De syv samuraier: De vinder ikke, de OVERLEVER

De syv samuraier
Film De syv samuraier
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
herligt eventyrdon
De vinder ikke, de OVERLEVERYojimboDK
Good Lord...Christian.
PatrickAnonym
AbekongenAnonym
Ahaaa;-)Ruprecht
Derfor.puffin
???Ruprecht
Indlæg Se alle indlæg (13) Se mere

26/04-07De vinder ikke, de OVERLEVER
Det er pudsigt at der ikke er flere indlæg omkring denne fantastiske film. Måske er den ved at være så gammel at den ikke længere appellerer med sit dvælende og grundige plot. Måske forventer man noget andet når man læser det magiske ord "Samurai" og så alligevel forbliver filmen aktuel - den skal bare sættes i den rigtige sammenhæng.
Kurosawa er fremfor alt humanist (og pacifist) så det er menneskene der er de vigtige for ham. Derfor er Zwicks flotte slagscener i The Last Samurai ikke dem man skal sammenligne med. Yoji Yamadas afdæmpede "Twilight Samurai" er meget mere i tråd med Kurosawa.
Hvis man er til bravado og masser af sværdkampe i den traditionelle chambara stil så tror pokker at man gaber sig gennem "De Syv Samuraier" for Kurosawa leverer et gruppeportræt lige så grundigt som Cimino gør det i "Deer Hunter" her er brylluppet bare skiftet ud med en lang sekvens, hvor de forskellige hovedroller kan folde sig ud; nemlig hvor de udsendte bønder prøver at hyre et antal samuraier til at forsvare sig mod en røverbande. Der gør Kurosawa det også meget hurtigt klart at disse samuraier ikke er helt "normale" - den eneste normale samurai er faktisk ham, der truer en af bønderne med død og ødelæggelse fordi han formaster sig til at henvende sig til ham omkring opgaven. Kurosawa hæfter sig for anden gang på film ved hans yndlingsfigur nemlig outsideren. Den normale er ikke interessant, det er dem der er faldet igennem nettet, som han interesserer sig for.
Derfor skal han også bruge tid til at vænne den traditionel tænkende beskuer til at se på disse herreløse tabere, fantaster og filosoffer som mennesker - ikke helte. Og så alligevel, det er deres menneskelige træk, der gør dem til heltene i denn fortælling. Kurosawa hylder visdommen (Kanbei), venskabet (Schichiroji), modet (Gorobei), æren (Kyuzo), humoren (Heihachi), ungdommen (Katsushiro) og galskaben (Kikuchiyo) og skaber en outsider-pendant til de syv traditionelle samuraidyder (som Zwick så lader Tom Cruise opdage på god hollywodsk beskub) og viser at disse er absolut ligeså gode som andre.
Disse syv mand skal forsvare en flok bønder som egentlig ikke vil forsvares, men er tvunget til det fordi de ellers vil gå til. Samuraierne har svært ved at sætte sig ind i deres situation og det er her at Mifunes fantastiske Kikuchiyo kommer til sin ret, Denne "falske" samurai er en social grænsegænger og kan derfor linke de egentlig aldeles usympatisk bønder med med samuraierne i et humanistisk skæbnefællesskab - hvis ikke vi kæmper så går vi under. Og alle bukker de under så til sidst er der kun visdomme, loyaliteten og ungdommen tilbage stillet overfor bøndernes opportunisme: røverne er væk og livet går videre.
Schichiroji siger til Kanbei mens de ser på bønderne i rismarken "Endnu engang overlevede vi..." Overlevede! Ingen snak om sejr eller heltedåd her, "vi overlevede og de vandt" Den nu ikke eksisterende trussel har genetableret klasseskellet og samuraierne er igen herreløse. Filmen slutter med et billede af gravhøjene hvor de faldne samuraier og bønder ligger side om side - døden kender ikke til klasseskel.
Kurosawa har lært os at menneskets villighed til opofrelse er smuk, men også at krigeren aldrig vinder - han dør eller overlever. Anden verdenskrig var ikke langt væk og Japan var ved at finde sig selv igen. Derfor er jeg overbevist om at Kurosawa vælger sin historie og sine karakterer med omhu - han ønsker ikke at fremmane det glorificerede bushidoideal som ledte landet ind i en katastrofal krig, men vælger at fokusere på nogle smukke og universelle idealer.
En meget dyb film, som skal ses med "åbne" øjne fordi den rummer så meget mere end blot sværdkamp.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.