The Black Dahlia: udemærket men...

The Black Dahlia

27/12-06udemærket men...
jeg kunne altså ikke lade være med at grine hver gang vi fik at vide at Madeleine (Hilary Swank) skulle forestille at ligne Elizabeth Short (Mia Kirshner) især i scenen hvor Scarlett råber "She looks like that dead girl, how sick are you". Jeg gider ikke engang gå i detaljer med hvor fejlcastet Swank er, misforstå mig ikke hun er en genial skuespiller men hun er sgu ingen skønhed som Mia Kirshner er og jeg kunne ikke forestille mig andre i rollen som Elizabeth Short så valget af Kirshner var perfekt. Ikke engang karaktermæssigt virkede de ens. Men udover det nød jeg da filmen ganske meget.

28/12-06udemærket men...
Sjovt som man kan opleve tingene forskelligt.

Jeg synes Swank var guddommelig i den femme fatale rolle, helt igennem den person der bærer filmen igennem. Swank er IMO helt rigtigt castet. Hun kan spille rollen som både rå og rig, både erotisk og romantisk. Swank skal ikke være smuk i denne film, hun skal være møjhamrende farlig, og det lever hun op til.

Scarlett J var derimod lidt fersk.

Om Mia Kirschners spil synes jeg man må sige, at filmen jo ikke er en beauty contest, så hos mig får hun 0 point for udseende. For så vidt angår hendes skuespil var det godt og sjovt, og hendes helt kiksede Scarlett O'Hara lines var guddommenligt sjove.

At Scarlett J syntes Swank lignede Black Dahlia er jo lige i solar plexux på filmens tematik. Var det nemlig ikke i højere grad Scarletts (og de andres) virkelighedsopfattelse der her blev udstillet end det var De Palmas? Det var muligvis Buckys men ikke De Palmas. De Palma gør bare grin med folk, der siger at "hun ligner den og den skuespiller så meget", det er tyk ironi både overfor Hollywoods stereotype rolleskabelse, såsom blondinen og brunetten etc. og overfor folk der gerne vil imitere disse stjerner.

29/12-06udemærket men...
Misforstå mig ikke, jeg syntes Swank er en fantastisk skuespiller som stort set kan spille hvilken som helst rolle hun får stillet, men en af kernepunkterne i The Black Dahlia var netop at de to kvinder skulle ligne hinanden udseende mæssigt, og hvis DePalma vælger at se bort fra det og som du siger gør grin med folk, ja så har DePalma ikke forstået det materiale han har fået foran sig, og har derfor heller ikke været den rette person til at filmatisere Ellroys roman. At DePalma er lidt ligeglad med mordgåden og fokusere mere på karaktererne, som du også skriver i din anmeddelse, syntes jeg også er klart, men så skulle filmen ikke havde heddet The Black Dahlia, men noget helt andet, endnu et punkt der viser at DePalma ikke har været den rette mand til opgaven. At karaktererne er en vigtig del af Ellroys romaner er rigtigt nok, men der er historien i en meget stor og vigtig grad også, og det syntes jeg ikke DePalma har fået nok af her.

Den opfattelse jeg fik af filmen var at Elizabeth Short skulle være denne uskyldige, smukke og naive pige som mislykkedes som en skuespiller, dette syntes jeg var en svær rolle at udfylde og vise når man har så få scener, men dette syntes jeg Kirshner gjorde rigtig godt.

Jeg vælger dog stadig at give filmen 4 stjerner pga. de mange typiske DePalma kendetegn som vi elsker fra hans tidligere film bla.

SPOILER - mordet på trappen

29/12-06udemærket men...
Hvis man vil have en word by word filmatisering af romanen, ja, så skulle man nok i stedet have valgt en dresseret abe til at instruere. Dem er der jo som bekendt nok af i Hollywood, så produktionsteamet må have villet noget mere med denne film.

Men det vigtige for mig er, at romanen kan stå for sig selv, og det kan filmen også. Black Dahlia-filmen viser netop at der stadig er liv i De Palma. Han udfordrer en anerkendt roman som Ellroys, med Ellroys accept.

Du kan have ret i at man kan spørge, når f.eks. Tarantino kunne ramme Jackie Brown-romanen så perfekt, hvorfor kunne De Palma så ikke gøre det samme. Der er to dele af det svar, tror jeg.

Dels er romanforlægget ikke så stærkt og flertydigt som Jackie Brown/Rum Punch, dels er der ikke i samme grad 100%s overlapning mellem instruktør og forfatter-holdning til de centrale temaer som der var mellem Leonard og Tarantino.

Men klart - holder man ubetinget af Ellroys roman, vil man nok føle sig lidt snydt.

29/12-06udemærket men...
Ja man kan ikke tilfredsstille alle, jeg skal måske gense filmen og ligge lidt mere mærke til DePalmas fortællerteknik, jeg vil dog fastholde mit synspunkt på hele Swank/Kirschner problematikken.

02/01-07sv. udemærket men...
Kommer snart med min egen vurdering af filmen...Så den for noget tid siden og jeg er lidt usikker på, hvad jeg synes.

De Palma gør egentlig det han kan bedst, men passer det til et Elmore Leonard forlæg? Og så er der castingen...I'm not so sure. Watch this space.

Må nok give den et syn til på dvd.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.