Alien - den 8. passager: En sci-fi legende fødes

Alien - den 8. passager

22/04-07En sci-fi legende fødes
Ridley Scotts Alien er kort og godt den mest effektive og bedste rumgyser i filmhistorien. Den udmærker sig på næsten alle tænkelige måde lige fra manuskript og skuespil til art direction og filmtekniske genialiteter.

Historien om de 7 astronauter, som ufrivilligt får en 8. og særdeles ubehagelig passager ombord på deres rumskib Nostromo har dannet skole for sci-fi genren helt frem til i dag, hvor fx Danny Boyles aktuelle Sunshine skylder Alien en del. At den samtidig lagde startsskudet for den bedste (set med mine øjne) filmserie i sci-fi genren understreger blot filmens uomtvistelige status, som en af de væsentligste milepæle i sci-fi filmens historie.

Alien er fra starten mørk og dyster. Nostromo er mørk og beskidt fyldt med masser af mørke kroge, tåget damp og selv inden den ubudne gæst kommer ombord virker kameraturene ned af de mørke gange skræmmende. Vi aner med det samme, at dette sci-fi univers er milevidt fra den næste samtidige Star Wars eventyrlige og farvestrålende og langt mere positive verden. Ridley Scott gør klart fra starten, at hans mission er at skræmme folk, og filmens tagline "in space no one can hear you scream" understreger dette med fed tusch.

Rumskibets snævre korridorer bliver for en stund afløst af besøget på den unavngive planet, hvor vi for første gang stifter bekendskab med slimede æg og ekstremt aggresive parasiter, som planter ægene i de ufrivillige og dødsdømte værter. Den schweiziske designer Hans Rüedi Giger har afgørende betydning for filmens succes med hans helt eminente design af alt fra ægene, den store hal de ligger i, rumskibet og ikke mindst alien'en selv. Disse designs giver os de mest skræmmende omgivelser som sic-fi gyser kan finde sted i, og ikke mindst skaber han det mest frygtindgydende monster i filmhistorien. Det på en gang metalliske og slimede udseende parret med den aggressive adfærd er uden sidestykke i filmhistorien.

Rammerne er altså skabt til UG med kryds og slange og heldigvis står indholdet mål hermed. Ridley har ikke travlt. Han tager sig god tid til at introducere et troværdigt hold astronauter, som alle skildres forbilledligt. Alle har deres niche, men ingen er karikaturer. Det spilles med dyb alvor og den tunge stemning understreges eminent. Inden vi overhovedet tænker på den 8. passager er vi helt inde på livet af Nostromos besætning, og netop derfor virker det hele ekstra skræmmende, når først den kompromisløse dræber slippes løs.

Ridley Scott spiller i høj grad på det vi ikke ser, og besætningens jagt på alien'en rundt i de mørke gange får det simpelthen til at løbe koldt ned af ryggen på en. Alien slår til i korte uhyggelig skræmmende øjeblikke for igen at forlade billedet. Dette er enormt effektivt og sætter en ubehagelig reaktion i gang hos publikum, hvor en masse billeder skabes på nethinden.

Det er svært at fremhæve en eller flere af skuespillerpræstationerne fremfor andre, men Sigourney Weaver må nævnes. Sammen med Ridley Scott skaber hun måske første rigtige kvindelige actionhelt, som er mere troværdig og hårdkogt end mange af hendes mandlige kollegaer. Specielt i Camerouns efterfølger får hun de fleste mandlige actionhelte til at ligne små nervøse drengespejdere.

Alien skal naturligvis roses for sit uvurderlige bidrag til genren, men isoleret fra netop den, skal den roses mindst ligeså meget for sine filmiske kvaliteter. Den er uden sammenligning den mest skræmmende sci-fi film og en af de mest skræmmende film overhovedet. Det dystre univers er både smukt og frygtindgydende og ikke mindst er filmens egentlig hovedperson det mest mararidtsfremkaldende væsen skabt i filmhistorien. En legende blev født, som til stadighed rumsterer i hovedet på de fleste folk, som har set filmen.

22/04-07En sci-fi legende fødes
Fremragende anmeldelse af denne hårrejsende sci-fi-klassiker.

Som du så korrekt nævner er starten, hvor vi endnu ikke har stiftet bekendtskab med den 'kære' 8. passager, uundværlig for filmen. Efter min mening er denne start faktisk det mest autentiske sted i filmen, da man uafbrudt venter på at alien'en kommer til syne, og det dystre 'show' går igang.

22/04-07En sci-fi legende fødes
Også for mig at se en rigtig, rigtig god anmeldelse Mr. Slat har sat på benene af denne gyselige klassiker.

Og som i begge nævner tager Scott sin tid, men udnytter samtidig sine midler så godt at man suges ind i hans fugtig mørke rumfartøj og hans sublime stemningsunivers.

22/04-07En sci-fi legende fødes
Takker til begge for de pæne ord, og jeg kunne ikke være mere enig i de pointer, som I fremhæver.

22/04-07En sci-fi legende fødes
Sjovt, jeg genså også denne perle for nogle dagen siden (jeg har den fede box :-), og den holder stadig idag efter så mange år. Den er imponerende på alle måder, og fortjent en klassiker.

22/04-07En sci-fi legende fødes
Jep, den boks er bare delikat både med alternative versioner og tons af ekstramateriale, som jeg desværre ikke har fået set. Men efter dette succesfulde gensyn med etteren tror jeg i hvert fald er de resterende tre snart skal en tur igennem dvdmaskinen ;-)

22/04-07En sci-fi legende fødes
Yes, lækker box og en af de bedste boxe (hvis ikke den allerbedste) der er lavet. Materialet er godt, det jeg ihvertfald har fået set - har ikke set det hele mener jeg.

Du må også skrive et par ord om Camerons Aliens, som jo også hører blandt mine favoritter. Det gør Scott's Alien også, men Camerons er bare en jeg kan se flest gange.

Og superunderholdende indlæg til Die Hard, og fedt at du også giver den, fortjent, den bedste dom. En klassiker i min bog.

23/04-07En sci-fi legende fødes
Jeg kan kun erklærer mig enig hele vejen igennem.

Alien boksen er helt forrygende. Lækkert at se en "dansk" udgivelse på det niveau.

Aliens er lige niveauet over Alien, men da man ikke kan give 7/6, må de begge nødvendigvis ende på 6/6. Aliens er virkelig blandt mine all time favorits og hører vel i top 5 over de film, jeg har set flest gange.

Og Die Hard er jo bare en klassiker. Jeg har faktisk så sent som i eftermiddags købt 2 og 3, da jeg helt uforståeligt ikke har haft dem i samlingen indtil nu. Uha, hvor jeg glæder mig til et gensyn efter min optur over Die Hard.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.