Skjult: Fortrængninger

Skjult

29/05-07Fortrængninger
Østrigske Michael Haneke står bag denne franske film om et ægtepar, som opdager, at deres hjem bliver overvåget, da de begynder at modtage videobånd sammen med ubehagelige tegninger.

På ét plan handler filmen om, hvad der sker med familien, efterhånden som chikanen fortsætter, og de begynder at miste tilliden til hinanden. Det viser sig nemlig, at overvågningen har forbindelse til noget fra mandens fortid, som han ikke har lyst til at fortælle om. To af fransk films store stjerner, Daniel Auteuil og Juliette Binoche, spiller ægteparret og deres konflikt særdeles overbevisende.

På et dybere plan handler filmen om skyld og fortrængning. Haneke sidestiller mandens fortrængning af sin hemmelighed med den kollektive franske fornægtelse af Den Algeriske Frihedskrig og den brutalitet, franskmændene førte sig frem med som kolonimagt. Derfra parallelliserer han op mod nutidens 'krig mod terror' - budskabet synes at være, at den vestlige verden er for dygtig til at fortrænge det ansvar, vi selv har.

"Caché" er en glimrende film. Den er godt lavet og skarpt instrueret, bl.a. med en fantastisk åbningssekvens. Og den har meget på hjerte - men det er bare ikke specielt tilgængeligt. Faktisk er det på den led en forbasket irriterende film. Så jeg vil anbefale, at man tager sin jeg-skal-se-intellektuel-fransk-film-hat på til denne her.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.