Zodiac: Was Zodiac speaking?

Zodiac

14/06-07Was Zodiac speaking?
David Fincher, der inden for de seneste 10 år har beriget os alle med film som Se7en og Fight club, som begge regnes, af de fleste, som store (mester)værker, er endnu en gang på banen. Med Zodiac forsøger Fincher at fuldende sit hattrick af store film, godt nok har han kreeret Panic room og Full frontal i ventetiden. Efter Panic room havde Fincher en del at rette op på, og det får han da også gjort. Dog uden at få bolden helt over stregen, til det 3., og fuldendene mål i hattricket.

Zodiac handler om, som de fleste nok er bekendte med, seriemorderen af samme navn, som hærgede, og vel nærmest regerede, i San francisco og de omkringliggende stater, i årene omkring 1970. Den første halvdel af filmen drejer sig primært om hvordan Zodiacmorderen informerer, og forvirrer de lokale aviser, og tvinger dem til at bringe nyheder om ham. Han sender kryptiske breve, indeholdende mindst lige så kryptiske koder. Det er i et sådan brev, han også giver sig selv navnet Zodiac. Vi følger avisen San Francisco Chronicle, hvor den lettere alkoholiserede Paul Avery (Robert Downey Jr.), som får til opgave at dække sagen, arbejder. På samme avis arbejder tegneseriekreatøren Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), som bliver mindst, hvis ikke mere, opslugt af sagen, som Paul Avery. Det er også i denne del af filmen, hvor vi ser Politiets syn på sagen. Her er følger vi primært David Toschi (Mark Ruffalo), og hans måde at arbejde med sagen på.
Men det er faktisk i anden halvdel af filmen, denne for alvor bliver interassant, for det er her vi for alvor følger Graysmith i hans ihærdige søgen efter Zodiac. Det er også her hvor filmen bliver mest uhyggelig. Hvor man i starten af filmen "bare" blev præsenteret for Zodiacs mord, er man her vidne til noget mere gennemtænkt.

Det er en film, der kræver at hver en lille detalje kommer med, og det får Fincher da også rig mulighed for at få, med sine 158 minutter, som filmen varer. 158 minutter er nok lige i overkanten, uanset hvilken film det er, og det lykkedes dog heller ikke Fincher at underholde en hele vejen igennem. Der kommer perioder i filmen hvor den går mere eller mindre i stå.

Det mest spændende ved filmen, er at man aldrig får noget at vide om Zodiac, andet end de gange hvor han melder sig. Der er også flere gange hvor der bliver stillet spørgsmåltegn ved om det var ham, der dræbte alle de mennesker han påstod, eller om det bare var mord han tog æren for?

Skuespillerpræstationerne er faktisk ganske imponerende. Specielt gør Robert Downey Jr. i rollen som den fordrukne Paul Avery det overraskende godt. Men som sagt gør alle det ganske glimrende på det punkt.

På det tekniske plan er der heller ikke en finger at sætte på noget. Fincher kører 70'-stilen til punkt og prikke, fra start til slut. Om det så gælder musik, biler, tøj eller talemåde. Manuskriptet der er skrevet af James Vanderbilt, passer perfekt til rollerne og Robert Downey Jr. leverer de tørrer replikker perfekt.

Alt i alt en spændende film, der dog trækker ud i længden, men det er en nødvendighed hvis man skal levere en ordentlig film om Zodiac.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.