The Bourne Ultimatum: Bourne - det endelige opgør

The Bourne Ultimatum

21/08-07Bourne - det endelige opgør
Jeg var ikke specielt begejstret for de to første Bourne-film, hvilket egentlig er underligt - deres stil med relativt komplekse plot og brutal action i en moralsk tvivlsom agentverden burde ellers ligge fint til min smag. Men denne treer syntes jeg straks bedre om, for det er en velfungerende, effektiv agentfilm, der samler handlingen op, præcis hvor toeren sluttede, og følger en vred Jason Bourne, der nu vil have svar på, hvem han er, og hvad det var, CIA gjorde ved ham.

"The Bourne Ultimatum" har alle seriens kendetegn i form af hurtig klipning og en gråblå dyster billedside, der sætter stemningen for agenternes suspekte arbejde i skyggerne. Og de flotte actionsekvenser, som nærmest overgår de to første film - her er det især en forrygende nævekamp i en marokkansk lejlighed og en fuldstændig vanvittig biljagt i New York, der imponerer. Men modsat de to første film har "The Bourne Ultimatum" også lidt flere åndehuller, hvor handlingen går ned i tempo - og det klæder klart helheden. Den bliver også stærkere af, at filmen er skarpere skåret end de to første. Hvis man ser de tre film som en samlet fortælling, foregår "The Bourne Ultimatum" faktisk udelukkende efter historiens point of no return, hvor hovedpersonen dermed er helt klar over, hvad han vil og skal.

Matt Damon er stadig fin i hovedrollen, der klæder ham i forhold til hans mere seriøse 'bløde' roller, og Joan Allen og Julia Stiles gentager effektivt deres roller fra tidligere. Denne gang får vi så tilsat en velspillende David Strathairn som manden, der leder CIA's jagt på Bourne, plus et par fine småroller til Albert Finney og Scott Glenn som andre nøglepersoner.

I sidste ende synes jeg dog også, at "The Bourne Ultimatum" trods sin hårdtpumpede, kompromisløse stil kører på lidt for velkendte agentklicheer. Jeg blev aldrig rigtig overrasket over, hvad der skete i filmen. Men den serverer alligevel en glimrende gang underholdning, og under alle omstændigheder er det imponerende, at instruktør Paul Greengrass har formået at gøre tredje del til den bedste i trilogien.

Med "The Bourne Ultimatum" er alle Robert Ludlums bøger om Jason Bourne nu filmatiseret. Efter Ludlums død har Eric Van Lustbader dog fortsat serien med indtil videre to titler - så der ligger materiale klar til flere film.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.