Plan 9 From Outer Space: Filmhistorisk kæmpe...

Plan 9 From Outer Space

18/12-02Filmhistorisk kæmpe...
Anonym
Verdens dårligste film af verdens dårligste instruktør blev "Plan 9 From Outer Space" udråbt som. En konstatering som man både kan argumentere sig for i positiv eller negativ retning.
Jeg vil i alt fald påstå at det langtfra er den dårligste film jeg har set.

Titlen var oprindelig ment som "Grave Robbers From Outer Space", men da filmens gavmilde bagmænd var dybt seriøse og meget religiøse bapister, der mente at den første titel var for blasfemisk - så blev titlen ændret til den mere mystiske "Plan 9 From Outer Space".

Filmteknisk er der ingen tvivl om at vi befinder os på bunden. Kald det hvad man vil - Z-Grade film eller No-Budget sågar. Kulisserne er jammelige, skuespillet frygtelig, dialogen nærmest latterlig og plottet fjollet. Alligevel fanges man af filmens uundgåelige charme og man trækkes stille og roligt ind i Edward D. Wood Jr.´s forunderlige verden af mystisk og overnaturlige fænomener.

Filmen åbnes med en chokerende advarsel fra fremtidssigeren Criswell, der var kendt for hans banebrydende men også komplet ulogiske spådomme. Og før man ved af det, befinder vi os i et fly ( fly og fly - det ligner mere en nedlagt bruserkabine ), der bliver terroriseret af et fartøj, der umuligt kunne være skabt af Jordens befolkning. Det viser sig at være en fremmed livsform som vil give mennesker en lærestreg for at være de usympatiske og destruktive væsner som de er. Dertil vil de benytte sig af "Plan nr. 9", som går ud på at vække de døde til live igen og lade dem klare alt det sure arbejde med menneskeheden. Er Jorden virkelig fortabt?.

Filmen er Edward D. Wood Jr.s mest berygtede - selvom hans debut "Glen Or Glenda" er den mest underlige og "Bride Of The Monster" den mest succesrige. Foruden nogle gamle ansigter fra tidligere film af Ed Wood, så finder vi også de sidste optagelser af Bela Lugosi - post mortem så at sige, da Lugosi døde kort forinden filmen skulle påbegyndes. Derfor indeholder "Plan 9" nogle lidt tragiske-komiske scener med en tydelig syg Lugosi der render rundt i hans kostume fra hans store rolle i Universal´s Dracula fra 1931. Dertil kommer historien om at han tilsyneladende også blev begavet i selvsamme outfit.

Filmens plot kan ses som et spoof ( selvom Ed Wood sikkert mente at filmen var dødalvorlig ) på Robert Wises mesterværk fra 1951 "The Day The Earth Stood Still" hvor rumvæsnet "Klaatu" kommer til Jorden med en lidt lignende mission med at advare menneskeheden om hvilken fare den udgør.

Sluttelig synes jeg at alle burde se denne film - især hvis man er i det filmhistoriske hjørne, men også hvis man har lyst til et godt, uskyldigt grin - den står godt i følgeskab med et par øl.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.