Mad Max II: Fra ensom hævner til legendarisk frelser

Mad Max II

23/09-07Fra ensom hævner til legendarisk frelser
I anden ombæring af George Millers fortælling om rå Mad Max smadres speederen for alvor i bund. Den SM-antydning som sås i den første film ekplicitteres gennem fantasifulde kostumer på "THe Humungus" - filmens skurke - og leve det post-apokalyptiske look forfines gennem en tør ørken-æstetik, hvor håbløsheden lyser ud gennem skærmen.

Mad er nu for alvor blevet The lone Road Warrior efter bruddet med hans familie i den første film. Selvom han dybest set er ligeglad med alle andre mennesker end sig selv ender med at være den frelsende engel for en lille flok benzinproducerende (benzin er fremtidens guld) nomader i deres kamp mod en bande nærmest dyriske vildmænd, som ingen midler skyer for at få fingre i det værdigfulde benzin.

Filmen regnes i mange kredse for den fuldendte Mad Max film. Personligt kan jeg dog bedre lide etterens hævntema, hvor Max forvandles fra familiefar til nådesløs dræber. At The Road Warrior slog Mad Max' figurens legendestatus og hele det post-apokalyptiske univers' popularitet fast set i adskillige efterfølgende klart ringere produktioner fx. American 3000 og The New Barbarians.

The Road Warrior har netop sin styrke i den trøstesløse fremstilling af verden efter en atomkrig. Det støvede og beskidte look kombineret med det brutale "survival of the fittest" tema er en eminent scene for en rå actionfilm. The Humungus' behandling af fangerne understreger at dette er et samfund, hvor de svageste dør og de stærke tramper på alt og alle.

Filmens anden store styrke er de få men fantastiske actionscener med fokus på de fremragende biljagter. Filmens finale er legendarisk og her mere end 25 år senere er den stadig noget af det yperste og mest imponerende i genren.

Selvfølgelig skal Gibson også nævnes. Han kan som få udstråle ro og total vildskab på en gang. Man fornemmer at han bag det kynisk og kolde ydre kan eksplodere hvert sekund. Mad Max filmene rummer mange unikke ting, men deres succes hænger i høj grad sammen med Gibsons præstationer.

Mad Max er en fed genrefilm, men det kræver måske lidt, at man har et forhold til filmene i forvejen. Smider man intetanende filmen i afspilleren i dag, tror jeg mange vil finde filmen mere komisk end skræmmende... måske på nær biljagterne. Mad Max fortjener sin plads i filmhistorien pga. den fine kombination af vild action, fede locations, ekstreme kostumer og brutal vold. Og selvom den måske ikke virker så ekstrem med nutidens øjne, så fortjener også et gensyn i ny og næ.

23/09-07Fra ensom hævner til legendarisk frelser
Fedt du trækker denne gamle "actionperle" frem Slat og så med en fyldstgørende god anmeldelse. Det er jo ikke en film mange i dag nævner.

23/09-07Fra ensom hævner til legendarisk frelser
Takker Thomas. Jeg synes egentligt, at din anmeldelse sagde det hele, men fik allligevel lyst til at give denne klassiker et par ord med på vejen efter gensynet i eftermiddags. Det er en fed film af den helt speciele post-apokalyptiske slags, som bare ikke laves i dag.

23/09-07Fra ensom hævner til legendarisk frelser
Nej de laves desværre ikke mere, den slags nådesløse actionfilm. Den del fire de havde gang i for et par år siden, den gik også i vasken. De to første er også klart de bedste, hvor sidste del er langt mere kedelig hvis du spørger mig.

23/09-07Fra ensom hævner til legendarisk frelser
Meget enig. Og fjerde del... på en måde er jeg lettet over, at den nok aldrig bliver til noget. På den anden side er figuren så fed, at jeg godt kunne tænke mig at se mere ;-)

23/09-07Fra ensom hævner til legendarisk frelser
Ja jeg kender alt for godt den ambivalente følelse. Jeg havde dog gerne set en mere, men igen kun under forudsætning af, at de havde turde tage skridtet og føre den tilbage til første og anden film i deres rå tone, både af indhold og udtryk.

19/06 12:56Fra ensom hævner til legendarisk frelser
Del 4, kom så mange år senere og den var da også røvfed:-D

19/06 14:06Fra ensom hævner til legendarisk frelser
Jeg tænkte også lige :D

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.