Ringenes Herre - Eventyret om ringen: One adventure to rul...

Ringenes Herre - Eventyret om ringen

16/12-07One adventure to rule them all
Da jeg i december 2001 for første gang satte mig i biografens mørke for at lade mig forføre af Peter Jacksons mastodont trilogi "The Lord of the Rings" havde jeg intet forhåndskenskab til Tolkiens univers. Tre timer senere var mit hovedet fyldt til bristepunktet med sanseindtryk så overvældende, at hobbitter, orker og elver for altid vil befolke mit filmunivers. Fellowship of the ring er en forførende filmoplevelse ud over det sædvanlige, hvor visuel genialitet går op i en højere enhed med ægte medrivende drama og fantastisk historiefortælling.

Fortællingen hviler på nogle utroligt simple præmisser. Det er de gode mod de onde uden nogen form for gråzoner. Det er fortællingen om, hvordan selv de mindste og svageste kan gøre en afgørende forskel. Det er en historie om kærlighed, venskab, sammenhold, frygt, rædsel, håb og overlevelse. Kort sagt alle de følelser, som betyder noget i tilværelsen. Alle disse følelser bliver virkeliggjort troværdigt og medrivende i Jacksons betagende fremstilling af Tolkiens univers. Lige fra første billede virker figurerne ægte, hvad enten det er hobbitter, troldmænd, elver, orker eller mennesker. Man er efter 10 min ikke i tvivl om, at Middelearth eksisterer et sted derude, og det er virkelig en bedrift af de store, at Jackson så hurtigt får os til at tro på alt og ikke betvivler historiens ægthed.

Filmens største styrke er indiskutabelt Jacksons unikke visuelle talent, som smitter af både på design, kostumer, det bevægelige kamera og opfindsomhed i vinkler. Hele filmen er billedskøn, både i de smukke scener og måske især i de mere voldsomme scener. At sætte så overbevisende billeder på Tolkiens skriverier, hvad enten vi snakker Mordor, Herredet eller Bri er en bedrift ud over det sædvanlige. Det samme kan siges, om det overbevisende design af orker og Uruk-hai, der er mere overbevisende skildret end ondskabens væsener andre steder i filmhistorien. Og det flotte look kombineret med Jacksons opfindsom i kamerature gør filmen til en visuel oplevelse uden sidestykker i historien.

Men flotte film er før faldet til jorden med et brag, men fortællingens universal karakter - som skal tilskrives Tolkien - gør både sanser, hjerne og følelser kommer på overarbejde. Filmen fik ingen Oscars på skuespillersiden, hvilket måske er fair nok, men både Ian McKellen, Elijah Wood og Viggo Mortensen yder glimrende præstationer.

LOTR trilogien er for undertegnet det største overhovedet indenfor filmens verden. Jeg har altid godt kunne lide eventyrgenren, og når det bliver leveret så smukt, episk og overbevisende som i Jacksons udgave måtte jeg overgive 100 pct. Jeg kan ikke sætte en eneste mikroskopisk finger på dette pragtværk, og da jeg forlod biografen for snart 6 år siden føltes næste december uretfærdigt langt væk. Men både den december og december året efter igen kom og gav os filmelskere to stykker filmhistorie på højde med dette første stykke. Det ene langt mere mørkt og dyster end første del af den fantastiske rejse, og det andet et visuelt sansebombardement uden sidestykke med klimaks på klimaks i næsten 4 timers overdådig gribende fortælling.

Tillykke til Jackson for at skrive sig ind i filmhistorien, som den største billedemager nogensinde. LOTR overgik alt tidligere set, og jeg kan ikke forstille mig, at noget nogensinde vil overgå det i fremtiden. Den første etape er et sandt mesterværk, og så har vi endda næsten intet set til Gollum, Nazguls eller de store episke krigsscener endnu...

16/12-07One adventure to rule them all
:0) I love you!!!

16/12-07One adventure to rule them all
Så så Thomas, nu er Scope jo ikke en datingsite... ;-) Tager din kommentar som et komplement, da jeg kan se, at du også har den på din topliste.

16/12-07One adventure to rule them all
Du kan være forbandet sikker på at det også var det som det var:o) LOTR er nok de film jeg må udråbe til mine favoritter (i skarp konkurrence med de oprindelige Star Wars film).

16/12-07One adventure to rule them all
De gamle Star Wars har aldrig haft den speciele plads hos mig, som jeg ved, at de har hos mange andre dig inkl. Men uha LOTR ligger over alt andet, jeg kan se dem igen og igen og blive lige henrykt hver gang.

16/12-07Slat
Jeg kender det!!! Noget andet er, får vi en årets film fra dig af? Det håber jeg da sandelig vi gør!!!

17/12-07thomas
Jeg arbejder på sagen... der var lige noget nfl, som skulle ses.

18/12-07One adventure to rule them all
Faktisk blev McKellen nomineret til en oscar for netop "Fellowship of the Ring", han vandt blot ikke.

http://www.imdb.com/name/nm0005212/awards

18/12-07One adventure to rule them all
Hov, det gik lidt for hurtigt. Du har ret Claudious. Han var nomineret for birollen, men vandt ikk. Jeg troede du snakkede om hovedrollen.

http://www.time.com/time/2002/o...y/actor/1.html

19/12-07One adventure to rule them all
En fornøjelse at læse din velskrevne anmeldelse.
Ringenes Herre er klasser bedre end alt andet - Star Wars sagaen selvfølgelig undtaget.

Jeg fik i øvrigt nået at læse bogen inden filmen kom ud - og som altid er bogen bedre end filmen, selv om sidstnævnte følger rigtig godt med p.g.a. Jacksons genialitet. Ærgeligt at det ikke ser ud til at han skal stå for Hobitten. Det er den film jeg glæder mig mest til i fremtiden.

I starten af Ringenes Herre (bogen) skal man igennem et resumé af Hobitten - hvis du vil være sikker på at gå død og aldrig komme i gang med bogen så start med at læse dette - du når aldrig igennem.

Et rigtig godt trick er at læse Hobitten som tegneserie - en 133 siders fantastisk tegneserie som man hurtig kommer igennem p.g.a. den høje kvalitet og store spænding og så er man klar til bøgerne (måske ikke så aktuelt mere da de fleste kender Ringenes Herre som film og derfor hurtig lever sig ind i bøgerne) - men vil man have forhistorien let serveret så læs tegneserien - kan bl.a. lånes på biblioteket.

19/12-07One adventure to rule them all
Jackson og New Line har belagt deres strid og Jackson er med ombord på Hobitten, hvis ikke som instruktør, så i hvert fald som producent. Det skulle nu ligge fast. Om han ønsker at instruere den, ved jeg så ikke?

19/12-07One adventure to rule them all
Hvis det er korrekt så er det glædeligt nyt. Så sent som igår eller i forgårs hørte jeg ellers at Jackson ikke skulle stå for Hobitten da de stadig manglede en retssag. Og New Line derfor havde fravalgt at benytte Jackson.

imdb plejer at være nogenlunde opdatterede - er der andre steder på nettet som er mere opdatterede?

19/12-07One adventure to rule them all
Det står at læse på IMDb i dag, men jeg så det allerede på tekst-tv i går. Jackson er med, det bliver til to film, så jeg er en glad mand:-)

20/12-07One adventure to rule them all
Han ser ud til at skulle være producer, men ikke director.

Håber han får samme indflydelse som i LOTR - så skal det nok blive godt.

Lidt mere information i nedenstående link samt på imdb.
http://jp.dk/kultur/film/article1207174.ece

20/12-07One adventure to rule them all
Til Claudius med flere beklager jeg da, at jeg havde glemt Ian Mckellens nominering... stor fejl.

Og tak til antaeus for rosen... for mig rangerer LOTR nu over Star Wars, men den diskussion magter jeg ikke at tage ;-)

Og for dælen hvor lyder det da for fedt, hvis Peter Jackson bliver kaptajn på Hobit-skibet. Det kan jo kun blive stort.

20/12-07Slat
Kaptajn bliver han desværre ikke - det ligger fast . Til gengæld er det spændende folk, der bejler til posten. Sam Raimi, Alfonso Cuaron og Guillermo del Toro er alle med i betragtningerne.

20/12-07Emil
Ja spændende navne er det i hvert fald.. personlig kunne jeg godt tænke mig at se, hvad del Toro kunne få ud af Tolkiens univers.

20/12-07LOTR ingen over - ingen lige
Jeg kan på ingen måde være mere enig. LOTR er det største der er sket indenfor filmhistorien. Tak for en fremragende anmeldelse som blot for mit hjerte til at banke endnu mere, for verdens måske bedste eventyr nogensinde, og måske verdens bedste film?

:)

20/12-07Burde spille på det sikre
Jeg ville nu helst have det sikre.
Det er næsten umuligt at lave LOTR bedre end Jackson gjorde og mon ikke Hobitten ville blive samme kvalitet, hvis Jackson igen var kaptajn.

De nævnte instruktører er måske alle gode, men at vælge dem er efter min mening langt mere usikkert og med en noget større risiko for at det ikke bliver rigtig godt og måske endda dårligt.

Det er ærgeligt at noget kun bliver godt når det kunne have været fantastisk (som LOTR).

Star Wars vs LOTR bliver vi aldrig færdig med. Hver har sin favorit - førstnævnte er den bedste, LOTR er den næstbedste - alle andre film er en hel del efter disse to.

20/12-07Burde spille på det sikre
Takker for rosen Klausen... og velkommen til Scope. Dine glimrende to western anmeldelser lover rigtig rigtig godt for, hvad vi kan forventet fremover til en forhåbentlig fast skribent på side.

21/12-07Burde spille på det sikre
Anteus, jeg mener bestemt de instruktørere Emil nævner har stort potentiale til at leverer en værdig filmoplevelse til et af de eventyr, der for mig er mere elskede end LOTR.

Synes kun det kunne være godt at få nyt blod, og med Jackson bagved til at holde kursen den rette vej, så er jeg sikker på at det nok skal gå :)

Slat@ takker mange gange for rosen, det giver jo kun blod på tanden :)

21/12-07Burde spille på det sikre
Når det drejer sig om en så vigtig filmatisering så vil jeg nu helst have haft det sikre (Jackson ville have produceret en 6-stjernes film som med LOTR).

Men når det ikke kan være anerledes så er det jo bare og vente og se - håber ikke jeg kommer til at skrive "hvad sagde jeg", men i stedet - "andre kan også producere Tolkien"

23/12-07Burde spille på det sikre
Det håber jeg da også ;)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.