Time: Top 10 for 2007

Time
Film Time
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Top 10 for 2007Za Kannushi
PlastikdrømmeCarcajou
Tid og tabZa Kannushi

20/12-07Top 10 for 2007
Det har været et af de sværeste år at stykke en top ti liste sammen i. Der har ganske enkelt været for mange gode kandidater i biografåret 2007 (altså film med dansk premiere i dette år). Jeg laver i år to lister for bedste film: en engelsk-sproget liste og en liste for alt det andet. Og så til sidst en liste for de film, der var bedst til ren og skær underholdning.


Bedste Engelsk-sprogede film:

1) Inland Empire
- Lynch åbner endelig helt op for Pandoras boks, og jeg labbede det i mig. Måske er det sygt, snobbet eller semiidiotisk at nyde et mareridt, men ikke desto mindre var det en af årets største filmoplevelser for mig.

2) A Mighty Heart
- Michael Winterbottoms film skildrer smukt den kaotiske tidsånd med forvirring og tragedie via billeder af blod, støv og tårer i Karachis gader. Jeg så den som en moderne og højaktuel udgave af "Slaget ved Algier", mens de fleste blot overså den.

3) The Wind that Shakes the Barley
- Ken Loachs guldpalmevinder fra sidste år går ligesom A Mighty Heart tæt på oprøret, magten og hadets væsen. En højaktuel film om en 90 år gammel borgerkrig.

4) The Prestige
- Nolan laver Hollywood-film for tænkende væsener. Han stiller eksistentielle spørgsmål med en flot og letfordøjelig visuel side. Det er stor kunst.

5) Eastern Promises
- Årets film om hårdkogte mænd er ikke Die Hard, Bourne eller Rocky, men derimod Cronenbergs film om den russiske mafia, der måske, måske ikke har en samvittighed.

6) Children of Men
- Cuarons dystopiske fremtidsthriller bød på mere end savlfremkaldende cinematografi. Den trak os også ind i en fremtid, der var skræmmende let at genkende i udviklingen omkring os.

7) Breach
- Breach er en god, gammeldags thriller med et persondrama i midten. En af de vigtigste film om amerikanske værdier og idealer længe.

8) Zodiac
- Fincher går væk fra de typiske dramatiserede katten-efter-musen plots. Hans thriller handler i stedet om besættelse, og vi kan mærke at Finchers egen besættelse af detaljer skinner igennem.

9) Red Road
- Besættelse er også omdrejningspunktet for Red Road. Og den er så gennemtrængende, at vi indtil slutningen ikke ved, om vi kan stole på den kvinde, som vi følger så tæt.

10) Knocked Up
- Menneskelig komedie er en svær kunst. Men Apatow forstår at få os til at skraldgrine og samtidig genkende vores egne skavanker på en og samme tid.Bedste Ikke-engelske Film:

1) Shi gan (Time)
- Kim Kiduks film åbner også op for en Pandoras boks. Men en boks, der indeholder besættelse, identitetsforvirring, besidderisk kærlighed, hysteri, jalousi. Det var en film jeg følte længe i min krop efter jeg forlod biografen.

2) Le Scaphandre et le papillon (Dykkerklokken og Sommerfuglen)
- Julian Schnabels film om en syg mands sind er en af de mest delikate, tankevækkende og rørende film i år. Den blander, som titlen antyder, svævende lyrik og tunge realiteter.

3) El Laberinto del Fauno (Pans Labyrint)
- Filmmagi eksisterer stadig, selv når man kommer op i årene. Guillermo formår som Schnabel at kombinere det kyniske med det poetiske, og det er der kommet et smukt eventyr ud af.

4) 13 Tzameti
- Dette hårdkogte drama fik premiere i Tokyo, da jeg var derovre, så det er altså ikke en dansk premierefilm i år. Og i modsætning til de ovenstående film er der ingen lyrik eller poesi. Kun hårdkogt kynisme der får den russisk roulette i Deer Hunter til at ligne en juleleg. Denne film kan stadig give mig kuldegysninger.

5) Soredemo boku wa yattenai (I Just Didn't Do It)
- Igen en film, der ikke har været vist i DK, men som jeg så i biografen i år. Og igen er det en trøstesløs film. En mand bliver fanget i det japanske retssystem, da han anklages for at have befamlet en pige i toget. Systemet i Kafkas "Processen" virker slet ikke absurd eller surrealistisk til sammenligning.

6) Flandres
- Bruno Dumont har sin egen personlige filmiske stemme. Han kan som ingen andre bruge det visuelle, stemningsfyldte medie til at skildre både afstumpethed og ømhed i det menneskelige bæst.

7) 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (4 måneder, 3 uger og to dage)
- Denne rumænske guldpalmevinder er et af de stærkeste blik bag jerntæppet, jeg har set. Afstumpede forhold skaber afstumpede mennesker. Endnu en trøstesløs, men gribende film.

8) Letters from Iwo Jima
- Eastwood har i "Iwo Jima" lavet den bedste japanske krigsfilm siden Fukasakus "Under the Flag of the Rising Sun".

9) Kunsten at græde i kor
- Årets danske film (indtil videre, vi mangler stadig "De Unge År) er Per Schønau Fogs flotte, mørke spillefilmsdebut. Sønderjylland kan også være med, når det gælder det trøstesløse. Og så tilmed et gram sort humor. Fog puster nyt liv i dansk film fra en gammeldags sønderjysk kant.

10) Persepolis
- Mellemøstlig identitetskrise, nu som tegnefilm. Noget af det mest overraskende ved "Persepolis" er ikke, at det er højaktuel storpolitik i tegnefilmsform. Det er snarere, at det er en kompleks og dybt personlig historie, der udnytter den lette, abstrakte tone i sort/hvidt simplificerede billeder.


Top ti underholdning:

1) Death Proof
- Jeg nød skam pigerne, bilerne og sågar den kilometerlange dialog. Men først og fremmest stilen som med et japansk ord bedst beskrives kimokakkoii, hvilket kan oversættes til noget i retningen cool-klam.

2) Planet Terror
- Også kimokakkoii. Kvalmefremkaldende komisk filmorgie fra ende til anden.

3) Ratatouille
- Pixar kan gøre selv de ækleste væsener nuttede. Og så kan de frembringe noget af det gamle filmmagi, som Disney mestrede.

4) Superbad
- Sjoveste film i år. Nuff' said.

5) Bourne Ultimatum
- Altid godt med et hurtigt rollercoasterride, og Greengrass den bedste til at kaste rundt med publikum for tiden.

6) Live Free or Die Hard
- Bruce Willis er tilbage i topform. Nu desværre også med irriterende sidekick. Men dette er langtude eksplosiv Hollywood-action i topklasse.

7) Harry Potter and the Order of the Phoenix
- Jeg kan efterhånden ikke kende forskel på filmene, men det er alt sammen god underholdning. Magi, effekter, en sarkastisk Alan Rickman og en ærkeond Ralph Fiennes. God spas.

8) Hot Fuzz
- Kun briterne kan lave spoof-film for tiden. Og denne hører til i den bedre ende. Britisk landsbyliv tilsat en ordentlig spand Bruckheimer og lidt Da Vinci-mysterie. To hurtige timer i biografen.

9) Fracture
- Ryan Gosling overfor Anthony Hopkins i en af årets mest oversete film. Der er stil og substans i denne gennemførte thriller. Plottet er måske standard, men spillerne er top notch.

10) Pirates of the Caribbean: At World's End
- Igen blander jeg denne sammen med de tidligere film, men det er bestemt ikke en kedelig pærevælling. Overfladisk franchise-underholdning, men med masser af eyecandy, store effekter og små grin undervejs.Og glem ikke:

Grbavica
- En rørende drama fra et Bosnien, der endnu ikke er helet efter krigen.

La Mome
- En fejende flot biopic med en kraftpræstation af Marion Cotillard som den store, uforglemmelige stemme fra det 20. århundrede Edith Piaf.

Anche Libero va Bene
- Dette rørende italienske drama var tæt på at komme med på min top ti.

Gwoemul (The Host)
- Denne koreanske monsterfilm skuffede mig en anelse, men der var alligevel mange glimt af genialitet i filmen.

Apocalypto
- Helt igennem en Hollywood-film, bare tilsat lidt maya-eksotisme. Men Mel Gibson er stadig en af de bedste i Hollywood til at underholde med vold og gamle sprog.

Stranger than Fiction
- En sjov og sød film ud fra en god ide. Filmen når ikke de Kaufman-højder, som jeg havde sat næsen op efter. Men den er stadig velegnet til at varme en op en kold vinternat foran fjernsynet med en kop kakao.

Ghosts of Cite Soleil
- Et stærkt indblik i livet på et af de farligste steder på jorden. Asger Leth kæmper hårdt med Peter Schønau Fog om titlen om det største nye navn i dansk film.

This is England
- Et ømt indblik i skinheadkulturen. Og i det hele taget i forholdet mellem individ og gruppe.

Simpsons the Movie
- Ja, det var egentlig blot et langt afsnit. Men det gør det ikke mindre sjovt.

Sakebi
- Gysermesteren Kurosawa Kiyoshi er ikke helt så mesterlig som i sine gamle film. Men en halv mester er stadig 20 gange bedre end en dobbelt amatør.

20/12-07Top 10 for 2007
Super interessant liste Za K med en del film, som jeg ikke har set. Jeg er allerede i gang med at søge på de asiasiske film på dvd...

Jeg kunne godt tænke mig at se en integration af dine to lister "Bedste" og "Mest underholdende". De mest underholdende film er ikke de bedste... eller de gode film er måske ikke så underholdende? Men er de så de bedste? Hvad vil vægte højst i denne ultimative liste.... ;-)

20/12-07Top 10 for 2007
Uf, det var en svær opgave. Jeg må nok krybe til kultursnobbernes kors og indrømme, at de "bedste" film ville dominere en kombineret liste. De film, der rører mig mest og vækker flest tanker, er også dem jeg bedst husker. Så jeg ville nok lave et grimt kompromis med de tre øverste fra de tre lister + 13 Tzameti.

20/12-07Top 10 for 2007
hehehe... det var nu også mest for at drille, men også lidt for at sætte de "bedste" på en spids. Min egen liste er lidt et komprimis, hvor flere underholdningsbrag stjal pladser for film, som jeg måske godt inderst inde ved er bedre. Men synes ofte at "underholdende" film får for lidt kredit for det, de rent faktisk leverer.

Det var præcis 13 Tzameti jeg gik på jagt efter, og jeg kan se, at den allerede er ude på dvd. Delikat.

20/12-07Top 10 for 2007
"kultursnobbernes kors" Za? :-) Der er vel intet snobbet i at kunne lide gode film af høj kvalitet og det vil jeg da mene du kan. Det er vel hvordan vi møder andres smag (i forbindelse med vores egen) der definerer om det er snobbet eller ej (kort sagt!).

Og ellers: Superfede lister og med mange spændende titler. Der er et par stykker jeg vil prøve at bide mærke i. Time har jeg jo set og den var en stor oplevelse for mig, så når den falder så godt i din smag, så er det jo slet ikke umuligt at de andre titler du har på, som jeg ikke har set, de vil falde i min.

21/12-07Top 10 for 2007
Anonym
Kanonfed liste! Specielt måden du har katagoriseret dem på, såsom "Bedste ikke-amerikanske" og "bedste underholdning".
Det du skriver, vidner også om at du har en bred smag, god viden og evne til at skildne imellem mediets kunstneriske, visuelle og kulturelle sider. Klart den bedste jeg har set endnu!

21/12-07Top 10 for 2007
Slat: At dømme ud fra dine anmeldelser, så tror jeg, "13 Tzameti" vil falde i din smag.

Thomas: Jeg er helt enig mht. din definition af snobberi. I virkeligheden er man også en snob, hvis man spytter på folk, der kan lide franske film, fordi man mener, at Transformers er det eneste rigtige at se i biografen. Eller mere aktuelt: hvis man mener, at alle, der ser Enchanted, er nogle bøsserøve med dårlig smag ;)

JS: Tak for de pæne ord. Og jeg vil forresten anbefale dig Schnabels Dykkerklokken og Sommerfuglen, da jeg kan se, at du var vild med Before Night Falls.

21/12-07Top 10 for 2007
Hehe, nemlig og enig:o)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.