Kunsten at græde i kor: Det rigtig mørke Jylland

Kunsten at græde i kor

11/05-07Det rigtig mørke Jylland
*mindre spoilers*

Grumt drama med et kraftigt strejf af sort humor fra 70'ernes Sønderjylland. "Kunsten at græde i kor" er baseret på Erling Jepsens roman af samme navn og fortæller historien om 11-årige Allan, der gør sit bedste for at holde alle i familien og især sin far glade - men ikke fatter alvoren i det fysiske og psykiske misbrug, der foregår lige foran øjnene på ham.

Det er en virkelig grim historie med incest som centralt tema, og den ville blive oplevet helt anderledes, hvis man ikke så den gennem en drengs øjne. Det betyder, at man får en usædvanlig synsvinkel på fortielsen og fornægtelsen og de mekanismer omkring skam og skyld, som opstår omkring incest. Samtidig er det en tankevækkende skildring af den 11-årige hovedpersons evne til at overleve og se det bedste i situationen, selv om det står ualmindeligt galt til omkring ham.

I forhold til de fleste andre film om incest skildres gerningsmanden også anderledes - normalt er pædofile på film nogle meget farlige personer, men her er faderen en ynkelig, væmmelig mand, som suger medlidenhed ud af sine omgivelser og bruger det til at opnå kontrol. Jesper Asholt spiller ham virkelig godt.

Der er altså masser af interessant indhold i "Kunsten at græde i kor", men til gengæld synes jeg ikke, den kommer helt op og ringe som film. Den er lidt ujævn i stemningen, og jeg savnede noget intensitet i dens underspillede, afdæmpede stil. Den mangler nok de sidste 5-10% i instruktionen - der er fx nogle scener, hvor billeder, skuespil og musik ikke klikker så godt sammen, som det kunne. Jeg syntes, det blev lidt trægt, og at den nærmest gik i stå på et tidspunkt, hvor pointerne var trængt igennem, men handlingen stadig ikke rigtig flyttede sig. Måske har det også noget at gøre med dens specielle kobling af brutalt drama og sort humor, som ikke ramte plet hos mig - der var i hvert fald nogle i salen, som grinede langt mere end jeg.

Absolut en seværdig film, men jeg synes ikke, at den levede helt op til de flotte anmeldelser. Nogen ny "Happiness" eller "The Hamster Cage" er det her ikke.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.