Signs: Fremragende Studie I Frygt

Signs

07/04-06Fremragende Studie I Frygt
Mel Gibson funkler som troløs præst i denne mesterlige, lille sci-fi thriller fra M.Night.Shyamalan

Efter Nights skuffelser med Den Sjette Sans og Unbreakable overbeviste han endelig. Shyamalans indgangsvinkel til frygten for det ukendte er intet mindre end mesterlig, allerede fra de første scener hvor familien får støj på baby-walkien begynder de små hår at rejse sig og med en perfekt blanding af klam stemning og fremragende musik af James-Newton Howard lykkes det alle filmens chockeefekter at fungere til punkt og prikke og sådan fortsætter det hele filmen igennem. Hvem kan glemme videoptagelsen fra børnefødselsdagen i Brasillien? Aldrig har jeg set mage til timing!

Mel Gibson og Joaquin Phoenix spiller begge fremragende og udgør et perfekt team som de to brødre, der forsøger at finde det logiske i det ulogiske der sker rundt omkring dem, ofte ikke uden humor.

Humoren er også virkelig et klogt og bærende element de første tre kvarter, hvor filmen ellers fortsætter derudaf med non-stop suspense og når endelig filmen når sit klimaks virker det perfekt efter hensigten, det at man skal blive bange for væsenet, da det hænger fint sammen med resten af historien. Sådan har jeg ikke haft det siden jeg så den originale Alien.

Dette er dog det enste lyspunkt (men hvilket lyspunkt) i Shyamalans USA karierre (set gennem mine øjne) da han gjorde et ikke mindre et pinligt comeback med The Village

Uhyggeligt velfungerende lille thriller, den skal købes

07/04-06pin
Fin anmeldelse (som altid ;-) pinhead.
Ved dog ikke om jeg er enig i at Night's to foregående film var deciderede skuffelser.
Overordnet set vil jeg give dig ret i at Signs er hans bedste og mest creepy film. Slutningen er dog en smule underlegen i forhold til hele filmens opbygning af katastrofe-/jordens undergang-feeling. Synes jeg.

Angående hans 2 forrige film.
Den Sjette Sans synes jeg er udemærket, har dog altid følt den var overvurderet.
Unbreakable er lidt mere subtil i sin fremfærd, men immervæk ganske underholdende - ikke et mesterværk men ej heller en "skuffelse".

The Village er derimod total nonsens og det værste jeg hidtil har set fra Night's hånd. Dér er vi MEGET enige ;-)

08/04-06pin
Jeg synes også at Signs er hans bedste, men det er ofte at jeg må forsvare det....mange er ikke enige i min erfaring.

09/04-06pin
Anonym
Jeg har indtil videre været meget glad for alle Night's film, også The Village, der sammen med netop Signs er ifølge mig hans to bedste. Signs blev stærkere jo flere gange man så den, så den er ifølge mig hans bedste film. Night kan jeg personligt regne med, da han indtil videre ikke har skuffet mig, så jeg håber han fortsætter de gode takter i fremtiden.

10/04-06Christian
Jeg kunne dog godt være enig i det, da "The Sixth Sense" mest er fantastisk første gang, ganske enkelt fordi man overraskes sådan af slutningen, men ellers ikke kan levere meget ved gensyn (dårlig er den dog bestemt ikke). Hans næste film, blev jeg personligt skuffet over, men har hørt den så vinder lidt ved gensyn (?), selv om jeg ikke har gidet se den igen. Signs finder jeg holder, den har en virkelig fed stemning. The Village fandt jeg bare dårlig, slet og ret.

P.S. Jeg ved godt jeg under "The Village" kaldte "The Sixth Sense" hans bedste film, men da havde jeg heller ikke fået genset den. Jeg finder dog som skrevet, stadig den holder og er god.

10/04-06Christian
Det er spøjst – men vel også ganske fedt – at der er så varierende bud med henblik på Shyamalans bedste film. Personligt er jeg uden tvivl mest begejstret for ”Unbreakable”, men er oftest stødt på folk der er vilde med ”The Sitxh Sense”.
Jeg er lidt overrasket over, at I er så mange, der er hooked på ”Signs”, da jeg personligt synes det er Shyamalans mest ujævne film (må hellere lige tilføje, at jeg endnu ikke har set ”The Village”).
Det er ret længe siden, jeg har set den (og vidst kun en enkelt gang) så den fortjener måske et gensyn. Jeg kan dog huske, at især slutningen generede mig en del. Men bestemt et super originalt ”take” på invasionsperspektivet, og nogle rigtige gåsehuds-scener ind i mellem – jeg kunne bare ikke rigtig sætte pris på blandingen af drama/sort humor/gys/sci-fi som filmen kørte. Men det er da interessant, at meningerne er så blandede :)

10/04-06Faust (!)
Der var du jo min kære Faust. Hvor dælen har du været? Du er svært savnet her på siden, så jeg håber, at du snart beriger os med nogle anmeldelser.

I øvrigt kan jeg kun tilslutte mig Faust, hvad Shyamalan-debatten angår. "Signs" skuffede mig grusomt. Navnlig fordi Shyamalan her havde udskiftet det usagte med det sagte. Pludselig var hans fine metafysiske intensitet udskiftet med en flok grønne marsboere. Heldigvis rettede han op på fejlen med "The Village", som jeg fandt glimrende.

Uenighed er en dyd ;o)

10/04-06allo' Emil
Sorry - har haft lidt småtravlt og været noget uinspireret, så det er blevet ved tanken, når jeg endelig har fået set en god film. Men har da fulgt nogenlunde med på scope, og der har jo heldigvis været en god sjat spændende læsning fra dig og nogle af de andre faste brugere :-)

Har som sædvanlig en ordentlig bunke film liggende, så jeg vil da prøve at melde tilbage, uanset om det bliver positive eller negative oplevelser :). Har lige investeret i ”The Descent” – som jeg har lidt forventninger til, med ”Dog Soldiers” og de adskillige positive udmeldinger her på scope in mente.

10/04-06allo' Faust
Okay. Jamen jeg glæder mig til at se dig pryde siden igen. "The Descent" kan du roligt glæde dig til. Spændt på at høre, hvad du synes. Nu vil jeg give mig i kast med den japanske award-sluger "Go", som jeg har fået fingrene i.

11/04-06System og Co.
Grunden til at jeg ser alle Shyamalans film som skuffelser (med undtagelse af Signs) er at jeg synes både Sixth Sense og Unbreakable havde begge en god start, men så gik de hen og blev fortænkte og gik i selvsving, og de blev lidt for Hollywoodske hvor ikke engang Signs kan sige sig fri (som du også nævner, System :)

Men et er fælles for alle hans fiim: Han er dygtig til suspense

11/04-06sv. Christian
Ja, det er netop det familiære take på invasionen fra rummet jeg synes er så godt ved SIGNS - sammen med en helt fantastisk stemning og et par gode chok filmen igennem.
Desuden mener jeg at SIGNS er ret så gennemført skruet sammen forstået på den måde, at hele filmen i sig selv er proppet med tegn, referencer og foreshadowng af filmens slutning, der handler mere om familie og at give slip på fortiden, end om at slå rumvæsenerne. For mig var det genialt, mens andre synes meget skuffede over slutningen. Fabelagtig musik.

Jeg kan kun være enig med Thomas omkring The Village. Bras.
Fin tanke, men derefter fejler alt og filmen bliver både klodset og forudsigelig. Jeg var helt ærligt rystet over filmens aller første etablerende crane-shot, der viser landsbyen og derefter kommer ned og standser ved en sten med årstallet indgraveret. I det øjeblik vidste jeg hvilket Sixth Sense-agtigt twist Shyamalan ville prøve og da vi lige bagefter finder ud af at den lokale rødhætte (i form af Bryce Dallas Howard) er blind....ja, så var der ikke meget spænding til mig efter et par minutters spilletid.

Æstetisk synes jeg Unbreakable er fantastisk og ideen god, men jeg mener at den lider af et voldsomt antiklimaks i tredje akt, som stækker fillmen en del.

11/04-06Emil
Har ikke set "Go", men jeg kan på det varmeste anbefale "Pulse" (Kairo japansk titel) og "Shutter" fra henkoldsvis Japan og Thailand. Fede Asia-horror film (kunne man lide The Eye er 'Shutter' simpelthen et must-see) og vist nok begge købt af Hollywood.

11/04-06System og Co.
Anonym
Der er jeg godt nok dybt uenig med dig Pin. Jeg synes, at M. Night var en frisk pust, og forsøger at være en smule original end mange mange andre fra Hollywood, så jeg kan ikk forstå din kritik af manden. Ja, hans film har ofte et fortænkt plot, men Night er alligevel en dygtig fortæller, god til at skabe en fed stemning, dygtig til at opbygge sine film, og så forbandet dygtig til suspense, som du selv siger. Modsat dig, kan jeg faktisk altid regne med, at Night giver mig en vellykket oplevelse, som måske ikke bliver mindeværdig, men ganske god. Jeg har kun gode til at sige om manden.

11/04-06Jo jo...
...men når den så ikke handler om rumvæsener, hvorfor så vise dem (?) Beklager, det var altså et kæmpe minus for mig, da jeg så "Signs". Og så serveres en så klichéfyldt og banal historie om en præst der mister troen efter sin kones død, og nu skal genfinde den. Bvadr.

Som Gott også siger, så er Shymalan til gengæld en sand mester, når det handler om at fortælle historier. Og havde man ikke haft så travlt med at grave efter hints i "The Village" og i stedet bare nyde den for de fortællertekniske lækkerier, så tror jeg også, man havde fået en bedre oplevelse.

Christian - det lyder særdeles interessant. Dem vil jeg forsøge at få fat på.

11/04-06Jo jo...
Anonym
Jeg havde også lidt blandet følelser, da Signs sluttede - men blev efterhånden bedre jo flere gange man så den. Stemningen har vi talt om, det er et kapitel for sig, og så er den dødhamrende spændende, simpelthen fordi man ikke ved, hvad der kommer ud til sidst.

Emil - jeg tror, at TN vil forklare dig, hvorfor Night vælger rumvæsner, og ikke andre ting, til at overraske os :-)

Jeg er iøvrigt dybt enig med dig om The Village, selvom den er mere ligetil end mange andre Nights film, men det fandt jeg godt. God film, og skam mange ikke kan lide den.

12/04-06Jo jo...
The Village er bare en svag film med en svagt fortalt historie, det havde ikke ændret sig hvad enten man havde siddet og ledt efter hints eller ej. Det var nu heller ikke nødvendigt at lede, da de blev smidt i hovedet på en på den mest banale og klodsede måde. Hvordan og hvorfor skal man for iøvrigt nyde en historie så tandløs og blottet for uhygge, spænding eller blot noget vedkommende man gider forholde sig til. Godt være der ligger gode intentioner bag, men de drukner jo i det håbløse resultat.

Om Signs er banal i sin historie...Ja måske nok, men derfor kan den godt være virkelig godt fortalt. Hey, var det ikke også det som det drejede sig om, at nyde det fortælletekniske?

12/04-06mere signs
En af de gennemgående misforståelser med Signs er (mener jeg) netop at folk fokuserer på hvad der "overrasker" til sidst.
Det er efter min mening ikke hvad Shyamalan vil opnå, selvom alle forventer det af ham siden de opdagede Bruce Willis var død i Sixth Sense.

Der er vel ingen der er overraskes i klimakset over at der er tale om rumvæsener...det er der jo hele tiden lagt op til, selv om Shyamalan bruger subtile virkemidler som i Sixth Sense & Unbreakable (det er her The Village falder totalt igennem bl.a.) og langsomt bygger en fantastisk stemning op ude i majsmarkerne og i det øde hus. Også den børnefødselsdag...hvilken lille genistreg!

Det der gav mig et rush og følelsen af en gennemført film, var måden hvorpå den postulerer at intet er tilfældigt og at universet har en "cause & effect" mening med alt. I dette tilfælde lå det altså i kortene at denne familie ikke ville bukke under for nogen invaderende aliens med sans for hævn.
Ja selv stakkels Mel's afdøde kone, der med ordene "Swing Away", ikke bare sagde noget omtåget og tilfældigt inden hun døde, men så en bid af familiens skæbne.

Set før? Lettere sentimentalt? Måske, men jeg synes sjældent det har været pakket så begavet og "suspenseful" ind som her i Signs.

12/04-06mere signs
Der må jeg være enig med Christian. Måske er Signs banal og pakket ind i find-the-lost-faith klicheer. men stemningsopbygningen er netop som Christian siger ufattelig god.

Bare det at sætte filmen et sted (gården) så man kan lære personerne at kende er virkelig et fedt plus ved filmen. Jeg elsker at Phoenixs og Gibsons figurer er så forvirrede og magtesløse overfor invasionen. Jeg kan godt lide når film går i dybde med deres personer og deres dilemmaer, så man kan føle noget for personerne.

Det er en ting der mangler meget i nutidens Hollywood.

Shyamalan gjorde dog ikke dette med Sixth Sense (efter min mening) som jo betragtes som hans genistreg. Håndværket var flot og suspensen var til stede. Men personerne føltes meget anonyme og Bruce-Osmont spillet var da godt nok, men det hele blev en smule for ligegyldigt og påklistret, og det var måske grunden til at jeg ikke kunne nyde Sixth Sense og i særdeleshed klimakset på samme måde som mange andre.

Sorry, Shyamalan er bare ikke min kop te åbenbart (med undtagelse af denne)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.