The Good Shepherd: Det hemmelighedsfulde selskab

The Good Shepherd

12/05-07Det hemmelighedsfulde selskab
Robert De Niros ambitiøse storfilm følger etableringen af CIA gennem historien om én af dets vigtigste agenter og senere ledere. Hovedpersonen er fiktiv ligesom alle andre personer i filmen, men de historiske fakta om CIA er korrekte, så vidt jeg kunne se - fra starten som OSS under 2. Verdenskrig til Svinebugt-affæren, som filmens historie slutter med.

"The Good Shepherd" bliver promoveret som "the untold story of the birth of the CIA". Og godt nok kommer den omkring mange ting i en interessant historie, men det reklameslogan er at tage munden alt for fuld. Filmen handler ikke primært om CIA's baggrund, men om det at være spion og de menneskelige konsekvenser heraf. Det er vel ikke så mærkeligt, at Robert De Niro er mest interesseret i karakterudviklingen, når han sætter sig i instruktørstolen - han er trods alt primært skuespiller - men hvis der har været en intention om at afsløre sandheden om CIA, er den forsvundet undervejs i projektet. Det mest sensationelle er vel, at CIA bliver forbundet med det hemmelige selskab Skull and Bones fra Yale-universitetet. Og spørgsmålet er så, hvor sensationelt det er, for det er fx allerede velkendt, at Skull and Bones tæller George W. Bush blandt sine medlemmer.

Altså er der ikke meget nyt om CIA i historien, men til gengæld får man knap tre timers menneskeligt drama. "The Good Shepherd" er en langsom, afdæmpet film, som tager sig god ting med sine pointer, og som kun få gange viser de grimme sider af spionfaget - men så er det også tilsvarende mere virkningsfuldt.

Matt Damon er virkelig godt castet i hovedrollen, hvor man ser ham udvikle sig fra en let genert, men håbefuld ung mand til en følelseskold og hemmelighedsfuld CIA-operationschef, der aldrig fortrækker en mine. Rundt om ham er filmen befolket med gode skuespillere som Michael Gambon, Angelina Jolie, William Hurt, John Turturro og Joe Pesci. De leverer alle udmærkede præstationer, og "The Good Shepherd" er generelt overbevisende lavet, især fordi den giver et glimrende indtryk af, hvordan det må være at leve i en verden, hvor man ikke kan stole på noget som helst.

Men selv om det er en god film, kunne en så rendyrket spionfilm godt have været en hel del mere spændende - og det ville den måske også være blevet med en mere rutineret historiefortæller end De Niro bag kameraet.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.