The Queen: The Queen said: "I'm aghast"

The Queen
Film The Queen
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Hendes Majestæt Helen MirrenBries Blog-O-R...
God oplevelseHyggesprederA
Elizabeths sorte årCarcajou
Se den pga. Helen Mirren!Kirsten
- For Queen and Country -Emil Schultz
Quite!Za Kannushi
The Queen said: "I'm aghast"sandmand

08/11-06The Queen said: "I'm aghast"
SPOILERS

Spøjs film.

Man sidder med tårene i halsen gennem hele filmen. Dramaet lurer på britisk vis under overfladen. Den handler om forholdet mellem Tony Blair og Dronning Elizabeth. Man havde jo næsten glemt at Blair kunne være menneskelig, men det er han så i denne film. Eller er han blot populist? Michael Sheen rammer rollen for godt. Man kan godt spille Blair uden at smile som Blair gør. Det er karakterens indre man skal ramme, ikke det ydre.

Hvor Frears egne sympatier ligger, er ikke helt klart. Nok mest hos Blair, gud bedre det. I nogen grad hos Elizabeth og i ringeste grad hos Diana.

Kronhjorten bliver for Elizabeth symbol på riget og monarkiet. Og da den dør, indser hun, at hun må tage til London, tale til folket og redde hvad reddes kan.

Men hvor er det forsvarsløse, uskyldige rådyr, Diana, der blev ædt op af traditioner, Charles' fornægtelse af at være sand kongelig med alt hvad det indebærer samt et stiff upperlip-system. Det er ikke endnu god tone at lave en film om det. I stedet for den tragedie om Diana som ingen filminstruktør åbenbart tør røre ved endnu laver Frears en film om det, der i virkeligheden er det mest ligegyldige og ugebladsagtige af alt ved hele balladen, nemlig hvordan monarkiet reddes af en premierminister der er socialist mere af navn end af gavn - hvilket jo er tydeligt for enhver i dag.

Pet Shop Boys er modigere. De bruger stadig tv-optagelser af hendes bisættelse som baggrundsvideo når de spiller Dreaming Of The Queen live.

That there are no more lovers left alive
No one has survived
So there are no more lovers left alive
And that's why love has died
Yes, it's true
Look, it's happened to me and you

Frears giver os ikke andet end baggrundshistorien bag en tabloidforside. Han sprøjter kunstigt blod ind i en udtørret gammel dronning af den slags vores egen også er: Overklasseløg, der ikke rummer et helt hjerte, kun et halvt, født ind i en rolle de aldrig vil kunne leve op til: At spille et rigtigt menneske.

Filmen har bestemt sine gode sider. Forholdet mellem Blair og Elizabeth er godt tegnet og godt ramt. Han genkender sin mor i Elisabeths hårdnakkethed og ved hvordan han skal agere overfor hende, navnlig efter at Elizabeth har afsløret sin svaghed for at modtage råd fra premierministre. Hun spejler sit store forbillede, Churchill, i Blair i den første scene mellem dem og lader beredvilligt Blair træde ind i rollen som en ny Churchill i forhold til sig.

Men der er ingen særlig humor. Monarkiet reddes af en såret gammel dame der lever i fortiden og en populistisk ulv i fåreklæder. Det tager Frears alvorligt. Og han vil have vi skal gøre det.

Er Dronningens følelsesløshed og chok tragisk eller menneskelig? Frears virker ligeglad med at besvare spørgsmålet. Og Blair hjælper hende igennem krisen, så det bliver ligegyldigt. Moderbinding og nostalgi interesserer heller ikke Frears voldsomt. Psykologien er for tynd. I Remains Of The Day gav Hopkins os stivstikkerens tragedie. Frears forløser tragedien ved hjælp af en populist. Hvor er det mørke, som Blair og Dronningen er gjort af? Tror Helen Mirren virkelig på, at Elizabeth er menneske som hun selv under overfladen, fanget som hun er i livets spil af overflader og mellem fjolser.

Blandingen af dokumentar og fiktion virker formålsløs. Frears lefler for et publikum som vil se den ægte Diana og Clinton i biografen. Han har nok tænkt, at det ville være en umulig opgave at caste Diana. Måske at hun ikke havde fortjent at blive spillet. Hvem ved?

Den sorte britiske humor er dog bevaret visse steder "Diana er mere irriterende død end levende." Man griner kun fordi de udstiller deres egen latterlighed. Diana var mere end de kunne kapere. Hun havde et helt hjerte.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.