Pans Labyrint: liste

Pans Labyrint

25/12-07liste
Inden målstregen udviskes permanent og filmåret ´07 er overstået, så havde jeg også lige lyst til at give mit beskedne besyv med på op- og nedture i dette foregående år. Min filmseerproduktivitet har været lettere begrænset i årets løb og pladsen til mere ´tvivlsomme´ produktioner er ligeledes blevet behørigt indsnævret på grund af manglende tid, så der er en ubalance mellem de bedste og værste film, som jeg overværede i 2007. But here goes…:

Årets film

Half Nelson

En velkendt historie optimeres til det filmisk grandiose via karaktermæssig originalitet, hudløs ærlig iscenesættelse og en fabelagtig præstation fra Ryan Gosling. Broken Social Scenes psykedeliske soundtrack forhøjer ligeledes et i forvejen storslået kunstnerisk niveau. En overrumplende og emotionel oplevelse af de helt store.

A Guide to Recognizing Your Saints

Selvbiografisk fortælling om opgør mod fortidens dæmoner, der stringent undviger selvfed navlepilleri, men som i stedet serverer en fascinerende miljøbeskrivelse og et uafrysteligt selverkendende portræt af en plaget mand, der kun overfladisk har undsluppet fortiden. Far/søn forholdet er noget af det mest hjerteskærende, der nogensinde er dedikeret filmmediet, og filmen veksler smukt mellem hjerte og hjerne. En lille åbenbaring og en fantastisk filmperle, der desværre er blevet skammeligt overset.

The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Et æstetisk perfektum, hvis dvælende tempo udmunder sig i opslugende poesi, der aldrig mister sit publikum. Sublime skuespilpræstationer (Brad Pitt burde få en Oscar for hans indsats her) og en historie, der med en intellektuel indfaldsvinkel dekonstruerer historiske myter. Terrence Malick er den tydelige inspirationskilde, og det er tæt på, at mentoren bliver overhalet indenom. Smuk, stærk, besværlig. Sørg for at være i det rette humør.

Death Proof

Tarantino efterlader de episke følelser ude i kulden i denne omgang, men når det omhandler cool filmmagi, så er han den tætteste på pejsen. To biljagter af tårnhøj kaliber kolliderer med fed, fed, fed (pige)dialog, utallige mindeværdige sekvenser (hvor Russells overtalelsesevne til den famøse lapdance må stå som det ypperste), en absurd lækker musikside og nærmest sædvanlig superior iscenesættelse fra min yndlingsinstruktør. What a rush!!!

Sunshine

Danny Boyle er et unikum. Ligesom med den excellente 28 Days Later tager han et genrestykke, personliggøre det med hans originale visioner og leverer, hvad der for mig at se er et mindre mesterværk. Det menneskelige element er i konstant øjemål i et lettere banalt plot, hvor genkendeligheden aldrig tager overhånd og nærmest hvert moment er en opvisning i stemning- og spændingsladet filmkunst. Jeg sad komplet målløs tilbage.


På kvalitetsskalaen har ´07 været et stærkt filmår for mig, og det har været meget svært at udvælge de fem bedste film. Af de næsten ligeværdige konkurrenter ses Zodiac, The Prestige, Kærlighed på Film, This is England, Reprise, Little Children, Brick og Stranger Than Fiction, der hver især fortjener en plads på listen og har gjort et uudsletteligt indtryk hos undertegnede.

Af de mest irriterende, forfærdelige og egentlig bare fuldstændig unødvendig filmproduktioner i ´07, kan jeg på stående fod kun komme i tanke om tre. Der har højst sandsynligt været flere, men disse har lykkeligvis deserteret min hukommelse. Men de tre er…:

Til Døden Os Skiller

Ord kan ikke beskrive hvor pinefuld denne film er at se. Og det besynderlige er, jo mere man tænker på den, jo mere ondt gør det i ens filmhjerte.

Hvid Nat

Egentlig sympatiske intentioner, men den er bare dårlig og intelligensen nærmer sig ikke ambitionerne. Hvis det ikke var på grund af Kærlighed På Film og Kunsten at Græde i Kor, så ville dansk film have fremstået bunduheldig dette år.

Hitman

Får xXx til at fremstå som et hovedværk indenfor actiongenren. Need I say more?

And that was it from me. Håber I har haft en god jul og vil få et godt nytår. Pas på fingrene, i skal bruge alle ti til at skrive med. Og skrive i alle skal, for dejlig læsning det er.

25/12-07liste
Meget spændende list af en Scopes mest velskrivene anmeldere ifølge mig :)

Kan se at du kunne lide "The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford". Glæder mig selv utroligt meget til denne western. :)

25/12-07liste A (?)
Lækker læsning Tommy, ovenpå alt for meget julemad og for lidt motion:o) Og godt at se du har fundet vej til tasterne trods dit "stressede" liv i "storbyens" stormende kulisser.

25/12-07liste B (?)
Tak for kommentarerne til jer begge. Og se så at få slået den mave ;-)

26/12-07liste B (?)
Haha ja, skal nok :P

Det gælder også dig Thomas! ^^

26/12-07liste B (?)
Will Do:o)

27/12-07Godt...
...atter at se nogle kloge ord fra en mand, der er savnet herinde. Håber vi ser mere til dig og dine altid interessante indlæg i det nye år!

29/12-07Og...
Der takkes ydmygt for kommentaren.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.