The Darjeeling Limited: Togtur uden fut

The Darjeeling Limited

13/01-08Togtur uden fut
Problemet med Wes Andersons film er, at man skal købe deres præmis fra start. Hvis man ikke gør det, giver hans deadpan-stil nemlig ikke mange chancer for at stå på senere. Jeg elskede hans Cousteau-parodi i "The Life Aquatic with Steve Zissou", men havde en nå-oplevelse med "The Royal Tenenbaums". Desværre var min oplevelse med "The Darjeeling Limited" mest i familie med sidstnævnte, som også kredser om en dysfunktionel familie.

"The Darjeeling Limited" handler om tre brødre, der har mistet deres far, og som har det svært med hinanden. Derfor inviterer storebroderen de to andre til Indien, hvor han har booket en tur med toget The Darjeeling Limited - meningen er, at det skal være en spirituel rejse, hvor de igen skal lære at stole på hinanden. Men det er lettere sagt end gjort, for deres gamle stridigheder og forskelligheder kommer selvfølgelig frem igen.

"The Darjeeling Limited" lægger sig stilmæssigt et sted mellem komedie og familiedrama, og som nævnt syntes jeg aldrig rigtig, jeg kom ind i filmen. Den er virkelig sjov et par steder, der er både enkeltscener og episoder i filmen, som fungerer rigtig godt, og den er flot fotograferet i farvestrålende Bollywood-stil. Men jeg sad alligevel tilbage med en nå-ja-og-hvad-så-fornemmelse, fordi den er ret løs i kanten, og fordi den mangler den afgørende smerte i sine konflikter. Det var svært for mig at se, hvad jeg skulle bruge denne her historie til, bortset fra at der er en udmærket forløsende scene til sidst, hvor brødrene bogstaveligt talt smider fortidens bagage fra sig.

De tre spilles af Owen Wilson, Adrien Brody og Jason Schwartzman, som alle gør det udmærket i typisk Wes Anderson-stil. Det er ret tydeligt, at Brody er en bedre skuespiller end de to andre - som så til gengæld kan bidrage med andre ting. Owen Wilson har tidligere skrevet flere film sammen med Anderson, men denne gang er det så Schwartzman, der har hjulpet med manuskriptet. Det forklarer formentlig også, at det kun er Schwartzmans rolle, som optræder i den glimrende kortfilm, "Hotel Chevalier", der vises som optakt til selve "The Darjeeling Limited".

Det her er en film, som tydeligt er lavet med omtanke og masser af kompetence. Men for mig blev den altså aldrig til andet end en hyggelig indisk odyssé uden særlig meget bid.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.