The Deer Hunter: En af de store Vietnam-film

The Deer Hunter

12/05-07En af de store Vietnam-film
"The Deer Hunter" handler om tre lettere bøvede venner, som arbejder på stålværket i en lille by i Pennsylvania, inden de bliver sendt til Vietnam. Det var én af de første film, som så krigen fra soldaternes side og fortalte, hvordan de blev smadret af at være derovre. Den fik fem Oscars, bl.a. for bedste film.

Jeg havde kun set den på video, før den fik repremiere tidligere på året, og alene Vilmos Zsigmonds flotte billeder gjorde den værd at se på stort lærred. Derudover er det virkelig en 70'er-film med alt, hvad det indebærer af naturalistisk lyd og ditto billeder.

Det er også en mystisk opbygget historie - "The Deer Hunter" er en helaftensfilm, og første halvdel er enormt langtrukken. Den handler kun om de sidste tre dage, inden soldaterne skal af sted. Man må sige, at man bliver introduceret grundigt for personerne, og det er så med til at gøre anden halvdel rigtig, rigtig god. Scenerne med kaos i Vietnam er fantastiske, og sekvenserne med russisk roulette er bare i kategorien klassiske scener, man aldrig glemmer.

Den er også mindeværdig som filmen, hvor både Meryl Streep og Christopher Walken for første gang gjorde sig bemærket. Hovedrollen tilhører dog Robert De Niro, som her var midt i sin karrieres bedste år. Og så havde jeg glemt, at John Savage og John Cazale ligeledes spiller forrygende.

Det er - trods mange åbenlyse småproblemer - en virkelig god film. Det er blandt andet imponerende, at man kan lave en krigsfilm, hvor der på tre timer kun er én eneste kampscene. Den handler så heller ikke om krigen som sådan, men om de mennesker, som blev sendt i krig.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.