Orkidé-tyven: Hollywood's mærkelige drenge

Orkidé-tyven
Film Orkidé-tyven
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Begrænset gevinstRasmusFL
Hollywood's mærkelige drengeSanderbo
Legende mesterværkAnonym
næsten genialChristian.
Peter GjerlevCorkey Ford
Gott!Corkey Ford
FordAB
hmmm...Corkey Ford
Indlæg Se alle indlæg (36) Se mere

19/10-06Hollywood's mærkelige drenge
Orkidé-Tyven er muligvis den bedste film jeg nogensinde har set. Et sanseligt mesterværk der udover at lære os om planter, også formår at være et af de mest velspillede film nogensinde. Orkidé-Tyven er instrueret af den mesterlige Spike Jonze, der tidligere har optrådt i MTV’s vilde drengerøvsserie Jackass, og har instrueret musikvideoer for blandt andet Fatboy Slim og The Chemical Brothers. Filmens manuskript er skrevet af den uhyre dygtige Charlie Kaufman, der også har stået bag perler som Evigt Solskin I Et Pletfrit Sind. Orkidé-Tyven er et sandt mesterværk, som absolut burde ses af alle.

Filmen handler om Charlie Kaufman, der får til opgave at skrive et manuskript til bogen Orkidé-Tyven af Susan Orlean. Filmens karakter er delvis virkelige, og nogen andre er opbyggede. Charlie Kaufman får mere end almindeligt besvær med at skrive manuskriptet. Det klassiske Charlie Kaufman ”touch” er der, ved at man ikke rigtigt ved om man skal grine eller tage det meget seriøst. Han udnytter dette godt, hvor andre filmkreatører laver det som en fejl, eller simpelthen ikke gør det godt nok. Filmen er mesterlig på alle leder og former.

Nicholas Cage er mesterlig som den forvirrede forfatter, der aldrig rigtigt ved hvor han skal starte. Cage’s tungsindige blik, gør at man ikke kan lade være med at holde af ham. Der er altid grund til at glæde sig til ham, når han ikke vælger de her kliché, eller actionfilm roller. Men bedst af alle ses Chris Cooper, der vandt en velfortjent Oscar, for sin rolle som den halv ulykkelige John Laroche. Meryl Streep ses også i en herlig rolle, som journalisten og forfatteren Susan Orlean. Og i en birolle ses instruktøren Curtis Hanson (manden der også stod bag den fremragende L.A. Confidential) som Susan Orlean’s mand.

Orkidé-Tyven er en triumf for Spike Jonze. Mage til nyskabende film er aldrig set før, og man sidder tilbage til sidst med en følelse af at der er gået meget få minutter og ikke to timer. Orkidé-Tyven vinder først rigtigt ved et gensyn, da der simpelthen er detaljer man ikke kan nå at lægge mærke til første gang. Der er mange gode grunde, til at se Orkidé-Tyven og ikke en eneste til at lade være. En mesterlig film der står klart i toppen af min liste af foretrukne film. Jeg glæder mig uhyre meget til den næste Spike Jonze film.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.