lang men anstrengelsen værd -

1900

26/03-06- Som livet, lang men anstrengelsen værd -
Bertoluccis ”1900” står tilbage som et af de mest fyldestgørende tidsbilleder i filmhistorien. Heri består filmens kvaliteter hovedsageligt, og af den grund forbliver den relevant for fremtidens publikum.

De indledende scener er mageløse, og det er da også filmens første halvdel, der er bedst, hvor stemningsoplevelsen er ganske unik, og hvor man tager sig i at længes tilbage til en tid, man ikke har oplevet. I filmens anden halvdel findes en hel del døde perioder, hvor det intense drama udebliver en smule. Her går filmen fra at være en levende og rørende fortælling om venskabet mellem de to knægte til at være en mere rå historisk-politisk film om mødet mellem fascismen og socialismen i Italien helt op til Anden verdenskrig.

Den politiske skildring i filmen er skam også ganske spændende at følge, og den giver et rammende billede af datidens Italien, hvor filmens uvurderlige funktion som tidsbillede nok engang giver sig til kende. Donald Sutherland leverer her sit livs præstation som den dybt usympatiske og fascistiske Attila, men hvor spændende en karakter han end skaber, så er det nu engang mere interessant at følge historiens hovedkarakterer, Alfredo og Olmo, og deres vej gennem livet. De er i sandhed et mindeværdigt makkerpar på det store lærred, ikke mindst takket være gode præstationer af De Niro og især Depardieu. Netop derfor er det ærgerligt, at vi ikke følger dem helt så tæt i filmens anden del som i den første.

Når man, som undertegnede, ser den lange uklippede version (sådan som Bertulocci ønskede den), er filmen lidt af en tung sag. Med en spilletid på over fem timer ville det da nok også være naivt at tro på forhånd, at man ikke løb ind i træge perioder, der ikke fænger, men omvendt kan man godt undre sig over hvorfor Bertolucci nu engang insisterede på en så lang spillelængde og kom i verbale slagsmål med sin producer over det, når nu det kun har medført en lang række stillestående og deciderede kedelige scener. Man kan sagtens forsvare at skære filmen ned til fire timer (hvilket man i øvrigt også gjorde), men på den anden side forstår man også godt, hvorfor Bertolucci nødigt skilte sig af med noget af sin film. Det vil i en eller anden forstand mindske den, idet den netop koncentrerer sig så meget om at være fyldestgørende i sin miljø- og samfundsbeskrivelse.

Under alle omstændigheder er ”1900” en film, som alle bør opleve. Alene Bertoluccis sans for det visuelt forførende er oplevelsen værd, og skønheden i det italienske naturlandskab rammes vel noget nær perfekt. Det er en film der trods sine mangler har overlevet tidens tand, fordi den fremstår så ægte som tidsbillede og så naturligvis fordi, at filmsproget er tidløst og emmer af en fortællelyst, der er de færreste værker forundt.

26/03-06- Som livet, lang men anstrengelsen værd -
Må sgu snart få den set. Har grublet over at købe den for en krøllet 50'er og gør det også snart. Især når en film- og kvalitetskender som dig er begejstret...

Den lyder god, det er helt sikkert, og det er nok takket være din fremragende anmeldelse..

26/03-06Rasmus
Anonym
Ja, jeg fik samme idé, da jeg fandt den i min lokale Stereo Studio til en halv hundredekroneseddel. Som jeg skriver, så bør alle (filmelskere) opleve den, så jeg være den sidste til at stå i vejen for dit køb.

Tak for de pæne ord. Fortæl mig gerne hvad du synes.

26/03-06;)
jep... selvfølgelig;)

27/03-06Rasmus
Anonym
Rasmus Faber L. du er uden tvivl den største røvslikker på scope. og dine "andmeldelser" stinker.

27/03-06Glazer... Tjaa...
Nåår, jamen du er da sandelig begyndt at lange ud efter nogle folk, her...

Kan du i første omgang sige hvad du har imod mine anmeldelser som du, lidt uforståeligt for mit vedkommende, sætter i gåseøjne?

Desuden har jeg svært ved at se hvordan jeg "røvslikker" folk, ved at rose dem for deres tekster? Nu er det jo trods alt bare film.

27/03-06Glazer... Tjaa...
Anonym
der er mange eksempler men personligt fik jeg nok da' jeg læste din "andmeldelse" af "the Faculty".

citat fra Rasmus Fabers "andmeldelse" af "the Faculty"

"Som Rodriquez egen "Spy kids" faktisk kom en del bag på mig rent filmisk, på grund af den åbentlyse blasfemi den indebærte, gjorde "The faculty" ligså"
dén kommentar kan jeg bare ikke komme mig jeg af aldrig hørt/læst noget så dumt, medmindre der selvfølgelig er nogle der prøver at være sjove og så bare ikke er det.

og hvad men er du med det her
"Dets filmiske kvaliteter, levner ikke meget til bidske kritikere, der ikke vil andet end at rakke ned på andre film, bare for at skille sig ud"

sådan jeg har forstået det skriver du at "The Faculty" skiller sig ud, er det rigtigt forstået? hvis ja, har du overhovedet set andre film end "The Faculty", den skiller sig lige så meget ud som den elendige sydafrikanske slasher film "Slash" skiller sig ud (hvis du skulle være i tvivl skiller "Slash" sig overhovedet ikke ud)

27/03-06Glazer... Tjaa...
Nu skal jeg sige dig en ting, Glazer:

I filmverdenen har vi nået der hedder genre. En genre kan skrives ved siden af en film, for at vise hvilken "Slags" det er.
Når jeg skriver at "The faculty" skiller sig ud, er det naturligvis ikke fra "gøgereden", "Heat", eller andre totalt anderledes film. Jeg prøver såment bare at sige, at "The faculty" ikke tager sig selv så seriøst som mange andre i "teeneage" - genren.

Når jeg skriver det andet citat du påpeger, siger jeg at folk eller anmeldere uden et smil på læben og som ikke har indset, at dette rent faktisk ikke er så skide selvhøjtideligt, som mange sikkert ville mene, skal holde sig langt væk. Ligeså skulle du måske, da du ikke ser Robert Rodriquez egentlige dybsindige tanke omkring denne film, for der er sågar ingen.

Det er ganske befriende at se en film som denne, uden substans, men med underholdning der gerne griner lidt ad sig selv.

Jeg tror du regner denne film for at ville mere end den egentlig vil. Den vil underholde og det gør den godt, bedre end de fleste faktisk, fordi alvoren ved invasion som disse slags film viser os, er pillet fuldstændig ud.

herlig uambitiøs film, du åbenbart ikke fik fat i.

27/03-06Rasmus... Tjaa...
Anonym
jeg er enig i at den er underholdene, men at den skiller sig ud, helt ærligt nu må du lige styre dig!

der er blevet lavet MANGE slasher film som tager sig selv særligt alvorligt, F.eks. "A Nightmare on Elm Street" 1-7 og "Scream" 1-3

der er overhovedet intet originalt i "The Faculty"

28/03-06Rasmus... Tjaa...
Prøv nu engang at hør hvad jeg skriver!

Jeg siger jo netop at "The faculty" IKKE tager sig selv seriøst. Pludselig begynder du at ramse op af gyserfilm, der gør!

28/03-06Rasmus... Tjaa...
Anonym
har du set "A Nightmare on Elm street" og "Scream" filmene? det lyder ikke sådan for de har aldrig taget sig selv seriøst...

29/03-06Glazer... Tjaa...
Nu kan jeg godt se hvad du mener med mit forvrængede udtryk i "The Faculty". At filmen "Spy kids" er 'Blasfemisk' som jeg skriver, vil jo sige at den gør grin med andre religioner eller noget i den retning. (Går ud fra det er denne fejl du har påpeget!)

- Jeg burde naturligvis have brugt ordet 'ironisk'. Ellers må jeg personligt sige jeg er meget tilfreds med min anmeldelse. Må jeg spørge hvilke film DU har givet stjerner?

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.