Aflytningen: Paranoia

Aflytningen
Film Aflytningen
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
ParanoiaRFriis
Usikker sikkerhedZa Kannushi

07/10-07Paranoia
Spoilers:

Det er hverken hæsblæsende biljagter, skingre dialoger eller højtravende erotik, der præger Francis Ford Coppolas halvfjerdserklassiker ”The Conversation”. Lydniveauet holdes konstant på et sygeligt lavt stadie, den gennemgående, visuelle minimalisme fordufter aldrig og temaet centreres på en af de mest stilfærdige faconer i filmens historie. Måske henvender dens hudløse menneskeskildring og psykologiske tematik sig kun til begrænsede grupper af garvede filmseere og måske vil talrige tilskuere finde den intetsigende og nuancefattig. Men der tager de fejl, for sjældent har så mange dybdegående nuancer fundet vej ind bag en facade af monoton handling, afdæmpet musik og hjerteløs dialog.

Handlingen udvikler sig udelukkende om den enkle skikkelse i aflytningsmastodonten Harry Caul. Inden for sit fag et hyldet og anerkendt fænomen, der udstråler professionalisme i hvert et fagligt, såvel som personligt træk, han foretager sig. Han lever i sit arbejde – er sit arbejde, og har altid været det. Det er hans levemåde, hans eneste ”støttepæl” i tilværelsen og eneste karakteriserende element ved hans person. Men selvom aflytningstjansen har erobret Harrys identitet og definerer ham som menneske, begriber han først i en alder af 42 år, hvilke inhumane og uetiske aktioner, han har været centralt deltagende i. Han har slået folk ihjel – berøvet dem for alt, hvad de ejer… og nogensinde vil eje. Han er en morder.

Harry realiserer dog først sine reelle synder på et tidspunkt, hvor han er i fuld færd med endnu en kompliceret aflytning, hvor et hemmelighedsfuldt kærestepar udveksler nogle svært fortolkelige ord. Harry kommer dog frem til, at aflytningen vil udmunde sig i en likvidering af de to eksistenser og beslutter sig derefter at gøre alt i sin magt for at slette to potentielle dødsfald fra sit visitkort. Men er alt virkelig, som det ser ud? Harrys magtfulde arbejdsgiver og tilsyneladende snarlige morder, bliver i sidste ende det virkelige offer, da hans underordnede og de to forelskede aflytningsofre har udført et kompliceret spil for at fuldføre et nådesløst mord på ham. Og det lykkes.

På dette tidspunkt har halvanden times spilletid dog allerede komfortabelt sneglet sig af sted. For det er hverken den mystificerede thrillerhandling eller de eminente plotdrejninger, der udgør fundamentet og stjæler billedet i filmen. Det er derimod Harrys realisering af sine ugerninger og placering i et livstruende og komplekst mordspil, der driver ham ud i en smertefuld paranoia. Netop skildringen af paranoia, skal vise sig at være ”The Conversation’s” stærkeste trumfkort, mens den psykologiske tilstand langsomt og entydigt udvikler sig til et filmisk virtuost vanvid. Coppola, der tidligere har demonstreret flot og gennemført filmisk vanvid i krigsklassikeren ”Apocalypse Now!”, tager meget få virkemidler i brug i sin søgen efter det menneskelige forfald. Men gud, hvor rammer han plet!

I filmens bedste sekvens, der meget passende også er den afsluttende, destruerer Harry sin lejlighed i frygt for at finde et aflytningsapparat i en skjult krog. Han flænser tapetet væk, river gulvbrædderne itu, ødelægger sine dyrebare malerier og gennemsøger sin telefon. Han finder intet, sætter sig hen i et klaustrofobisk hjørne og spiller en sørgmodig saxofonmelodi – alt i mens man som tilskuer betragter ham fra et overvågningskameras perspektiv, besejret og fortærret af sine egne virkemidler… Fremragende film.

04/10-08Paranoia
"Fremragende film" - fremragende anmeldelse. Undskyld jeg gik lige din igennem da jeg skrev min egen.

Et fantastisk stykke arbejde, RFriis.

04/10-08Paranoia
Tusind tak. :)

Du behøver skam ikke undskylde. Jeg tager det blot som et kompliment, at du gider at læse mine skriverier til ende og muligvis endda finde inspiration i dem. :)

05/10-08Paranoia
Hey. Jeg ku' vel ikke få dig til at lige skimme min anmeldelse, og komme med en kort kommentar - måske?

Jeg er nemlig pænt ny herinde, og sådan...

På forhånd - tak :-)

Oliver

07/10-08Paranoia
Det kan jeg da sagtens. :)

Jeg har oprigtigt talt ingen forslag til regulære ændringer i din tekst. Den er både velformuleret og gennemtænkt. Men måske kan der arbejdes på længden? Det er ikke en generel holdning, jeg har, at anmeldelser skal være lange; ofte er det rart at få en sober bedømmelse serveret i noget lignende stikordsform.Men jeg hæfter mig ved, at din anmeldelse ikke er skrevet sådan:

Du skriver, at handlingen er en metafor for den overforsigtige Harry Caul, hvilket er en interessant betragtning. Så interessant at du sagtens kunne uddybe den. F.eks. ved at nævne konkrete eksempler eller at inddrage den grålige billedside, der ligeledes reflekterer Harry Cauls mentale tilstand og hans omgivelsers trivialitet, i din analyse.
Desuden nævner du Watergate-skandalen, og det kan umiddelbart virke som om, at du ved en del om det. Hvorfor ikke kaste sig ud i det og forsøge at beskrive filmens relevans i forhold til skandalen - hvis det altså er muligt (jeg ved det ikke!)?

Nu er jeg sikkert ikke den rette til at uddele respons på denne måde, og mine råd er også mere et udtryk for, hvad jeg personligt gerne vil se fra din side. Og det kan i bund og grund forkortes til "mere", da din anmeldelse herover udviser stort potentiale :)

07/10-08Takker
Mange tak, jeg er helt enig med det med mængden, klart for kort. Det var bare lidt svært det der med at uddybe den, der skulle jo helller ikke gå hen og blive helt udpenslet.

Forresten har jeg lagt mærke til, at det generalt giver mere "respekt" på siten, med de lange anmeldelser, uanset kvalitet.

Men igen - mange tak, og - fed anmeldelse!.

07/10-08Takker
Haha, enig - ja, det ser lidt mere avanceret ud, når man skriver en anmeldelse i romanform! ;)

Men misforstå mig ikke - korte anmeldelser kan sagtens være mere fyldestgørende end længere. Det ses jo tydeligt i din anmeldelse herover. Den er i mine øjne ikke "klart for kort"; du kommer blot med en række skarpe pointer, som jeg personligt synes ville være spændende at høre mere om (ikke at der mangler noget!) :)

10/10-08Takker
Jeg synes faktisk, at det er rart med en der ikke skriver 30 A4 sider (dem gider man alligevel ikke læse), og bare gør det kort og godt. Dine anmeldelser er lige tilpas lange, Christiansen. Find din egen stil, og vær dig selv. Så har du min respekt. Velkommen!!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.