The Island: Bays mindst patosfyldte hidtil

The Island

23/09-07Bays mindst patosfyldte hidtil
Actionfilm- og musikvideoinstruktør Michael Bay er manden, der har har nye standarder mht. svulstighed og vammel patos i amerikanske actionfilm op gennem 90erne kulminerende med monumentale vederstyggeligheder som "Armageddon" og "Pearl Harbor". Siden har der (heldigvis) været mere stille omkring instruktøren, der dog altid har udmærket sig som en dygtig billedmager.

I "The Island" er fokus flyttet fra dyrkelsen af amerikanske helte og verdensherredømme til en decideret skrækvision for et nært forestående fremtidssamfund, hvor [SPOILER] de, der har råd til det, i al hemmelighed køber sig en ekstra livsforsikring i form af et klonet menneske, der lever indespærret og intetanende i en underjordisk sundhedsanstalt uden viden om eller kontakt til verden udenfor.

I stedet foregøgles klonerne, at de er indespærret grundet strålefaren fra en nylig forureningskatastrofe. For at holde dem beskæftiget uden at gøre skade på hinanden, underholdes de i en daglig tomgangsrutine med computerspil, lotteri-gøgl og infotainment, der ansporer dem til at tænke mindst muligt over tilværelsen. Alt er overvåget ned i mindste detalje. Men selvfølgelig dukker der små ting op, som klonerne umiddelbart ikke passer på forklaringen om den ubeboelige verden udenfor.

Der er tale om en overvejende velfungerende action- og science fictionfortælling, som dog dels lider under en overdosering af lovlig lange forfølgelsesscener i en i forvejen meget lang forestilling. Ewan McGregor virker en anelse for lurvet til at spille en uskyldsren osteklokke-klon, men rollebesætningen er dog alt i alt fin.

Svagheden er, at den grumme sandhed afsløres forholdvis hurtigt, og selv om historien tilføres ny dramaturgisk energi med hovedpersonernes besøg i friheden og mødet med den enes "rigtige jeg", der naturligvis har modsatrettede interesser... ja så forekommer det hele stadigvæk en kende for langtrukket.

Men samlet set er der tale om en ganske seværdig og i hvert fald plotmæssigt fascinerende grum og til dels vedkommende fortælling, der vil ha' let ved at underholde de fleste publikummer.
Og trods min ellers stærke Michael Bay-aversion, hverken kedede jeg mig eller brækkede jeg mig undervejs. Så alt i alt en ganske veldrejet sci-fi-fortælling.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.