Arn - Tempelridderen: Sveriges Ivanhoe

Arn - Tempelridderen

07/01-08Sveriges Ivanhoe
Filmatiseringen af Jan Guillous ridderserie er den største nordiske filmsatsning nogensinde, og jeg har da også sjældent set noget fra Norden, der kommer så tæt på Hollywood-epik. "Tempelridderen" fortæller første halvdel af historien om Arn, der i starten af det 13. århundrede vokser op i en svensk adelsfamilie, som er involveret i fejden om den svenske krone. Men Arns største problemer kommer, efter han forelsker sig i en pige og gør hende gravid. Da det bliver opdaget, bliver de begge bandlyst af kirken, og mens kæresten får 20 års bodsgerning i et kloster, bliver Arn sendt på korstog med tempelridderne.

Det er en ridderhistorie i klassisk stil - faktisk minder den ganske meget om "Ivanhoe" med den lidende helt på korstog og den søde blondine, der venter derhjemme. Og der er mange gode momenter i filmen, som ikke mindst er flot lavet rent visuelt. Den svenske ridderstil fungerer glimrende, og Arn er mægtig sej i de forholdsvis få kampscener.

Til gengæld er historien besynderligt bygget op. Den starter med at fortælle Arns triste svenske forhistorie i verdens længste flashback, og det giver mindre plads til begivenhederne i Palæstina, end jeg synes, de burde have fået. Den store romance fylder i stedet rigtig meget i "Tempelridderen", og det tager en del tempo ud af midterstykket, at filmen stræber så meget efter patos. Det betyder også, at historien derefter med kæresten i kloster og Arn i Jerusalem kommer til at virke som en halvkort epilog, inden filmen slutter ganske abrupt. Jeg har i øvrigt også svært ved at tro, at en historie af Jan Guillou har haft så lidt kant i originaludgaven.

På skuespillerfronten er der en masse svenskere, der gør deres ting fint uden at være prangende - og det er nu sjovt at se Bibi Andersson som ond abbedisse og Sven-Bertil Taube som intrigant biskop. Den store hovedrolle som Arn har Joakim Nätterqvist, og han gør det o.k., selv om han surmuler hele tiden.

Det er en dansker, Peter Flinth, der har instrueret, og han burde altså have skåret noget bedre igennem i den 139 minutter lange handling. Men vi ved allerede nu, at der kommer en toer, så det kan være, at den samlede fortælling vil føles mere helstøbt efter den.

09/01-08Sveriges Ivanhoe
Jeg må erklære mig pinlig enig med dit glimrende indlæg. Så jeg takker for at have sat ord på den selvsamme oplevelse som undertegnede.

09/01-08Sveriges Ivanhoe
Det lyder da ærgeligt, at den kun blev til en middelmådig fornøjelse...

Havde ellers glædet mig umådeligt meget til dette eftersigende storslåede nordiske kærligheds drama.

Øv bøv.

09/01-08Sveriges Ivanhoe
Jeg må sige, at jeg fik en anelse om, at der var noget galt, da svensk tv trak sig fra projektet midt under produktionen.

Men det kan være, den virker bedre, hvis man ser den som romantisk film frem for ridderfilm.

Og tak for rosen, Don. :-)

10/01-08Sveriges Ivanhoe
Det er netop problemet for mig. Jeg vil ikke have endnu et kærlighedsdrama - jeg vil have et nordisk episk eventyr. :)

Og det troede jeg seriøst jeg ville få, selvom traileren et eller andet sted sagde det modsatte :)

11/01-08Sveriges Ivanhoe
Jeg er 100% enig i alt hvad du skriver, Carjajou, så nu gider jeg næsten ikke skrive en anmeldelse selv.
Som Klausen er jeg simpelthen dybt skuffet. Jeg havde virkelig set frem til denne film, og jeg har svært ved at forstå, at de kan få fortalt en så fremragende historie (som bøgerne er) så ringe.

Øv, øv, øv!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.