The Man Who Wasn't There: Den usynlige mands bekendelser

The Man Who Wasn't There

08/04-07Den usynlige mands bekendelser
Blandt fatale kvinder og kyniske mænd og i en tyk tåge af cigaretrøg og stemningsbilleder slanger brødrene Coens "The Man Who Wasn't There" os uhyre omhyggeligt ind i sit univers - så fængslende at ingen tålmodig seer undslipper. Med andre ord står Ethan og Joel bag endnu en ren og stilfuld film, fortalt på enkle præmisser og ved hjælp af få, elegante midler.

Hvor ”Oh Brother, Where Are Thou” tonede sine billednuancer ned på et helt falmet brunligt og gulligt farveniveau, er farvenuancer her gjort om til rendyrket sort/hvid æstetik. ”The Man Who Wasn’t There” besidder derfor naturligvis et langt mere melankolsk udtryk i sin filmnoir form end denne, men virker også uendeligt meget mere fuldkommen og kompleks end ”Oh Brother...” som genrefilm helt basalt. Nærmere er vi den fremragende ”Fargo” og dens portræt af mennesker der fanges af sit hovmod i de mest tragikomiske situationer. Her er det blot Billy Bob Thornton der sidder i saksen og ser til med sit tomme blik, mens livet passerer forbi i et fartøj, han aldrig selv nåede ombord på.

I sin noget nær perfekte optræden spiller han den identitetsløse frisør og ægtemand, Ed, der lever et vanedannet liv med sin fraværende kone. Eds liv er ligeså farverigt som filmens sort/hvid billeder, og gennem sin lavmælte stemme af slidte slimhinder fra utallige smøger er Thorntons voice-over monologer talerøret for hans indadvendthed, hvilket fungerer i stor stil. Coen-brødrende opdyrker umådeligt overbevisende en sørgeligt triviel tilværelse, der absolut ikke byder på nogen fornyelser, inden den dag Ed opdager sin kones utroskab med hendes rapkæftede overchef, Big Dave og vælger at tage affære. Et valg der både belønner ham med blodige hænder og et syn af livet der smuldrer op imellem dem.

"The Man Who Wasn't There" kan som sagt ses af alle med tålmodigheden i velbehold. Tempoet er dvælende, noir-stilen er lagt med gennemført stilbaseret selvbevidsthed og Billy Bob Thornton så passiv(iseret) at hele filmen hænger med mulen. Lyder det lokkende bør man straks søge mod Coens kaninhul og nyde fremragende skuespil såvel som udsøgt filmnoir. Men også selvom man ikke dyrker stilen og de referencer til "Double Indemnity" og "Sternwood-mysteriet" som filmen skulle siges at indebære, er "The Man Who Wasn't There" en fuldt tilfredsstillende filmoplevelse i al sin enkelhed om en mand, der ikke kan regne livet ud.

08/04-07Den usynlige mands bekendelser
God anmeldelse som i den grad motiverer mig til et gensyn med en film, som ellers ikke lige lå øverst i stakken med "skal meget snart ses/genses" film. Men det gør den nu ;-)

08/04-07Den usynlige mands bekendelser
Kanon at mit indlæg kan give dig lyst til et gensyn med en så formidabel film. Hvad husker du den ellers som?

Der skal herfra også lyde ros til din "Skjult"-anmeldelse. Jeg er enig med hvert et ord du så flot skriver. Desuden må jeg da lige spørge dig hvad din konklusion (hvis du da nåede frem til en) over filmens mysterie var? Hvem sender båndene? I filmland-anmelderen Per Juul Carlsens indslag om "Skjult" (som han i øvrigt gav 6 ud af 6 stjerner) påpeger han filmens sidste kameraindstilling og siger at man skal holde øjnene godt åbne. Har du nogen idé om hvorfor?

09/04-07Den usynlige mands bekendelser
Jeg kan desværre ikke hjælpe dig med en konklusion på filmens mysterie, idet jeg ikke har svaret på, hvem der sender båndene. Jeg sad klinet til skærmen i hele sidste kameraindstilling, men så intet.

Hermed lad det være en opfordring til andre, som kan løse mysteriet...

14/11-07Citat
Efter endnu engang at have set denne udsøgte film springer særligt slutmonologen i øjnene som noget af det smukkeste i mands minde.

Her har hverken Arnolds "I'll be back" eller DeNiros "Are you talkin' to me?" noget at skulle have sagt. Thornton og Ed Crane's afsluttende ord om sin nære henrettelse er meget vel filmhistoriens bedste:

"Maybe Doris will be there. And maybe there I can tell her all those things they don't have words for here."

Smukt og atter smukt.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.