Shrek - org. version: Vellykket og nyskabende animation

Shrek - org. version

09/04-07Vellykket og nyskabende animation
Det eneste Shrek (Mike Myers) vil er at være i fred i sin lille mose - han hygger sig fint i sit eget selskab. Men han er en trold og er af den grund ikke populær blandt mennesker, der har det med at dømme folk ene og alene på udseendet (her finder vi også filmens budskab: "Døm ikke kun folk på det ydre"). Derfor får han ikke den fred, han ønsker, og da han endelig får skræmt de oprørske mennesker væk, kommer der en gruppe fantasivæsner - heriblandt Snehvide og de syv små dværge, Pinnochio og ulven fra 'Rødhætte'. De overtager hurtigt Shreks mose, og tvinger ham dermed til at klage til Lord Farquaad, som har anbragt fantasivæsnerne i mosen. Her for Shrek at vide, at han kan få sin mose tilbage, hvis han - sammen med det talende æsel Donkey (Eddie Murphy) - bringer Farquaad den kønne Prinsesse Fiona (Cameron Diaz). Hun sidder fanget i det højeste tårn i et kæmpe slot, vogtet af en drage. Om det lykkes at redde hende, og hvad der sker derefter, skal jeg selvfølgelig ikke afsløre.

'Shrek' fra 2001 er en herlig animationsfilm, der ikke bare huser mange tegnefilmsfigurer, men også bruger de klassiske historier, vi alle kender, samt indeholder henvisninger til andre film såsom 'The Matrix'. Og det fungerer mildest talt godt. Der bliver virkeligt ramt plet i de karikerede fortolkninger af de forskellige figurer og historier.
'Shrek' rummer dog også sin helt egen historie, der kan karakteriseres som et rigtigt, gammeldags eventyr. Et eventyr vi får serveret med en masse flotte billeder, god animation og hyppig brug af musik.

Personerne i 'Shrek' er umådeligt sjove at følge, selvom selveste Shrek ikke er specielt underholdende, hvad jeg heller ikke tror er meningen. Desuden er der andre, der påtager sig jobbet 'at være sjov'. Det talende æsel Donkey er hylende morson, ikke mindst pga. Eddie Murphys stemme, samt dens fabelagtige kropssprog.
Fiona, som den fine prinsesse, der viser sig at gemme på nogle overraskelser, er også sjov at følge.

Alt i alt er 'Shrek' en fantastisk animationskomedie, som jeg kun kan anbefale på det varmeste, på trods af den måske lidt overgearede og typisk amerikanske slutning. Den forhindrer dog ikke filmen i at være blandt de aller bedste film i genren - nogensinde.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.