Apocalypto: Maya via Hollywood

Apocalypto
Film Apocalypto
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
apocalyptodon
FantastiskMartin
FantastiskP-er
"Næsten" Perfekt.....Thomas Nielsen
Maya via HollywoodZa Kannushi
for megetCasparus
Et Episk Mesterværk....fisken8888
fascinerendeInkura
Indlæg Se alle indlæg (26) Se mere

31/10-07Maya via Hollywood
”Apocalypto” er et underholdende actionbrag. Mel Gibson fylder filmen med spænding og vold fra ende til anden. Og så er det med fantastiske kostumer og jungleomgivelser. Det er showbusiness a la Hollywood.

"Apocalypto" er en meget traditionel Hollywoodhistorie om en klar heltefigur, som først må lide smerte og kæmpe for sit liv og sin familie. Mel Gibson har stort set kun en fortælleskabelon i manuskriptskuffen. Men det gør skam ikke noget, for det er effektiv underholdning som enhver kan forstå.

Filmen foregår i Maya-imperiets sidste tid. Vores helt hedder Jaguar Paw (Rudy Youngblood). Han bor med sin jagtstamme og sin familie i en idyllisk landsby i junglen, hvor der hersker ro og fred. Og så hersker der slapstick humor, hvor der grines af landsbyens infertile klovn. Men idyllen og klovneriet ophører, da de onde imperialister invaderer landsbyen og tager byens mænd til fange.

Som i Gibsons andre film er magthaverne dekadente, sadistiske og helt igennem skurkagtige. Volden er gennemført klam med knuster kranier, knækkede knogler, bunkevis af lig og masser af blod. Gibson bruger alle de gamle kneb med slow motion og gentagede shots, og han kombinerer dem med lette digitalkameraer, der flyver igennem junglen. Hverken handlingsmæssigt eller teknisk er filmen voldsomt nyskabende, men det enkle fungerer.

Volden er for meget efter min smag. Men i modsætning til en lige så voldelig film,”300”, så er volden bygget op om et plot. Der er massakrer og mutilationer til højre og venstre i begge film. I ”Apocalypto” er helten ikke et testosteron-monster, der smadrer det ene uhyre efter det andet. Han er i stedet en lille mand, der må løbe for at overleve.

Det er ikke en film, der indeholder de store kompleksiteter eller kulturhistoriske nuancer. Det er klassisk, enkel Hollywood-underholdning. Og det er såmænd godt nok.

01/11-07Za Kannushi
Citat Za: "Det er ikke en film, der indeholder de store kompleksiteter eller kulturhistoriske nuancer. Det er klassisk, enkel Hollywood-underholdning. Og det er såmænd godt nok."

Rigtig god anmeldelse;-) Men jeg er altså lidt uenig i din konklusion. Jo, Gibson leverer underholding, men jeg mener i høj grad også at han lægger op til en historie time. Jeg så den ikke bare som "Die Hard" i junglen, men forventede i høj grad også en hvis dybde. Og det er her filmen falder totalt igennem. Udover ikke at have sin historie på plads, og dermed sin egen tolkning af folkets historie, ville det bla. ha´ klædt filmen også at fokusere mere på den spanske invasion, efter min smag.

08/01-08Za Kannushi
Anonym
"A great civilization is not conquered from without until it is destroyed from within."

-Will Durant

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.