Vestens hårde halse: End of the Line

Vestens hårde halse

09/09-07End of the Line
Sergio Leones både tidstypiske og ualmindeligt indlevende "Once Upon a Time in the West" er en storslået oplevelse at lægge øre og syn til. Flot at se på, inspirerende at lytte til og stemningstynget så det er lige til at skære i.

"Once Upon a Time in the West" er ganske enkelt en - i alle henseender - uhyggelig velkomponeret film. Filmsprogets elegance presses til bristepunktet i Sergio Leones smagfulde benyttelse af bredde oversigtsbilleder, skarpe close-ups, autentiske kulisser, smukke farver, stilistiske opsætninger og glidende kamerabevægelser, der af umiskendelige grunde udgjorde en stor inspirationskilde hos såvel datidens som eftertidens store instruktørnavne. I den anledning er det eksempelvis tydeligt hvorvidt en mand som Stanley Kubrick og hans "A Clockwork Orange" var påvirket af Leones flydende kameraføling og langsomme fortællefremskridt, der i "Once Upon a Time in the West" udgør et overdådigt hele.

Ud over at lyse af teknisk overskud og blændende billeder ligner Leones næsten tre timer lange firkantsdrama samtidig noget nær et farvelvink til et unikt kapitel i Amerikas historie. "Once Upon a Time in the West" fremstår på mange måder som den endelige afskedssang til vestens ikoniske væsen - til knastørre prærier og frisindede leveveje. Både på bagsiden af filmens dvd-cover og overalt i dens konsekvent lavmælte flair indikeres det tydeligvis, at Leone her har villet visualisere det døende åndedræt begået af mennesket, der velvidende går sin død i møde. En ambition der lykkes på forunderlig vis, ved revolvermændenes møde med døden og den moderniserende verden, der lidt efter lidt overtager deres plads som frontløber af fødekæden.

Ud over gennemgående stemmeforsinkelser og lidt træge passager er der stort set ikke nogen bemærkelsesværdige svaghedstegn at indvende mod ”Once Upon a Time in the West”. Med filmhistoriens måske bedste indledningssekvens, et uforglemmeligt slutopgør og en billedside og et understøttende, alsidigt musikalsk repertoire, der potentielt kunne lade filmen foregå uden et ord, erklærer denne western sig som tidløs nydelse af grundige, episke kompositioner for enhver tålmodig tilskuer.
Eftersom jeg personligt ikke har det kendskab til western-film ville det dog være urimeligt at udmærke denne perle som ”Filmhistoriens bedste western”. Indtil videre må jeg derfor nøjes med at celebrere ”Once Upon a Time in the West” som en fortryllende film, der sammen med Eastwoods også fremragende ”Unforgiven” har givet mig mod på mere fra denne åbenlyst spændende genre.

09/09-07End of the Line
Super anmeldelse, Rasmus, og fedt, at du kunne sætte ord på din uovertrufne filmoplevelse. Jeg må endnu engang udtrykke min begejstring over dit udbytte af filmen - som du ved hører til blandt mine all-time-favoritter - samt din forståelse af og indlevelse i de små mesterlige facetter, som filmen er stopfyldt med. Ikke mindst de to centralsekvenser, der henholdsvis åbner og lukker ballet med stor overlegenhed og filmisk virtuositet, er for mig at se - og øjensynligt også for dig - blandt filmhistoriens bedste. Mesterlig film, mesterlig anmeldelse!

09/09-07End of the Line
Mange tak for din skamros. Det er altid motiverende at få respons for sine anmeldelser, og når det så oven i købet er god respons og kommer fra dig, ja så kan det ikke blive bedre. Så atter engang mange tak.

Jeg genså faktisk filmen igen i dag, og jeg er stadig ikke helt klar i hovedet hvad angår topkarakteren. På den ene side siger jeg, mens jeg ser filmen, til mig selv, at den lige mangler de endegyldige marginaler før end at der kviteres med samtlige seks stjerner. Og på den anden side er det én af de få slags film, som jeg potentielt sagtens kan sætte mig se i rap, trods dens egentlige tålmodighedskrævende stil.

Under alle omstændigheder er "Once Upon..." en film jeg ved jeg vil nyde mange gange fremover. Så egentlig kan jeg sagtens forstå hvorfor den ligger så højt placeret hos dig.

09/09-07End of the Line
Apropos gensyn havde jeg, som jeg fortalte dig tidligere på dagen, i dag endnu engang fornøjelsen af "The Bourne Ultimatum". Et gensyn, der cementerede min begejstring overfor filmen og har rykket den op på min top-liste samt det, der ligner en topkarakter. Jeg vil dog først afgive den definitivt ved tredje overværing, hvor filmen skal forsøge at stå mesterværksdistancen i min egen lille hjemmebiograf :)

10/09-07End of the Line
Fedt at du endnu engang havde en god oplevelse med filmen. Som du ved værdsætter jeg også "Ultimatum" som ualmindeligt medrivende og som et actionbrag der sammen med "M:I:3" ligger lunt i svinget til at kunne kalde sig det bedste i årevis.

23/12-07End of the Line
Kan se jeg ikke behøver at skrive en anmeldelse her, da du kommer rundt om det hele. Flot og god anmeldelse!

Jeg har det samme problem, som dig Rasmus, med hensyn til topkarakter. På den ene måde kan man ikke andet end se det mesterlige tekniske kunnen i filmen, men samtidig synes man, der mangler en eller anden lille bitte ting, for at en storfilm som denne, kan få den sidste kvalificerende stjerne :)

Men, super anmeldelse.

24/12-07End of the Line
Jep, der mangler nemlig lige det sidste før end at "Once..." i min bog kan kalde sig et mesterværk. Og efter at have genset "Unforgiven" kan jeg nu roligt bedømme, at det ér en bedre film.

24/12-07End of the Line
At Unforgiven er en bedre film end "Once...", er det det du mener? :)

For så giver jeg dig ret ;)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.