The Dark Is Rising: Pinlig fantasy-filmatisering

The Dark Is Rising

15/10-07Pinlig fantasy-filmatisering
Fantasyfilm efter Susan Coopers roman af samme navn, som er anden del af en serie på fem bøger. Hovedpersonen er en dreng, der på sin 14-års fødselsdag begynder at få magiske kræfter. Det viser sig, at han er født som en Old One - en gruppe af troldmænd, der kæmper for Lyset mod Mørkets forsøg på at overtage verden.

Filmen starter rimeligt med skildringen af hovedpersonen som en ganske almindelig 14-årig med ganske almindelige teenageproblemer. En 15-årig canadier, Alexander Ludwig, gør det glimrende i rollen, og den del har en god, om end meget stereotyp amerikansk familiefilmsstemning.

Men når magien kommer i spil, er filmen desværre langt mindre overbevisende. Faktisk virker den fantastiske del af filmen overhovedet ikke. Hovedpersonen får en masse magiske evner, der gør ham til en regulær superhelt, og det er noget, der bare sker - han skal nærmest ikke øve sig eller overvinde noget for at blive den mægtigste tryller i verden. Og hvad værre er: Han bruger ikke rigtig sine smarte evner til noget. Kampen mod Mørket bliver simpelt hen aldrig spændende eller farlig - tværtimod flader spændingskurven mere og mere ud mod en tandløs og klistret slutning.

Det skyldes blandt andet, at Mørkets repræsentant, The Dark Rider, er decideret latterlig. Det er ikke til at sige, hvor i processen det er gået galt, men Christopher Eccleston spiller ham som en ynkelig, forsmået tudeprins, som godt nok kan en masse onde ting, men ikke er rigtig farlig.

I det hele taget mangler "The Dark Is Rising" grundlæggende stil og stemning. Jeg har ikke læst Susan Coopers bøger, men hun skulle basere sin mytologi på Kong Arthur-legenden. Den er så blevet renset fuldstændig ud af filmudgaven og ikke rigtig erstattet af noget. I stedet forsøger instruktør David L. Cunningham at gøre det hele vældig magisk ved at filme i skæve vinkler og med umotiverede snurreture med kameraet. Det når også det latterlige, da billedet pludselig vender på hovedet.

Det her er uden tvivl det hidtil mest talentløse forsøg på at hoppe med på bølgen og score penge på, at "Lord of the Rings" og Harry Potter har gjort fantasyfilm populære.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.