Skjult: Ahhm, I don't get it...

Skjult

01/05-06Ahhm, I don't get it...
Var det det? Filmen slutter nærmest uden et ordentligt tredje akt, og flere ting der er sat op i plottet har ikke noget payoff. Til gengæld er den velspillet og ganske interessant fotograferet. Minimalistisk men effektivt.

Kanon ide til en psykologisk thriller, men fortælleteknikken, tempo og filmens struktur, well, puzzles me like hell frankly.

Ja, filmen starter en interessant leg med publikums forventninger og hversdags paranoia, men jeg følte mig ærligt talt snydt. Lidt som da drengen løber ud mod havet når Truffaut's "400 Lashes". Hvad den udtalelse vil genere af polemik ved jeg ikke, men jeg er meget kræsen når det kommer til "open endings".

Ved virkelig ikke rigtig hvordan jeg skal bedømme filmen...svært. Jeg synes ikke filmen virker dramaturgisk, lige meget hvad den forsøger at sige om mennesket og den menneskelige tilstand.

01/05-06Det er fordi...
... at vi som tilskuere - nærmest hvad enten vil forsøger det eller ej - ikke kan lade være med at opfatte, det vi ser, som "en thriller" og ikke noget helt andet. Men Haneke bruger blot thrillerens formsprog til at sætte tilskuerens gisninger og dermed engagerede søgen efter mulige forklaringer i gang.

[SPOILER?]
Jeg har grundet længe over filmens slutning. Jeg er nået frem til den foreløbige konklusion, at filmen slutter, som den gør, fordi det vi har set, kun delvist skildrer virkeligheden. Men heri er tilsat visualiseringen af Georges' irationelle, underbevidste frygt (altså dén, som vi undervejs tror, vi kun ser i små glimt). Dermed kan konklusionen være, at hele filmen snarere er ét langt snigende mareridt, der foregår i Georges' eget hovede, om end langt det meste fremstår meget realistisk og "vågent". Jeg ved nemlig ellers ikke, hvordan videobåndene skal forklares "rationelt"?
[/SPOILER?]

Alle, der har læst interviewet med Haneke i WeekendAvisen vil vide, at han ikke har noget politisk ærinde med filmen. Det er derimod et forsøg på at afsløre, at (næsten) alle (også Haneke selv) - også pæne "kulturradikale" - har en iboende, småborgerlig frygt, som kan få pænheden og alle de rigtige meninger til at falme. Det er nok et uløseligt problem, men ikke desto mindre noget, som må erkendes.

02/05-06sv. Det er fordi...
Ja det er også nogenlunde sådan jeg ser filmen...men jeg synes ikke det er særligt effektivt eller spændende. Stemningen i filmen er ellers fyldt med hverdags/hjemme paranoia, men at lade plottet hænge sådan i luften synes jeg er noget gas. Ligemeget hvad filmen vil sige om de kulturradikale, vis såkaldte "borgerlighed" forøvrigt er en oplagt realitet også i det danske, generelt venstreorienterede kultur miljø.

[lille spoiler]
Jeg synes ikke det holder at videobåndende, som er så centrale og set af andre end Georges, slet ikke forklares.

Så jeg må sende en mental "jeg er ikke enig" til juryen i Cannes.

Gad godt at Gott (tee-hee) anmeldte denne film - tror virkelig action-manden ville have et par ting at kaste efter denne film ;)

02/05-06sv. Det er fordi...
hehe Christian. Sådan er jeg da ikke :-) Nej nej, jeg sparer på krudtet til på fredag, hvor det går løs med MI3. Glæder mig for vildt.

02/05-06sv. Det er fordi...
Off course....det er du ikke ene om ;) Billetterne er bestilt.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.