Oldboy: Originalt mesterværk af de helt store

Oldboy

09/05-06Originalt mesterværk af de helt store
Efter at have set filmen 5 gange i hjemmebiografen blev det i går tur til at opleve dette mesterværk i den 'rigtige' biograf og konklusionen er stadig lige klokkeklar: Chan-wook Park har skabt et mesterværk af de helt store.

Filmens tema om hævn er behandlet i mange andre film, men aldrig på en gang så smukt og så grumt. Både manuskriptet og det filmtekniske er gennemført originalt og en i klasse for sig. Historien griber en om struben fra første minut og holder ved filmen igennem, for i filmens sidste 25 minutter at stramme grebet og levere en af de mest grumme og effektfulde finaler set på film i umindelige tider. Den måde Chan-wook Park behandler hævnens tematik på er simpelthen genial til mindste detajle.

På skuespillersiden leverer Min-sik Choi en af de mest mindeværdige præstationer nogensinde. Længslen efter hævn og den grufulde smerte, da sandheden får op for ham står mejslet i hans ansigt og han ER virkelig Oh Dae-su. Gennem hele filmen laver han en overdådig fremstilling af Oh Dae-su's mange sindstilstande for at kulminere i den føromtalte finale, hvor hans præstation er helt unik.

Filmen er således i særklasse på alle niveauer; Instruktørens behandling af det altoverskyggende hævntema, manuskriptets geniale drejninger og den grusomme finale, skuespillerpræstationer i verdensklasse og en filmteknisk præstation, fotografering og klipning med gennemført originalitet.

Der er ingen undskyldning; denne film SKAL ses og gerne flere gange. Det er klart årets bedste film og for mig figurerer den, som en af de bedste og mest originale film nogensinde.

Til slut skal lyde en opfordring til også at se de to andre film i Chan-wook Parks hævn-trilogi, hvor af Oldboy er den midterste. 'Sympathy for Mr. Vengeance' og Sympathy for Lady Vengeance' er begge fremragende film, omend de ikke helt når op på Oldboys niveau.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.