Saw 4: Det udødelige spil

Saw 4

12/11-07Det udødelige spil
Efter den iskolde og nådesløse klassethriller, ”Saw”, fulgte den destruerende dårlige og totalt fejlskudte ”Saw II”. Det fik mig demonstrativt til at undvige det opfølgende serietiltag, ”Saw III”, måske allermest i kraft af en næsten fuldt ud enig anmelderskare, der nærmest konsekvent afgav den falliterklærende bundkarakter til filmen og stemplede den som endnu en omgang rærlig mainstream-gejl fra ikke altid lige kvalitative Hollywood.
Da ”Saw IV” så for nyligt fandt vej til landets biografer var der en helt anden, langt mere positivt ladet omtale fra de uberegnelige kritikere, og deraf besluttede jeg mig – stadig skeptisk - for at give Jigsaw og co. en fornyet chance. På trods af visse minimale hængepartier, der skyldes mit fraværende kendskab til den tredje film, viste det sig at være en god beslutning. For ”Saw IV” er, trods enkelte svipsere undervejs, en konstant underholdende, voldsomt sadistisk og faktisk ret ubehagelig affære.

”Saw IV” indleder forestillingen med en række blodtørstige billeder af parteringen af den forbandede seriemorder, Jigsaws, lig. Lægerne, der udfører dette komplet uhumske arbejde, finder dog mere end bare almindelig, menneskelig massefylde i den forhenværende massemorders cancerramte krop: Et ganske traditionelt bånd ligger skjult dybt inde i hans mave, og det leder tilbage til nogle tidligere og dybt ubehagelige begivenheder.

”Saw IV” benytter sig ret konsekvent af diverse flashbacks, og dens ukronologiske fortællestil, kan til tider forekomme seeren underligt desorienterende (i særdeleshed hvis man ikke har set den tredje film). Men da brikkerne til sidst falder på plads i en velkomponeret og relativt overrumplende slutsekvens, hvor det karakteristiske ”Saw-twist” udføres fortræffeligt, synes filmen igen nemt overskuelig og ”tilgiver” faktisk seerens eventuelle fravær fra tidligere film i serien. Den kreative slutning er og bliver et af ”Saw IV’s” stærkeste og mest originale forcer, og den bidrager fundamentalt til, at man kan forlade forestillingen med en stærkt tiltrængt mæthedsfornemmelse.

Det, der med nød og næppe adskiller fjerde ombæring af den storindtjenende ”Saw”-serie fra andre profitfikserede og rutinemæssige Hollywood-kreationer i den teenageprægede gysergenre, er den lidt mere sofistikerede stil, det altafgørende strejf af alvor og i det hele taget en kvalitet, de beslægtede mainstreamgysere, kun kan drømme om. For nok er ”Saw IV” en konstant ujævn affære, stopfyldt med adskillige små-kiksere, men man kan ikke fratage filmen dens fremstående underholdningsværdi og herligt sadistiske billedside, der som filmens kerneelementer, løfter den op på et stadie, som Darren Lynn Bousman og co. bestemt kan være bekendt.

13/11-07Det udødelige spil
Lækker og overraskende positiv anmeldelse RFriis. Jeg er enig langt hen af vejen. Jeg har dog meget svært ved at give min endelige vurdering af filmen før end et gensyn... og gerne hvor jeg har set det tre første film lige inden. Som du rigtigt skriver er der grotesk mange tråde tilbage i de øvrige film, og ikke så få gange tænkte jeg noget i retning af "hvad var det nu, der skete...".

Men lækkert at se, at du også kan se det fede i denne type film, selvom det måske ikke er din favoritgenre ;-)

13/11-07Det udødelige spil
Tusind tak, Slat, og det er fuldstændig korrekt, at jeg blev positivt overrasket - jeg syntes ganske enkelt, det var fremragende underholdning. Det er godt nok ikke min yndlingsgenre, men det er så sandelig heller ikke det modsatte :)

Jeg burde faktisk takke dig for, at jeg overhovedet fandt vejen til filmen i biografen. Det var blandt andet din ekstremt fyldestgørende og meget positivt ladede anmeldelse af "Saw III", der fik mig til at forstå at serien stadig bevægede sig på et kvalitetsniveau, der ikke desto mindre kunne tilfredsstille hardcore-splatterfans :)

Som jeg antyder i anmeldelsen holder jeg dog stadig mest af 1'eren. Jeg ved ikke, om jeg overvurder, men jeg synes rent ud sagt, at det er en af nyere tids klart bedste og mest ondsindede gysere. Og så kan jeg passende spørge hvilken "Saw"-film, du umiddelbart finder bedst?

15/11-07Det udødelige spil
Glæder mig at du kunne bruge anmeldelsen ;-)

Uha, hvilken Saw film synes jeg er bedst? På min stjernefordeling kan jeg se, at jeg har givet Saw 4/6 og Saw 3 5/6, så et logisk svar må være Saw 3, i det 1 og 3 er de bedste efter min mening. Jeg kan dog erindre, at jeg blev slået fuldstændigt omkuld første gang jeg så Saw, hvor jeg absolut intet vidste om filmen, men havde bestilt den på nettet. Jeg er jo dog lidt af en gorehund, så jeg blev mere end postitivt begejstret over den udvikling, der skete mellem 2 og 3. Som jeg nævner, mener jeg, at Saw-serien har bevæget sig fra thriller til hardcore horror. 1eren er dog på mange måde stadig speciel for mig.

Et meget langt og upræcist svar på et kort og simpelt spørgsmål, beklager....

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.