De andres liv: Filmen om Stasi

De andres liv

22/05-07Filmen om Stasi
Nede i Tyskland er de ikke bange for at tage ubehagelige emner op på film i disse år. Efter et par indsigtsfulde film om nazi-tiden - "Der Untergang" og "Sophie Scholl" - kom turen her til DDR's sorte sjæl. Stasi og overvågningssamfundet.

Rammen er en historie om et kunstnerpar, som Stasi bliver sat til at overvåge, fordi en minister gerne vil have manden af vejen, så han kan lægge beslag på konen. Filmens reelle hovedperson er den Stasi-kaptajn, som leder overvågningen og undervejs kommer i tvivl om missionens formål. Man kan tolke det på flere måder - både at ministerens motiv ikke stemmer overens med Stasi-mandens ideologiske overbevisning, men også at han er en voyeur, der bliver fascineret af kunstnerparrets liv. Selv i det gråbrune DDR er det da også en stor kontrast til hans egen regelrette og fuldstændig følelsesforladte tilværelse.

Jeg synes ikke, at voyeur-vinklen virker helt så godt, men til gengæld er filmen et fascinerende portræt af den systematiserede overvågning af en hel nation, som Stasi stod for. Og ikke mindst den paranoia, afmagt og magtmisbrug, der følger i kølvandet. Det er blandt andet skræmmende, så meget deres Ordnung-muss-sein-mentalitet minder om det, man får skildret hos nazisterne i deres storhedstid.

"Das Leben der Anderen" er fortalt i en ekstremt afdæmpet stil med nedtonede farver, der passer godt til emnet. Den fascinerer hele tiden, men tager ikke for alvor fat før slutscenen - der så er utroligt smuk midt i al tragedien. Ulrich Mühe er rigtig god som Stasi-hovedrollen med stenansigt, og det er i det hele taget en fremragende film om et væmmeligt tema, som ligger ubehageligt tæt på nutiden.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.