Crash: Racismen i os alle

Crash

30/06-07Racismen i os alle
Den mest elegante film om racisme, jeg har set. Jeg syntes, det var helt fortjent, at den tog Oscar'en for bedste film.

Det er en ensemblefilm - faktisk rigtig meget i stil med "Magnolia", som også foregik i L.A. Men hvor "Magnolia" cirklede om en række skæve historier, er "Crash" baseret på tætspillet menneskeligt drama. Handlingen udspiller sig over cirka et døgn, hvor forskellige voldsomme begivenheder griber ind i en stribe californieres liv.

Det gennemgående tema er soleklart racisme. Men ikke kun direkte, svinsk racisme - selv om det naturligvis også er repræsenteret. Her er racisme i alle farver, subtilt skildret med fokus på frygt, fordomme, sprogvanskeligheder og de uheldige misforståelser og tilfældigheder, det fører med sig. "Crash" sætter menneskelige ansigter på det hele, og den serverer sine pointer med en række smukt eksekverede twists, der fletter personerne sammen.

Derudover er det en superflot film. Smukt, smukt fotograferet, ikke mindst i de gyldne nattetoner. Og fremragende klippet med virkelig lækre overgange mellem mange af scenerne. Sammen med den velvalgte musik giver klipningen filmen et jazzet, næsten drømmende tempo, som passer rigtig fint til den humanistiske grundtone.

"Crash" bliver ikke mindre imponerende af, at det var Paul Haggis' debut som spillefilminstruktør. Han var allerede et godt navn som manuskriptforfatter, men havde kun instrueret tv tidligere - og der er dæleme langt fra "Walker, Texas Ranger" til denne her ...

Fantastisk film.

30/06-07Racismen i os alle
Kan huske at jeg så den i den lille intime Café biograf i Odense, og det var som om, at hele mit følelses register, havde været oppe i en roller coaster. Der er dog folk der klandrer den for, at læne sig lige lovligt meget op af Grand Canyon.
Det gør efter min mening intet, hvis man bare, som i det her tilfælde, gør det så meget mere gennemført.

6/6

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.