Manden uden navn: Identitetsjagtens begyndelse

Manden uden navn

23/09-07Identitetsjagtens begyndelse
En ung medtaget og bevidstløs mand samles op på en lille fiskerbåd i et rasende uvejr, og startskudet til en af de bedste agentserie er gået. I Matt Damons kyndige skikkelse fødes Jason Bourne, som nu igennem tre film har jaget sin identitets oprindelse. Limans Bourne Identity er en sublim spændingsfilm, som uden de helt store armbevægelser er yderst medrivende og knaldspændende.

Publikum er næsten lige så uvidende som Bourne selv igennem hele filmen og heri ligger en del af filmens styrke. Vi føler virkelig med den forvirrende Bourne og vi jubler i takt med, at han finder sine gamle agentdyder frem.

Den sammenbidte Bourne personlige mission giver filmen et nærværd, som ligger milevidt fra kollegaerne Bond og Hunts universer. Scenen er langt mere realitiske sat, og personen Bourne er ikke bare en superhelt, men er forvirret, har smerte og træffer mindre heldige beslutninger som helt almindelige mennesker. Hvis man forventer tjubang i stil med de to førnævnte agentserier vil man givetvis blive en smule skuffet for Liman giver os action i langt mindre præcist afmålte doser uden at jorden er ved at gå under.

Heri ligger filmens styrke også. Den formår at gøre relativt små senarier eminent spændende. Det er kvalitet frem for kvantitet, uden at det skal forstås således, at filmen er støvsuget for action. For vi får det hele. Både slagsmål, biljagter, eksplosioner og nervepirrende menneskejagt.

Matt Damons fremragende skuespil er det korthus, som det hele står og falder med. Var det ikke for hans super troværdige præstation ville filmen fremstå som en ordinær actionthriller som så mange andre. Men fordi vi så hurtigt vinder sympati for denne mand uden identitet bliver hele filmen en spændende jagt både på bagmænd og sandhed.

Roses skal også John Powells fremragende musik, som ikke bare understøtter men også fremmer den i forvejen høje intensitet. Dette er virkelig en film, som er en abc i, hvorledes filmmusik kan have en afgørende rolle for filmens kvalitet.

Bourne Identity er ikke noget enestående actionbrag eller super originalt agenteventyr, men den rummer en masse fremragende elementer, som gør at den hæver sig over den menige actionfilm. At filmen så måske bliver overgået af begge sine efterfølgende bevidner bare, at vi har at gøre med en af de meste seværdige trilogier i nyere tid.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.