Pusher: Dansk råvare

Pusher

29/08-06Dansk råvare
Hårdt, koldt og kontant ligger "Pusher" sig i toppen af dansk filmhistorie. Ikke blot fordi at instruktøren Nicolas Winding Refn tør smide vidt omkring sig med bandeord, brutal vold og dundrende rock- eller technomusik. Filmen har dramaet til at give andre end blodtørstige gangsterfilm-fans en mindeværdig oplevelse i stil og indhold.

"Pusher" tager os et smut med ned i vores pæne hovedstads underverden. Et smut der på 1½ time formidler et stærkt helhedsbillede af miljøets tilhængere og deres usle levevej. Centralpersonen, narkosælgeren Frank, lever af at sælge, inkassere, videregive og låne penge til at sælge af. Oven i opdriver han sig på rekordtid en helvedes masse gæld, der skal indbetales ved hjælp af førnævnte metode. Hele tiden lever han på kanten af livet - afbalancerende til at falde i afgrunden. Konstant tæt på at træde i sin bagmands fælde.

Fra start til slut har man som tilskuer lagt sit liv i hænderne på Frank, der med fem ejede øre på lommen og en lille pose "dope" forsøger at begå sig som beskeden herionpusher. Vores chancer for at nå gennem filmen i live formindskes dog efterhånden som hans gæld vokser sig til uoverskuelige 230.000. "Giv mig to dage" siger Frank. "Jeg kan sagtens skaffe dem". Intensiteten og tempoet går på om løftet kan holdes, og som man efterhånden bliver mere og mere i tvivl, udvikler intensiteten sig til gribende spænding, og spændingen til krybende ubehag.

Slutningen understreger at Refn på ingen måde forbarmer sig i primitiv, rå og barsk attitude. Selvom "Pusher" er ekstrem underholdende og en uovertruffen spændingsfilm, står historiens hjerte og sjæl klart udpenslet i filmens og Frank's sidste chokerede ansigtsudtryk. Her rundes der op til, at værket ikke blot kan kaldes en flot herlig udansk actionthriller, men også en i sanhed mesterlig film.

31/08-06Mesterlig udanskhed
God anmeldelse. Når du roser filmen så meget, burde den så ikke ligge på din topfilm liste?

31/08-06Arr...
"Pusher" er ikke nær så god som de film jeg har stående på min top 25-30 liste.

På en skala over danske film ligger den dog tæt på fronten, og på en hitliste over tidernes bedste danske film er den heller ikke langt fra at kunne blande sig helt i toppen.

For resten, Morten, er du som mig med i arrangementet "Børnevideomarathon"? Det er jeg, og det kunne da være skæg hvis du var ligeså...?

31/08-06sanderbo
Øhh...han har givet den fem stjerner sanderbo... TOPfilmslisten er til TOPfilm - dvs. seks-stjerners film.

01/09-06Glazer
det må så være en uskreven regl hverken jeg eller Sanderbo har hørt om...

Ar, come on. Man laver sin liste helt ud fra ens eget syn og skal på det punkt ikke følge nogen regl.

Slet ikke hvis man er beskeden med at dele topkarakter ud. Det er da iøvrigt kun en 15-18 stykker ud af mine 25 der er 6'stjerners. Og skide være med det.

01/09-06Rasmus
Hvem snakker om regler? Det er da bare logik. Listen hedder TOPfilm.

Hvis du har film med fem stjerner på din liste giver det jo ingen mening, da seks stjerner jo nødvendigvis må være bedre end 5.....? Det er sgu da logik for burhøns....!

01/09-06Rasmus
enig med Glazer. 5 vil aldrig være større end 6, så enkelt er det. Det er den eneste regel der gælder, rasmus :-) Så det logiske er, at ens favorit liste er bestående af 6-stjerner film, ellers kan jeg ikk se meningen med lisen over top film.

01/09-06Rasmus
Børnevideomarathon? Det siger mig ikke rigtigt noget, men hvad går det ud på?

02/09-06Topfilm
karaktere og topfilm behøver som regel ikke at være forbundede. Det kommer udelukkende an på hvilken skala og hvilket synspunkt du bedømmer filmen(ene) ud fra.

Du kan anmelde en film indenfor den genre den bevæger sig, ud fra budgettet størrelse og hvor flot det er udnyttet, ud fra tekniske kvaliteter, hvor stærkt den står den dag idag i forhold til sin tid osv. Og for eksembel med "Pusher": Enten hvor god en dansk film den er, hvor god en international film den er eller hvordan den er i forhold til at instruktøren er nybegynder.

Det handler jo om at samle alle punkterne til én, samlet vurdering, og det kan somme tider være utroligt svært. Nogle film for topkarakter ud fra nostalgi og lignende, derfor er det altid svært at sætte film op mod hinanden. Og derfor kan en 5'stjernet være ligeså god som en 6'stjernet.

02/09-06Vås
I så fald har du ikke styr på dine prioriteringer, Rasmus, for at sige at fem og seks stjerner kan være det samme er jo vanvid. En anmelder bør altid være objektiv, og nostalgi spiller således ikke ind. Du kan selvfølgelig godt nævne din barnlige begejstring men det bør aldrig spille ind i din bedømmelse. Alt det du skriver med forskellige ting man skal tage stilling til er da meget fint, men 6 stjerner står netop for det ultimative hvor alle disse ting ikke behøves spille ind, da resultatet simpelthen er perfekt.

Forskellen mellem fem og seks stjerner er kæmpe - det er her film går fra at være rigtig gode til mesterlige, fra glimrende film til topfilm.

02/09-06Vås
Hvad er det børnevideomarathon går ud på?

02/09-06Sanderbo
Børn skal lave en 3-5 minutter lang kortfilm og derefter klippe den til over to døgn. Konkurrencen er i fuld sving.

03/09-06Sanderbo
jeg kan slet ikke følge din tankegang mht. stjerner, Rasmus.

Der burde være forskelle om man giver 5 eller 6, det er jo logisk. En film man giver fuldt hus dækker jo alle de behov du omtaler Rasmus. Det gør en fem-stjerner film indrømmet også, men ikke i samme grad, og der har du forskellen. Hvis ens topfavorit film skal være bestående af både 5 og 6 stjerner, så havde jeg godt nok mange topfavoritter :-)

Som Glazer siger, så er 6 det ultimative, og burde simpelthen dække alle de behov og indfrie alle de forventninger man har til en film, ellers giver man ikke seks.

03/09-06Das Gott.
Så de bedste af hver slags for f****n...!

Når jeg har skrevet de 15 film i min liste der har fået 6 stjerner, skriver jeg de 10 sidste der er bedst derefter. Det giver da så sandelig også sig selv!?

Hvad Sanderbo spørger mig om angående "Pusher" er om filmen ikke burde placeres som en af dem der er tættest på 6. Ganske logisk.

Desuden kan film i forskellige størrelsesordener, genre eller andet, til tider ikke sammenlignes. Derfor kan en 5'er godt stå side om side med en 6'ser. Det må blive mit endegyldige svar.

03/09-06Rasmus
Tal da lige ordentligt. Gott må da have lov til at undre sig. I øvrigt har han fuldstændig ret.

For størrelsordner og genrer er jo netop bedøvende ligegyldigt, når en film er til 6 stjerner - det er jo det, der hele pointen! Ligegyldig hvordan du vender og drejer det, så kan du ikke forsvare at have fem stjerners film på din liste. For du må da så sandelig have set mere end 15 film til seks stjerner i din levetid.....ellers så er du dælme gået flip af noget. Der findes masser af mesterværker derude.

03/09-06Rasmus
ingen grund til at hidse sig selv op, bare fordi man ikke får eller har ret i noget. Så slap af kære Rasmus, og lidt indrømmelse fra din side ville absolut ikke være så ringe endda.

nå, men ingen grund til at kører mere i denne debat. Jeg kan stadig ikke følge din logik, men også lige meget, jeg undrede mig blot.

03/09-06Gott og glazer
Tag det ikke personligt, Gott. Jeg er bare en smule frustreret. "For fanden" var måske forkerte ord at bruge, indrømmet. Men her stopper indrømmelsen også.

Prøv lige at høre dig selv, Glazer. "For du må da så sandelig have set mere end 15 film til seks stjerner i din levetid.....ellers så er du dælme gået flip af noget. Der findes masser af mesterværker derude". Arr, nu må du da stoppe. 6 stjerner kan meget vel betyde mesterværk. Nogle gange filmene ikke liiige den sidste stjerne med på vejen på grund af en manglende detalje som måske genere mig synderligt, men som jeg tæller med for at gøre min anmeldelse så objektiv som mulig.

Alle de film der står placeret på min profils top 25-hitliste betegner jeg som mesterværker. Selvom der er mangler hist og her er helhedsbillederne smukke.

Og Gott, lige en til dig. Du har "Heat" stående på din liste selvom den ikke er et "Mesterværk". Det har du udtalt og alligevel har den fået en plads?

03/09-06Oh my god! Du bliver ved...
En fem-stjernet film kan aldrig være et mesterværk. Den kan være mesterlig og forbandet god, men aldrig et mesterværk, og forskellen på fem og seks stjerner er derfor altafgørende. Omvendt behøves en seks stjerners film ikke være et mesterværk, men derfor står det stadig som et perfekt resultat, hvilket 5 stjerner ikke gør.

Når du kun har 15 seks-stjerners film på din liste, må der nødvendigvis være 10 seks-stjerners film, som du sorterer fra til fordel for lavere bedømte film (og dermed dårligere). LOGIK! Færdig, slut, nu gider jeg ikke det her mere. Det kan ikke siges tydeligere, og hvis du ikke kan forstå det Rasmus, på trods af folk giver mig ret, jamen så lærer du det nok aldrig. Synes bare det er synd og skam, at din troværdighed og objektivitet skal lide et knæk på baggrund af noget så logisk, for jeg synes faktisk du skriver godt. Men sådan må det jo åbenbart være, for det ville tilsyneladende være lettere for mig at overbevise Bush om, at Allah er større end jesus.

03/09-06...
Fint nok. Lad os dog stoppe og i stedet glæde os over at vi begge mener det samme om "Mission: Impossible 3". :)

03/09-06Gott og glazer
jeg tager det skam heller ikke personligt, så jeg er helt rolig for en gangs skyld :-)

Jo, du har ret i, at jeg før i tiden kun gav 5 til heat, men det er dæleme flere år siden, og har siden set den utal af gange og den film har bare vokset i mit sind (heldigvis), så mit hjerte og sind er nu parat til at give filmen det den fortjener, nemlig seks. Der kommer i øvrigt en ny og forbedret anmeldelse fra min side netop til den film, da jeg også har fået set den nye udgave af filmen, og ekstra materialet er forbløffende. Håber det var forklaringen, og jeg kan nævne flere film fra min liste, som for mange år siden fik lavere bedømmelse, men har med tiden bare vokset. Den første terminator for eksempel, som jeg først for ikke ret længe blev moden nok til at erkende dens store kvaliteter, og blev af den grund så mesterlig, at jeg har set den så mange gange og hører nu til blandt mine favoritter.

så nogle film vokser bare med tiden, andre gør ikk. Den udvikling vil du sikkert også opleve da du er ung og har tiden med dig, men du kan være sikker på, at alle de film der er på min liste, er 6 stjerner film..at jeg så også har andre film udover min liste jeg har givet seks, er en anden snak, da man ikk kan have alle film med.

men pointen er stadig, at en seks stjerner film opfylder alle de ting man søger i en film, og må derfor stå højere placeret end femstjerner film, uanset hvordan du ser på det.

03/09-06Til Glazer
Du siger selv en anmeldelse bør være objektiv. Præcis derfor kan man jo i realiteten sagtens bryde sig mere om en film man har givet 4-5 stjerner, frem for en film man har givet 6 stjerner. forstår du? Nej, det tænkte jeg nok...
Derfor vil jeg lige give et par eksempler.

Eksempel 1:

LOTR, er i mine øjne, objektivt set en 6-stjernes film. Den er godt lavet, god historie, osv.
Men "bare" fordi jeg ville have givet den 6 stjerner, hvis jeg skulle lave en objektiv anmeldelse, betyder det jo ikke den indgår på en liste over mine favoritter. Hvilket den ikke gør, da jeg (subjektiv) til hver en tid foretrækker bøgerne.

Eksempel 2:
En film som Runaway Train, der er på min topliste, ville jeg ikke give 6 stjerner hvis jeg skulle være objektiv, men blot 3-4 stykker, da den egentlig ikke er andet end en B-film, med B-films skuespillere.
Den indgår dog alligevel på min liste, da jeg har et specielt forhold til den.

Iøvrigt er jeg dybt uening i, at en anmeldelse kun skal være objektiv. En anmeldelse skal både være objektiv og subjektiv.
Jeg kunne iøvrigt godt tænke mig at læse en filmanmeldelse der udelukkende er objektiv, har nemlig aldrig set en

03/09-06Til Glazer
Jeg ville aldrig selv vælge at sætte en film på min top-liste (noget jeg i øvrigt ikke går vildt op i) som jeg ikke havde givet 6 stjerner. Jeg kan dog alligevel godt følge Rasmus i lidt af det han snakker om, selv om han blander tingene sammen et par steder.

Der findes film som jeg måske vælger at give "blot" fire stjerner, fordi den af forskellige grunde ikke "underholder" mig mere eller er "bedre", men som jeg kan have lyst til at se flere gange, da de på et eller andet plan alligevel rammer noget jeg kan lide. "Star Trek" er et godt eksempel på en film jeg synes jeg kan kritisere og ikke giver hverken 5 eller 6 stjerner, men både har haft lyst til at se flere gange og også gjort det. Der kan så være andre film, som jeg bedømmer højere, fordi de af forskellige grunde er bedre (også subjektivt set!), men som jeg bare ikke har behov for at se mere. På den baggrund kan man jo spørge sig selv om, hvilken af de to film der så burde være nærmest min top liste.

Jeg synes så at du Rasmus, blander tingene lidt sammen og ender med at modsige dig selv omkring det at være subjektiv/objektiv. Man kan f.eks. ikke sidde sig til at se på om en instruktør er nybegynder og så sige at hvis han er det, så skal filmen have en stjerne mere. Filmen er som den er, uanset hvad og man kan hellere ikke sige at man skal kigge på genren, for gør man det, så bedømmer man udelukkende subjektivt (hvad der også er i orden, men så skal man ikke som du sige at man skal være objektiv). I øvrigt kan ingen være 100% objektivt og gud hvor ville det altså også være kedeligt!

04/09-06Thomas
Jeg nævnte en række grunde til at kunne bedømme en film. Nødvendigvis ikke nogle jeg har benyttet i store træk, men hist og her har de da spillet ind.

Jeg har ikke givet "Pusher" en stjerne fordi den er lavet af Refn, en debuttant. Men at han med en milliongæld i bagtankerne laver en fortsættelse der er ligeså god, mere eller mindre inkassere for "Pusher II"s vedkommende en stjerne. Men på den anden side, havde han ikke haft den gæld havde den stadig fået det den fik. Tror jeg. Så havde min reaktion på filmen været anderledes.

Ja, sorry men jeg syntes det er let at kludre det her sammen. Og Thomas Nielsen, for ***** hvor ville det være kedeligt ja. Det er lige netop derfor jeg syntes topfilmlisten er det sted hvor man slår sig løs, og skriver de film der har en plads i ens hjerte.

04/09-06Das Gott
Naturligvis. Alderen har det jo med at ændre synpunkter angående forskellige ting. Så helt forståeligt at det er hændt dig.

Og Nøøj, hvor jeg elsker "Heat"! :)

04/09-06tilgang?
Jeg synes faktisk denne diskussion omkring den subjektive/objektive tilgang er ret interessant. Nu vil jeg give Thomas ret i, at diverse lister ikke er synderligt væsentlige - anmeldelser, diskussioner og dialog er selvfølgelig betydeligt mere produktivt og spændende. Derfor vil jeg egentlig hellere snakke om bedømmelseskriterier generelt.

Jeg er i hvert fald dybt uenig i, at en anmelder altid bør være objektiv.

For det første er det ganske enkelt umuligt, for det spøjse er jo netop, at to uafhængige kilder der postulerer at levere en objektiv anmeldelse, ofte vil tildele forskellige karakterer, hvilket naturligvis implicerer en subjektiv tilgang. Der eksisterer jo heldigvis ikke en “højerestående”, neutral og objektiv målestok, som alle film kan bedømmes udfra - så ville karaktererne jo også være identiske, og det ville da være en skræmmende form for konformitet :)

Desuden synes jeg personligt, at det er langt mere interessant, når en person holder ekstremt meget af en særlig film, som ikke nødvendigvis er placeret højt på alle andres lister. De evt. lidt skæve film, som rammer en på et personligt plan - hvad grunden så end er. Det vanskelige kan selvfølgelig være, at formidle denne begejstring, og stadig efterlade plads til diskussion i kraft af det subjektive aspekt.

Jeg læste engang (kan ikke huske hvor) om en der omtalte den optimale anmeldelse som en form for subjektiv objektivitet (hvor paradoksalt det end lyder). Men jeg synes faktisk, at den betegnelse rammer perfekt. For en anmeldelse er vel netop en sådan balancegang.
Hvis bedømmelsen var rent objektiv, ville vi jo nå samme resultat. Hvis bedømmelsen var rent subjektiv ville vi aldrig nå længere end: “smag og behag”, eller “det er min mening, og sådan er det…” etc. - og ingen af disse muligheder er vel tilfredsstillende for en film-entusiast?

Derfor vil jeg mene, at en kombination af det subjektive og objektive ofte er, og altid bør være på spil.

04/09-06tilgang?
der er intet mere befriende end at læse en anmeldelse, der er skrevet med hjertet.

for at vende tilbage til debatten, så kan jeg godt følge TN. De film man giver fuldt hus er OFTE subjektivt, så teoretisk set kan en 5 stjener film være bedre, altså filmisk set. Et eksempel kan være, at en film som syriana som jeg gav 5 stjerner er fremragende film, men ikke en film jeg har behov for at se flere gange, derfor kan en film jeg har givet 4 stjerner faktisk, subjektiv set være ligegod, så jeg kan følge dig der TN. Men men, ens liste mener jeg stadig skal bestå af de film man virkelig virkelig elsker, og det må vel være de film man giver fuldt hus for, og de film må vel findes derude.

04/09-06SV. tilgang?
Enig Faust. Og nej, selvfølgelig kan intet være 100 % objektivt, jeg synes bare man skal prøve at være det så vidt muligt, hvilket er grunden til at man skal passe på med bl.a. nostalgi. Respekt for det, nævn det endelig, men husk at adskille tingene ad.

Rasmus bliver ved med at snakke om Pusher og dermed udenom, men faktum er at han har 10 (ud af 25) pladser på sin liste, der optages af 5 stjerners film, og det synes jeg bare var underligt. Det hele handler selvfølgelig om hvordan man definerer toplisten, men for mig (og for andre tilsyneladende) er det soleklart at den er forbeholdt 6 stjerners film. Så kan Thomas da have ret i, at der er lavere bedømte film, man ynder at se flere gange, men derfor det stadig dårligere film.

04/09-06SV. tilgang?
tja Glazer, kommer selvfølgelig an på hvordan du dømmer film. Syriana som jeg giver 5 er fremragende film, og hvis jeg sku stille den op imod en jeg giver kun 4, det kan være en underholdningsfilm (kan ikk lige komme på en titel), som jeg jo elsker, så er syriana selvfølgelig objektiv set bedre film, men behøver ikke være det subjektiv, hvis du forstår? Men som udgangspunkt er jeg stadig enig i, at ens favorit film skal bestå af den højeste dom, helt klart. Der må findes film derude man elsker på alle punkter og giver dem fuldt hus

så jeg er lidt uenig i, at man skal være mest objektiv, for vi er ikke de rigtige anmeldere, og når jeg anmelder på scope ser jeg det som noget personligt.

04/09-06SV. tilgang?
Jo men forskellen mellem 4 og 5 stjerner er også væsentlig mindre end forskellen mellem 5 og 6. Det er her det altgørende spring tages.

I øvrigt mener jeg, at man både godt både kan være personlig og professionel, når man anmelder. Det er, som Faust siger, også det man BØR være.

04/09-06SV. tilgang?
enig, godt sagt. Forskellen er selvfølgelig større mht 5 og 6, og når man giver seks, uanset om man gør det objektiv, subjektiv eller begge ting, så er det fordi man på en eller anden måde elsker den film.

Ja, en kombination af begge ting er selvfølgelig godt, men også ofte det sværeste :-)

26/08-07Jeg må erklære mig enig med Rasmus
en del af mine topfilm har jeg også givet 5 stjerner. der er film jeg har givet 6 stjerner som ikke engang er på min topliste :-)

Filmen Eternal Sunshine Off The Spotless Mind, har jeg også givet 5 stjerner, og den er på min absolutte topfilms liste.

jeg tror mig og Rasmus ( Tror jeg ) har masser af film på vores topfilms liste, vi har givet 5 stjerner er fordi. at de måske ikke er de BEDSTE film vi måske lige har set. men de havde en eller anden betydning, eller de bare sidder fast på ens nethinde.

26/08-07Forresten, Rasmus.
Har Fået set A Clockwork Orange.
Suveræn :-) den røg lige ind på min Top-liste. tak for anbefalingen

26/08-07Ernie
Tak for støtten først og fremmest. :)

Som du siger, er der netop film fyldt med fejl der kan gøre et dybere indtyk på én end de "fejlfrie" film. Personligt er jeg dog selv begyndt at belønne de, hvad skal man sige, mere personlige film (dem, der altså giver et stærkt følelsesmæssigt udbytte) med topkarakter, for fuldt ud at give udtryk for min inderlige kærlighed til filmen. Det giver for mig at se bedre mening, da filmbedømmelser er en subjektiv sag. Der er måske lidt dobbeltmoralske tendenser hos mig her, da jeg tidligere på siden forsvarede et standpunkt jeg nu har taget en smule mere afstand fra. Jeg ser det dog blot som en positiv udvikling og håber også at andre vil det.

Angående "A Clockwork Orange" er det godt at høre du fik en så stærk oplevelse som tilfældet. Som du ved er det min egen personlige 1'er, en film der gang på gang kan give mig kuldegysninger og jubeludbrud (eller noget lignende :)), og det luner altid at høre filmen blive værdsat af andre ligesåvel.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.