Orkidé-tyven: Begrænset gevinst

Orkidé-tyven
Film Orkidé-tyven
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Begrænset gevinstRasmusFL
Hollywood's mærkelige drengeSanderbo
Legende mesterværkAnonym
næsten genialChristian.
Peter GjerlevCorkey Ford
Gott!Corkey Ford
FordAB
hmmm...Corkey Ford
Indlæg Se alle indlæg (36) Se mere

01/04-07Begrænset gevinst
Efter vittighedsbomben ”Being John Malkovich” fandt Charlie Kaufman og Spike Jonze atter sammen med et resultat, der trods original tænkning og lysende alternativer ikke når op på hverken førnævntes højder eller i den efterfølgende og uvurderligt smukke "Evigt solskin i et pletfrit sind"s rene mesterklasse.

Dette udspil fra 2002 ved navn "Adaptation" eller på dansk "Orkidé-tyven" er ligesom sine "slægtninge" et, stort mærkeligt genresplit, der kører på syre i stedet for benzin, og en meget veludført form for metafilm, der altså gør opmærksom på sin eksistens som spillefilmsfiktion. Realismen er levnet til fordel for symbolikken, formen og metaforene, der som i ”Malkovich” og ”Evigt solskin...” er tæt pakket ind i humor og opfindsomheder. Derfor er specielt ”Adaptation” på samme måde svær at danne sig et overordnet indtryk af, da den smider om sig med stilskift og humørsvingninger i så kraftige doser, at det helt kan være svært at holde styr på. Også selvom det altså ér ekstremt fascinerende.

Af den grund har jeg også svært ved at bedømme ”Adaptation” som en helhed. Uden tvivl er Nicholas Cage meget velspillende i sin dobbeltrolle som Charlie Kaufman og bror, uden tvivl er billederne og stemningen gennemarbejdet og uden tvivl vrimler det med skæve indfald og guldkorn i denne noget bizarre form for selvbiografi af Kaufman om Kaufman, der deprimeret og totalt nedtrykt forsøger at færdiggøre det manuskriptopgave han har påført sig. Men noget mangler, noget sammenbindingsværk eller den form for ”Chill-faktor” der virkelig blæser mig omkuld.

”Adaptation” handler helt åbenlyst om den fortabte Charlie Kaufman der æder sig selv op med sin egen stolthed, men så afgjort også om at finde ind til sig selv og om åbne øjnene for muligheden for netop dette. At Jonze og Kaufman selv som en selvfølge har overstoppet filmen med alverdens former for underlige og skæve drejninger, er de da i sin fulde ret til. For mig gik den bare ikke. ”Adaptation” trækker derfor ikke mere end fire stjerner i hus herfra, af grunde jeg sådan set har svært ved at begrunde, men i samme grad finder umulige at benægte. Lad os bare sige blomsterpulveret ikke sneg sig rent op.

01/04-07Kaufman & co. på blomsterpulver
Fin anmeldelse Rasmus, men jeg synes sjovt nok, at Adaptation er klart den bedste af de tre nævnte film, som alle er superfede film.

01/04-07Slat
Ja, der kan man bare se.

Som jeg skriver, har jeg svært ved at gøre op med mig selv, hvad det var jeg følte som svigtede ved denne film. Personligt er jeg helt skudt i "Evigt solskin..." og beundrer stærk "Being John Malkovich", så hvorfor ikke "Adaptation" fuldt ud faldt i min smag, må være noget personligt (altså smag og behag).

Men hey, det er skam også en fed film forgyldt med gode øjeblikke og stærke pointer, selvom den efter min mening indtræder i en klasse under førnævnte film.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.