Fortryllet - Et moderne Eventyr i New York: Charme, selvir...

Fortryllet - Et moderne Eventyr i New York

26/12-07Charme, selvironi og lækkert hår
Festlig Disney-film, der tager tykt pis på selskabets egen arv ved at lade typiske Disney-karakterer dumpe ned i den virkelige verden. Historien starter som en overromantisk tegnefilm, hvor rigets kronprins finder sin sande kærlighed ude i skoven. Men prinsens onde stedmor vil miste magten, hvis de bliver gift, så hun får smidt prinsessen gennem et hul til en anden verden - og prinsen følger naturligvis efter for at redde sin udkårne. Det sted, de lander, hedder så New York. Og der skifter filmen fra tegnefilm til rigtig film.

"Enchanted" er en usædvanligt sjov film, der med stort held spiller på kontrasterne mellem den klassiske romantiske Disney-stil og vores noget mere kyniske hverdag. Den er fyldt med referencer til især "Snehvide", "Askepot" og "Lady og Vagabonden", og det er virkelig morsomt, når prinsessen forvirret spørger efter vej til slottet eller taler om "true love" i et tonefald, der får alle omkring hende til at himle med øjnene. Der er rigtig mange fine detaljer - eksempelvis kan prinsessen i bedste Askepot-stil få dyr til at hjælpe sig, men hun er selvfølgelig ikke lige forberedt på, hvilke dyr der dukker op, når hun beder om hjælp i New York ...

"Enchanted" rammer dermed en ironisk eventyr-stemning i stil med film som "The Princess Bride" og "Stardust" eller tv-serien "The 10th Kingdom", og instruktør Kevin Lima holder fint dampen oppe næsten hele vejen. Desværre går filmen over-the-top i slutsekvensen, hvor den mister sin elegance, men indtil da er man blevet fantastisk underholdt. Vel at mærke på en måde, som tager pis på Disney-stilen, men samtidig er tro mod Disney-værdierne - for det viser sig naturligvis, at de kyniske newyorkere kunne have godt af at tro på sand kærlighed en gang imellem.

Amy Adams og James Marsden er rigtig fine som de to hjernedøde romantikere, der skvatter ned i vores verden, og Susan Sarandon gør det også godt som den onde heks (selv om Michelle Pfeiffer nu var klart bedre i sin tilsvarende rolle i "Stardust"). Og så byder filmen i øvrigt også på usædvanligt flot CGI af en Disney-film at være - især prinsessens bedste ven, jordegernet Pip, har animatorerne virkelig moret sig med i et par fede sekvenser.

"Enchanted" er muligvis den mest lyserøde film, jeg nogensinde har set. Men den er lavet med charme, selvironi og lækkert hår, der gør den totalt elskelig. Dog mister den som nævnt grebet i slutningen, og det havde nær kostet den femte stjerne hos mig. Men selv med det minus er "Enchanted" klart det bedste, der er kommet ud af den klassiske Disney-fabrik i mange år.

28/12-07Charme, selvironi og lækkert hår
Jeg er helt enig i at slutningen bliver for meget, og hvor er det bare ærgeligt for filmen har virkelig potentiale. Men en rigtig fin anmeldelse du har skrevet. Thumbs up! :)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.