Stardust: Stjernen og de skøre prinser

Stardust

15/10-07Stjernen og de skøre prinser
Forrygende filmatisering af Neil Gaimans eventyrroman af samme navn, som handler om en ung fyr fra en engelsk landsby, der har et hemmeligt magisk land som nabo. Hovedpersonen er hovedkuls forelsket i landsbyens smukke blondine, og for at vinde hendes hjerte lover han at tage ind i det magiske land og finde det stjerneskud, de en aften ser. Men han er ikke den eneste, der sætter efter stjernen, for både onde hekse og ærgerrige prinser kan også bruge den til noget.

"Stardust" udspiller sig på det klassiske folkeeventyrs præmisser - masser af ting *er* bare, som de er, fordi sådan er det; der er magiske dyr og dimser, og i sin kerne er det her en stor, banal kærlighedshistorie. Men samtidig har den Gaimans skæve vinkler og karakteristiske vid, som hyller det hele ind i kærlig ironi. "Stardust" får dermed en stil og stemning, som minder utroligt meget om "The Princess Bride" - eventyr med et meget stort glimt i øjet, hvor alt kan ske, og folk opfører sig temmelig fjollet. Jeg kunne især godt lide det voksende galleri af spøgelsesprinser, der løbende kommenterer begivenhederne i de levendes verden.

Ligesom "The Princess Bride" har "Stardust" et spraglet galleri af skuespillere. Hovedrollen har ukendte Charlie Cox, der er en udmærket glad ungersvend. Han spiller primært over for Claire Danes, som er både passende irriterende og sød som den faldne stjerne. Men det er ofte birollerne, som stjæler billedet - de tæller blandt andre Michelle Pfeiffer som ond heks, Robert De Niro som luftpirat, Mark Strong som lusket prins og Sienna Miller som dum blondine. Allerbedst er dog Peter O'Toole, der er helt fantastisk i sin ene scene som det magiske riges døende konge.

Teknisk er "Stardust" også fint skruet sammen. Det er tydeligt, at den ikke er lavet på et kæmpebudget, så computereffekterne dominerer aldrig, men fungerer fint i afmålte doser. Og instruktør Matthew Vaughn udnytter dygtigt de velvalgte engelske locations til at give filmen en gammeldags eventyrlig stemning.

Vidunderlig film, som formår at være et rigtigt eventyr og samtidig tage tykt pis på sig selv.

15/10-07Stjernen og de skøre prinser
Jeg kan læse, at du mere eller mindre har haft samme dybt behagelige og underholdende oplevelse som jeg, så tak fordi du satte ord på det meste i en god anmeldelse, igen igen!

Pudsigt nok tænkte jeg også på "The Princess Bride"...Ja pudsigt er det jo ikke, men lige den har jeg faktisk aldrig været vild med og det var jeg med denne her. Fandt du også, at der var et lille stænk af Monty Python's skæve humor i denne her, eller var det bare mig?

16/10-07Stjernen og de skøre prinser
Jeg tænkte faktisk ikke på Python undervejs, men jeg kan godt se, hvad du mener. Det med at køre på kendte klicheer og give dem et vanvittigt twist var jo én af deres specialiteter.

Mest af alt tænkte jeg nu på Neil Gaiman, for jeg har bl.a. læst de fleste af hans bøger, og hans stil går klart igen i filmen. Han har det fx med at tage forskellige kulturelle refencer og blande dem på overraskende måder.

Og tak for rosen. :-)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.