Ratatouille (org. version): Madsans for det større

Ratatouille (org. version)

07/02-08Madsans for det større
Efter succesrige og vellykkede animationsværker som ”Toy Story” og ”Find Nemo” er Pixar tilbage, med stor triumf og underholdning, i den søde og appetitvækkende ”Ratatouille”. En film, som ikke blot sætter nye grænser for den computerskabte vidunder verden, den viser også, at med hjertet det rette sted, kan man nå utroligt langt, og en dejlig veltalt morale som alle aldre kan relaterer sig til.

Et ellers nok så udskældt dyr som rotten, skulle man ikke tro kunne blive til en nuttet lille sympatisk fætter, med sans for gourmet mad. Rotterne er ellers kendt for at ’stjæle’ sig til affald, og æde det, og det virker umiddelbart ikke som, at det er et dyr med smag for mad. Det er derfor ret svært, at være mønsterbryderen, rotten Remy, som har fået en sjælden gave blandt rotteflokken, idet han har en udsøgt smag for både mad og duft. Remy forfølger blot sin passion for maden, også selvom han har en hårdhærdet rottefar, der vil ham det anderledes. For hvor Remy tænker i drømmebaner, bliver farens tankegang rent instinktivt fokuseret på overlevelse, ligesom så mange andre dyr. Men Remy nænner ikke at stoppe for sin ustyrlige og kærlig passion for mad, og han ender til sidst i et velanset gourmet køkken. Et sted hvor drømme fødes.

”Enhver kan lave mad” er en sød tematik som går gennem filmen. For selvom ”Ratatouille” bærer præg af de befriende ideer, hjertevarm komik og enestående animationsteknik, så stråler den også for alvor i den ellers skabelon skabte, men også usædvanlig vellykket og finurlig fortælling, som binder lille og kvik sammen med stor og doven. Det er med en uimodståelig charme at Remy og den forvirrede køkkendreng, Linguini, danner partnerskab for at bruge hinandens evner til at fuldende hinandens drømme om at lave mad. Netop samme tema har været penslet før på det store lærred. Blandt andet i den flæbende amerikanske ”The Mighty” hvor den lille og kloge, hjalp den store og dumme. I ”Ratatouille” er temaet dog noget bedre fortalt, og knapt så sukkersødt som i ”The Mighty”, i det temaet udspiller sig i bundforskellige og charmante rammer.

I det hele taget er der tale om en yderst specielkrydret oplevelse, for alle aldre. En kæk og charmende film, som vil tryllebinde samtlige familiemedlemmer med sikkerhed, allerede ved første smagsløg. Der er alt fra hæsblæsende og visuelt strålende flugtscener, til de søde, uforglemmelig og ikke mindst nuttede momenter. På grund af filmens konstante underholdning, og fikse manøvre, keder man sig aldrig, selvom man er en dreng godt på vej mod tyverne, og for længst har kastet tegnefilmen bag sig. Og netop også på det grundlag er ”Ratatouille” en velanlagt godbid, som placerer sig blødt og rart i maven. For enhver kan lave mad, så længe man blot har hjertet på det rette sted.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.