Blade Runner: The Final Cut: ..All those moments..

Blade Runner: The Final Cut

12/09-06..All those moments..
- spoilers -

Jeg har for nyligt genlæst “Do Androids Dream of Electric Sheep?”, og fik derfor lyst til at gense “Blade Runner - Director’s Cut”.
I bogen - og vel generelt i hele forfatterskabet - benytter Philip K. Dick en karakteristisk kritisk og sarkastisk distance, hvilket eksempelvis blev fanget godt I “Total Recall”.
Men Ridley Scott har valgt at nedtone dette aspekt i “Blade Runner”, og i stedet satset på en langt mere poetisk vinkel, hvilket efter min mening klæder filmen usandsynligt godt!
Der er noget særligt melankolsk og smukt over denne film, som ikke er til stede i de andre filmatiseringer af Dick’s værker, som jeg har set.

For “Blade Runner” er usædvanligt ambitiøs og omfattende - både filmisk og tematisk.
Et af de helt centrale spørgsmål der stilles, er naturligvis hvad det vil sige, at være et menneske - og hvordan liv defineres?
På et tidspunkt nævner Pris (Daryl Hannah) Descartes’ mantra: “cogito ergo sum”, i forbindelse med påvisningen af hendes egen eksistens. Men replikanterne bliver tydeligvis ikke betragtet som levende - de bliver ikke dræbt, men “pensioneret”. Hvad er så definitionen på liv? Eftersom replikanterne overgår mennesker både mht. styrke og rationalitet - synes empati at være den eneste mulighed for en sondring. Men som nævnt i filmen, kan replikanterne udvikle følelser, hvilket særligt udtrykkes via Rachael (smukt personificeret af Sean Young) der ikke selv er klar over, at hendes erindringer, ikke er hendes egne.
Den eneste “legitimering” af, at replikanterne opfattes som redskaber frem for individer, synes at være den alternative måde de er skabt på. Herved intensiveres en etisk problemstilling der kun kan blive mere aktuel og relevant i forbindelse med virkelighedens teknologiske fremskridt.

De filosofiske spørgsmål kommer til udtryk overalt i filmen. Eksempelvis er protagonistens navn, Deckard - slet skjult navnesymbolik :) Ligesom Descartes, forsøger Rick Deckard at finde et fast holdepunkt i tilværelsen. Denne søgen foregår dog ikke foran pejsen, men via en lettere ufrivillig efterforskningsopgave. Men efterhånden udvikler opgaven sig (som Kasper nævner) til en decideret erkendelses-rejse i et imponerende noir-univers.
Deckard må tage sit arbejde, sine overbevisninger - ja hele sit liv op til genovervejelse - i forbindelse med denne opgave, hvor særligt Rachael og Roy kommer til at spille en essentiel rolle.

Harrison Ford spiller godt, og på trods af adskillige actionsekvenser, bliver Han Solo/Indiana Jones-stilen gemt godt under frakken - og denne afdæmpede tilgang matcher filmens dystre stemning perfekt.
Men endnu mere imponerende er Rutger Hauer i rollen som Roy Batty - utvivlsomt hans karrieres klimaks. Uforglemmelige replikker som: “If only you could see…What I’ve seen with your eyes“ fyres af med usvigelig sikkerhed.
Jeg er altid fuldstændig hypnotiseret i slutningen, da Roy redder Deckard fra det dræbende fald, og i sine sidste sekunder, forekommer mere menneskelig end nogen anden i hele filmen - en fantastisk scene! Roy Batty-karakterens signifikans kommer for alvor til udtryk her, da han udover at katalysere Deckard’s udvikling, også omkranses af et næsten “frelser”-agtigt skær (hans selvpåførte stigma og den hvide due der slippes løs).

Et andet interessant spørgsmål er naturligvis om Dekard selv er en replikant - noget der mere end antydes i slutningen, da han finder enhjørnings-origamien der refererer til hans drøm tidligere i filmen. Kender Gaff til Deckard’s drømme, fordi de er implanterede?
Dette tilfører filmen en ekstra dimension, da grænsen hermed sløres yderligere mellem replikant og menneske.
Det er ikke klassisk god vs. ond - men tværtimod karakternuancer af højeste kaliber. Deckard’s opgave problematiseres, både i kraft af hans egen identitet, men også hans forhold til Rachael. Og Roy Batty’s umiddelbare status som “simpel” dræbermaskine, må tages op til genovervejelse, efter de intense minutter man overværer inden hans død.

Selvom jeg er stor fan af “Alien” og andre af Ridley Scott’s film, er dette utvivlsomt min favorit. Sjældent oplever man en film, hvor plot, tema, musik og billede flyder så elegant sammen som i “Blade Runner”.
En af de bedste science fiction-film nogensinde og efter min mening simpelthen en af de bedste film nogensinde.

12/09-06..All those moments..
Sådan havde jeg ikke lige overvejet slutningen. Wow! Hvornår finder drømmeskvensen i filmen, som du beskriver, sted?

Måske har jeg endelig fundet skruens ende. Hvis du forstår.

12/09-06Rasmus
Hey Rasmus..
Mener det er kort tid efter, at Pris er flyttet ind hos Sebastian.
Deckard sidder og døser ved sit klaver, og her kommer en temmelig kort drømmesekvens med enhjørningen. Efterfølgende begynder han at undersøge billederne.

Det er længe siden jeg har set original-versionen, men enhjørningen er vidst kun med i Directors cut.

12/09-06Faust
Jeg har Director's Cut på DVD og vil straks tjekke det ud. Tak... :)

12/09-06Faust
SPOILERS

Jep, you've got it right. Deckard er selv replikant.

12/09-06"I've seen things you people wouldn't believe..."
Ding-Ding-Ding...Yep.

Men hvordan kendte James Olmos' karakter detaljerne omkring de implanterede minder/drømme? Ved hele Blade Runner enheden og især Deckards chef det? Ved Tyrrell det?

Der er forøvrigt skrebvet to bogfortsættelser, som jeg ikke kan anbefale. De arbejder også videre med Deckard som replikant og fortsætter handlingen lidt efter original udgaven af filmen slutter (de kører lykkeligt nordpå).

Det siges at der er en luksusudgave af Blade Runner på vej på dvd med begge cuts, hvilket er på tide da selv Directors Cut DVD'en er et ret dårligt transfer.

Genså den den dog for nyligt - for første gang længe - og filmen er simpelthen fantastisk.

13/09-06"I've seen things you people wouldn't believe..."
Cool. Jeg har i længere tid overvejet at købe Director's Cut på dvd (har kun min gamle vhs) men den luksusudgave lyder da som et must.

20/09-06Glædelig nyhed
Nu skulle den ihvertfald blive udgivet på dvd herhjemme d. 14. november.

Se bl.a. her:
http://haushoej.dk/product.asp?...4&sub=0&page=1

Samtidig med en anden klassiker som vi har ventet alt for længe på:

http://haushoej.dk/product.asp?...7&sub=0&page=3

20/09-06Ja, mon ikke.
Tak, for oplysningen, Force.

21/09-06Ja, mon ikke.
U R welcome ;o)

Så mangler vi bare "Howard the duck". Griner.

22/09-06Ja, mon ikke.
Ja, hehe.

Jeg har overhørt over et par ældre kommentarer, at blandt andre dig og Emil Schultz var Mandril-elskere, ganske lignende mig selv.

Den komplette Mandrilbox kan købes for omkring 149-199,-. Simpelthen med alt indkluderet. Du ejer sikkert skidtet alligevel, men følte mig nærmest forpligtet til at oplyse dig om dette kup :)

22/09-06Ja, mon ikke.
Howard The Duck....stadig ikke en internet petition ;)

02/10-06ny release, kender ikke detaljerne

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.