Skjult: Caché-mysteriet

Skjult

13/01-07Caché-mysteriet
Spoilers:

Jeg så filmen her i går aftes, og fandt den uhyre spændende og interessandt. Endda i så høj grad at jeg så den to gange efter hinanden.

Sporene omkring hvem der sender båndende er næsten udeblivende, men én scene er næsten nok i sig selv til at være en kæmpemæssig ledetråd. Det er scenen, hvor Georges efter det har ringet på døren går ud og tjekker gaden for hvem der mon kan have givet falsk alarm. Da han igen går indenfor sidder båndet og tegnigen fast i døren, hvilket det ikke gjorde da han åbnede den i første omgang. Altså må nogle indefra have sneget sig ud i gangen og placeret tingene. Det underlige er blot Georges passive reaktionen.

Er det Anne? Ja, det må vel næsten være nogle fra under middagen med vennerne, der forsøger at få Georges øjne op for den sanheden han forlængst har fortrængt. Har andre brugere på Scope en teori og et bud?

27/01-11Caché-mysteriet
*SPOILERS*
Ja, det er i sandhed noget af et mysterium. Jeg tror simpelthen jeg går hele vejen og siger at han selv har lagt posen dér. Faktisk står han selv bag alle båndende og de uhyggelige tenginger.
Da George besøger sin mor, fortæller han, at han havde en drøm om ham Majid (eller hva nu hedder). Drømmen er et udtryk for en dårlige samvittighed, som har forfulgt ham hele livet. En dårlig samvittighed, der tvinger ham til en konfrontation med Majid. Til en af optagelserne siger George selv, at han burde have set personen, der optog da han kigger hen mod kameraet.
Imidlertid vil denne antagelse mystificere Majids selvmord. For hvis Majid eller hans søn ikke står bag tegningerne eller båndene, er det da en anelse usandsynligt, at mødet med George får ham til at begå selvmord. Desuden er der optagelsen af Georges første møde med Majid i lejligheden. Hvordan skulle George have formået plantet at kamera dér...?

27/01-11Caché-mysteriet
Synes det er meget vigtigt ikke at se filmen som et mysterium eller en krimi, det er jo bare et kreativt medium igennem hvilket Haneke fortæller historien om forholdet mellem franskmænd og algiere. Hovedpersonen er vel frankrig, den veluddannede intellektuelle, stolte. Men noget nager et sted og det er den måde hvorpå man behandlede Algeriet og slog selvstændighedsoprør ned med rimeligt voldsomme metoder i 70'erne. Så det er historien om den franske skyldfølelse og om den intellektuelle franskmand, der nedenunder sin pæne facade er aggressiv og som til sidst endda vil op at slås. Og så mødes de to sønner, den nye generation, på trappen til sidst. En af de eneste vellykkede "politiske" film, jeg nogensinde har set.

Så videoerne er nu mere, tror jeg, en metafor eller en abstraktion. Der er ikke nogen krimi, ikke noget med at "butleren" gjorde det.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.