Pans Labyrint: Årets bedste/værste fra slat

Pans Labyrint

17/12-07Årets bedste/værste fra slat
Som tidligere skrevet under præsentation af en kort top 5 liste, så har 2007 været et helt forrygende filmår for mit vedkommende. Klassefilm på klassefilm er blevet set i biografen. Det er fx ikke hverdagskost, at hele tre film fra samme år får lov at snige sig ind på min topliste… og flere andre var tæt på.


DE BEDSTE:

1. Pans labyrint (******)
Denne film er et fantastisk eventyr, som viser hvorledes en livlig fantasi kan sikre overlevelse i en ond og mørk verden. Filmen er innovativ både i visuel og fortællermæssig forstand, og så er den lille piges historie bare så gribende, som få film før den har været.

2. Planet Terror (******)
Så er der dømt kultagtig zombieactionsplat med 200 km/t. Filmen er toptunet og eksplosiv underholdning i højeste gear fra start til slut. Geværerne ryger, lemmer flyver, blodet flyder og den ene ultracoole oneliner efter den anden serveres knivskarpt af et hold eminente og superlagte skuespillere.

3. The Fountain (******)
Mageløs smuk og gribende kærlighedsfabel på tværs af tid og rum. Filmen antyder en masse, giver nogle svar, men lader det være op til publikum selv at sætte brikkerne sammen. Aronofsky viser igen, at han er en af tidens mest interessante instruktører, mens både Hugh Jackman og Rachel Weizz leverer karrierens bedste.

4. Die Hard 4.0 (******)
Så er der dømt Hollywood actiondrøn fra absolut bedste skuffet. På papiret så projektet ud til at kunne blive en fuser, men Wiseman og Willis sætter alle til vægs med den vildeste action længe set. Samtidig er tonen dejlig ”Die Hard”agtig med sarkastiske oneliners i en selvironisk tone.

5. 28 Weeks Later (*****-)
Dyster og gennemført ond fremtidsfortælling, hvor trådene samles op fra Boyles fremragende første udspil. Juan Carlos Fresnadillo tager det bedste fra første film, men skruer betydeligt op for brutaliteten, blodbadet og håbløsheden.

6. The Bourne Ultimatum (*****-)
Bourne trilogien bliver sluttet med en af de mest spændende og intense film set meget længe. Der er ikke et gram overflødigt fedt på filmen, som holder publikum i et jerngreb fra start til slut.

7. 300 (*****-)
Så bliver det vist ikke meget mere visuelt blæret… eller blodig for den slags skyld. Snyder serverer det mest gennemførte visuelle design pumpet op med en række kampsscener så flotte og medrivende, at man taber kæben flere gange undervejs.

8. Transformers (*****-)
Første gang jeg så filmen, var jeg yderst skuffet. Anden gang hvor filmens præmis var kendt, blev jeg blæst baglæns ud af biografen. Føj for et effekt- og actionorgie. Aldrig er så meget blevet smadret på sølle 150 min. Det er måske ikke stor filmkunst, men det er satme underholdende.

9. Apocalypto (*****-)
Nervepirrende spændende junglefabel fortalt i svulstigt Mel Gibsons sprog. Sad med hjertet helt oppe i halsen gennem det meste af filmen, som formår at holde spændingen lige til det sidste.

10. Sunshine (*****-)
Flot flot sci-fi hyldest fra Boyle, som indeholder både unikke billeder og nervepirrende spænding.

Film som ligeledes begejstrede mig i 2007, og som alle var med i overvejelserne til årets top ti:

Zodiac, Spiderman 3, Blood Diamond, The Prestige, Children of men, Eastern Promises, Halloween, Death Proof og BabelDE DÅRLIGSTE:

1. Rest Stop (*-----)
Hold da op for en ringe film. Rest Stop prøver tydeligvis at slå plat på horrorgenrens øjeblikkelige (eller er den ved at drive over) succes med et klassisk setup, hvor to unge teenagere lades alene med en ond ond skurk. Men intet hænger sammen, og skuespillet er pinligt ringe.

2. Broken (**----)
Endnu en horrorfilm. Flere steder på nettet udråbt til den bedste independence horrorfilm siden Saw, men hold da fast for en sløj omgang. To ok fede scener og ellers 80 min. pinligt amatøragtigt og kedeligt mellemspil. Håber jeg er den eneste, som har brændt fingrene på dette makværk.

3. Mr. Beans ferie (**----)
Tynd tynd omgang, hvor klicher og gentagelser står i kø på grænsen til det pinlige. Hvorfor kunne vi ikke bare have nøjes med tv-udsendelserne.POSITIVE OVERRASKELSER:

1. Them (*****-)
Super skræmmende fransk gyser, som jeg ikke havde så store forventninger til. Men hold da fast, hvor var den effektivt skruet sammen. Jeg har stadig svedperler på panden…

2. Kærlighed på film (*****-)
Delte meninger hos anmelderne gjorde, at jeg gik ind til Bornedahls nyeste uden de store forventninger. Men Ole B formår virkelig at lege elegant med fortællermåden og det rent filmtekniske på en måde, som gik rent ind hos undertegnet.

3. Severance (*****-)
Engelsk sort sort humorisk horror, som veksler glimrende mellem det morbide og reelt skræmmende. Den starter sjov og slutter hårdt og brutalt.

4.Vacancy (****--)
En hollywoodgyser, som rent faktisk er skræmmende på den gammeldags facon (ikke at jeg ikke kan lide den nye lidt mere splattende tilgang). På nærmest Hitchcock’sk vis bygges stemningen op, og selvom sidste halvdel skylder lidt til Michael Myes, så holder Vacancy hele vejen igennem.STØRSTE SKUFFELSER:

1. Inland Empire (***---)
Jeg er en stor fan af Lynch-film som Mulholland Dr., Blue Velvet og Elephantman. Inland Empire bliver ikke bare lidt men alt for usammenhængende , lang og rodet. Dermed ikke sagt, at jeg ikke blev påvirket af filmen – for Lynch kan virke skabe foruroligende stemninger – men der var bare for mange ligegyldige og intetsigende scener efter min smag.

2. Pirates 3 (****--)
Pirates 3 er bestemt ingen dårlig film, og på mange måder var jeg ok underholdt. Men jeg havde bare forventet så meget mere, end det filmen leverer. Den er til tider rodet, langsom og for meget af det samme. I hvert fald er den et niveau eller to under sine forgængere. Jeg havde forventet årets underholdningsbrag…

3. The Kingdom (***---)
Traileren fik mine forventninger i vejret, men jeg blev på intet grebet af filmen, som forsøger at sætte sig på 3-4 stole på en gang.

17/12-07Årets bedste/værste fra slat
Det må siges at være en fantastisk gennemgang af årets film fra dig af Slat!

Jeg må så også indrømme, at jeg ikke kan sætte en finger på dine valg på godt og ondt. Jeg er i hvert fald næsten enige om dine bedømmelser af samtlige af de film jeg også har set. Jeg troede dog du gav 300 6 stjerner, men der må jeg have husket forkert.

Men god læsning, tak for det!

17/12-07Årets bedste/værste fra slat
Takker Thomas

Det var rigtigt husket, jeg gav den 6 stjerner i første omgang, men jeg synes, at den tabte så meget (i virkeligheden ikke så meget) ved gensyn, at jeg måtte gå ned på 5 stjerner.

Og i lige måde med læsningen. Som du siger, kan jeg se, at vi har en del gengangere på vores lister.. ergo må det jo være årets film ;-)

Du nævner desuden en hel del film, som jeg ikke har set, så det er jo bare at gå om bord...

19/12-07Årets bedste/værste fra slat
Anonym
Nu er det selvfølgelig et spørgsmål om smag, men begriber ikke hvordan "Transformers" og "Die Hard 4.0" er kommet med på listen, når helstøbte og langt mere intelligente film som "Babel", "Eastern Promises" og "Zodiac" er havnet i måske-bunken. Der skal da være plads til action-fixet, men er det ikke lidt for useriøst?:)

Har ikke set alle filmene på din topliste, men er fuldt ud enig i overraskelserne og bundlisten.

19/12-07Årets bedste/værste fra slat
Hehehe min liste er i høj grad lavet ud fra underholdningsværdien i filmene og jeg er da i princippet enig i, at fx Transformers ikke er et filmisk pragtværk. Men for mig betyder det meget, om jeg føler lyst til at se filmene igen og igen, altså er det film jeg finder fede. Transformers har jeg fx allerede genset adskillige gange (det samme med Die Hard 4.0), mens en supergod film som fx Babel endnu kun er set en enkel, selvom det er en langt mere intelligent film for nu at bruge dine termer. Men så kan vi jo igen tage diskussionen af, hvad der er en god film? Skal den være intelligent? Skal den være tempofyldt underholdning? osv.

Håber at du forstår mit lidt rodede svar.

19/12-07Årets bedste/værste fra slat
Dit svar er ikke rodet Slat og dit svar afspejler perfekt hvad du mener og hvorfor.

Jeg mener bestemt også at ens lister skal afspejle det din gør, så skal man skide hul på hvad andre mener er det politisk korrekte at gøre, sådan en gang fordomsfuldt smagsdommeri (og mig der hadede da Fogh begyndte at bruge dette ord)!!!!!! Jeg synes det er dejligt at se at du lader dine lister udtrykke din begejstring med hjertet!!!

19/12-07Årets bedste/værste fra slat
Anonym
Arh, okay:)
Så er vi principielt enige, men vi prioriterer forskelligt.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.