National Treasure: Book of Secrets: Turteltaub på pengejagt

National Treasure: Book of Secrets

26/01-08Turteltaub på pengejagt
Jon Turteltaubs første film om action-arkæologen Ben Gates holdt o.k. som en gang hyggeligt tidsfordriv, båret af ideen om en skattejagt fyldt med referencer til USA's historie.

I bedste kommercielle Hollywood-stil har Turteltaub & co. forsøgt at køre den første film gennem kopimaskinen, men resultatet er en langt dårligere toer. Denne gang handler historien om, at én af Gates' forfædre bliver beskyldt for at have været med i mordet på Abraham Lincoln - og for at rense familienavnet går Gates på jagt efter Cibola, indianernes mytiske by af guld. For at finde den skal han blandt andet have fat i 'The President's Book' - en hemmelig bog, hvori de amerikanske præsidenter har skrevet alle nationens store hemmeligheder ned.

Allerede der går det galt, for plottet er fyldt med store huller - at Gates skulle kunne bevise sin forfaders uskyld ved at finde den gyldne by, hænger fx overhovedet ikke logisk sammen. Derudover går der lige lidt for meget familiefilm i den - hovedpersonen har selv problemer med sin kæreste, og denne gang kommer begge hans fraskilte forældre med. Og så har man jo hele to par, som kan gå rundt og sige klichéagtige vittigheder om parforhold ...

I forhold til den første film har Turteltaub drejet actionknappen opad, muligvis for at dække over det knap så elegante plot. I hvert fald er der flere rendyrkede actionscener i toeren - bedst virker en lang biljagt i London, mens den afsluttende gang dungeoneering i et underjordisk hulesystem fyldt med dødsfælder bliver alt, alt for meget. Især en sekvens, hvor heltene skal balancere på en stor stenplade, er simpelt hen idiotisk. Nå ja, og filmens skurk er i øvrigt også en totalt utroværdig karakter.

"Book of Secrets" er en stor Hollywood-produktion, så den er ganske pæn at se på, og der er selvfølgelig også nogle af de mange jokes, som virker. Og Nicolas Cage er stadig glimrende som den stædige helt på opdagelse i USA's historie. Men der er virkelig meget lidt i denne film, som på nogen måde er mindeværdigt.

Til gengæld har de vist allerede besluttet at lave en treer. Der bliver i hvert fald lagt kraftigt op til det.

26/01-08Turteltaub på pengejagt
Ikke uenig. Bestemt den lettere udgave af Indiana Jones der i sig selv er let.

Sandhedstemaet er nu meget godt ramt med sandhedens mund der overføres på sprækken i den klippe Cage stikker sin hånd ind i. Og ikke mindst at en mand der søger sandheden, svigter sit ord to gange indenfor et minut overfor the bad guy.

26/01-08Turteltaub på pengejagt
Ja, du kan godt have ret i, at der noget med sandhed og ærlighed i fortællingen.

I det hele taget har begge film jo også en ambition om at fortælle SANDHEDEN om USA - der er nøglescener, hvor Cage fortæller om amerikansk historie, så man næsten kan høre violinerne i baggrunden. I den forbindelse er det tankevækkende, at "Book of Secrets" refererer så meget til Lincoln, og at han samlede landet - men ikke nævner slaveri og borgerrettigheder med ét ord.

08/02-08Turteltaub på pengejagt
Nu har jeg endnu ikke set den, men skal se den på onsdag.

Nu ved jeg ikke helt hvordan du tolker karakteren 1?

For undertegnede er 1 EKSTREM ringe (det fås ikke dårligere) og ofte halter både historie/plot, skuespil og filmkvaliteten (lyd/billede).

Nu ville jeg ikke læse hele din anmeldelse for der står formentlig nogle spoilers, men jeg tvivler i den grad på at den kan være så ringe at det berettiger til karakteren 1.

Jeg glæder mig til at se den - 1'eren var en af de bedre i genren og holder 2'eren bare nogenlunde stilen så er jeg mere end glad - men vi får se...

10/02-08Antaeus
Én stjerne betyder selvsagt, at jeg synes, filmen var virkelig dårlig. Jeg vurderer på den samlede oplevelse, og "Book of Secrets" falder for mig især igennem på historie/plot. Men hverken instruktion, skuespil eller effekter (i forhold til budgettet) er noget at råbe hurra for.

Bortset fra det synes jeg, det er svært at diskutere min anmeldelse af filmen, når du ikke har læst den.

14/02-08Re: Antaeus
Jeg diskuterede ikke filmen men karakteren 1.

Nu har jeg så netop set den. Og jeg mener din karaktergivning er helt i vejret. Som skrevet er karakteren 1 en film som er mega dårlig etc etc (se tidl. indlæg i denne tråd).

2'eren har en del af den dejlige fremdrift og plot som den glimrende 1'er, men alt er bare lidt dårligere og mere påtaget i stedet for den naturlige drift og plot samt den glimrende synergi mellem bi- og hovedpersonerne i 1'eren.

Den er absolut værd at se hvis man kan lide den lette eventyr/skattejagt genre, der ikke skal andet end underholde.

Karakteren bør være 3,5. Og da man ikke kan tildele denne karakter så vil jeg runde op til 4 fordi vi får endnu et eventyr. Karakteren 4 er for meget, men modsat ville 3 være i underkanten.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.