Jagten på den forsvundne skat: The mother of all adventure...

Jagten på den forsvundne skat

19/05-07The mother of all adventuremovies
Denne eventyrklassiker fra 1981 introducerer verdens mest elskede eventyrhelt Indiana Jones, som er og altid vil være toppen af Harrison Fords karriere. Spielberg har skabt en sand underholdningstornado, som blæser en omkuld med veltimet humor, eventyrlige locations og medrivende actionsekvenser, hvor alt går op i en højere enhed.

Lige fra den legendariske åbningssekvens, som stadig står som en af filmhistoriens bedste, til filmens afslutning får vi serveret et sandt overflødighedshorn af perfekt timede og underholdningsmættede scener. Raiders of the lost ark er så propfuld af klassiske og mindeværdige momenter at man bliver forpustet bare ved tanken. Den som for altid har brændt sig mest fast på min nethinde er scenen, hvor Indy i bare udmattelse trækker pistolen og skyder den sabelsvingende udfordrer ned. Klasse.

Spielberg skaber de perfekte rammer for et eventyr funderet i den virkelige verden ved at lade Indy kæmpe mod den virkelige verdens mest hadede folkefærd, nemlig nasisterne, som med et glimt i øjet skildres tilpas lede og umenneskelige.

Selvom meget af filmens drive og medrivende væsen naturligvis skyldes Spielbergs kyndige filmhænder, så er løftes filmen det sidste afgørende stykke af Harrison Fords uforglemmelig præstation. Man kan kun elske den hårdtprøvede Indy, som flere gange meget imod sin vilje må så grueligt meget igennem. Samtlige oneliners sidder lige i skabet og Fords fysiske skuespil er helt i top og rammer filmens øvrige tone til perfektion. En afgørende detalje ved helten Indy er, at han absolut ikke er uden fejl og uovervindelig. Det gør karakteren så meget mere interessant.

Også filmens score skal have et ord med på vejen. John Williams har skabt historiens måske fængende theme, som der ikke kan være mange mennesker på denne planet, som ikke kender til.

Der er ikke meget andet at sige, end at denne perle skal ses og gerne mange gange, for det tåler den nemt. Spielberg lader for alvor sine eventyridéer få frit løb og har skabt en udødelig klassisker. Selv her 26 år efter premiere holder den 100 pct. pga. af det filmiske niveau og ikke kun pga. nostalgien. Eventyr af denne kaliber findes der ikke mange af - hvis nogen - og de fleste forsøg siden kommer end ikke tæt på.

6 stjerner til Spielberg og 6 stjerner til Indiana Jones, vores allesammens favoriteventyrer.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.