Shoot 'Em Up: Macho-drengerøvs action for alle pengene

Shoot 'Em Up

11/03-08Macho-drengerøvs action for alle pengene
"Shoot 'em up" er en af den slags film pigerne kalder dumme, mens filmfeinschmeckere rynker på næsen og kalder det fordummende voldsidioti.

Og det er præcist rigtigt. Det er også præcist det, der gør filmen til et forfriskende bekendtskab. Her er plottet blottet for store følelser og dunkle konspirationsteorier... Okay, det sidste er der faktisk, men det tjener kun som et belejligt påskud til alskens vilde action-pjat og seje kommentarer.

Det er næsten som om filmen sætter en ære i, hvor tyndt plottet kan være. Det er en film af præcis den type, som filmkendere ville kan "Sin City", hvis det eneste de kan se i den er, at den oser væk af sex og vold. Dem, der kan se lidt mere i "Sin City", vil dog opdage, at "Shoot 'em up" er helt anderledes, fordi den bevidst forsøger at være overfladisk.

Og det er faktisk helt i orden, når det sker med så fuldt overlæg som her. Det er tvingende nødvendigt at se filmen bare for at opleve Paul Giamatti give den som overlagt dumt svin af en skurk. Underligt at se, men han har helt tydeligt nydt friheden i at overspille så meget som muligt.

Det skaber også en herlig urealistisk dynamik med Clive Owen. Det er svært at forestille sig en skuespiller, der kan spille mere hård negl/antihelt/nihilist end Owen gør her. Nu vidste vi jo godt, han var en hård banan (det skal man jo være for at takke pænt nej til rollen som Bond...), men han sætter nu alligevel en tyk streg under det her.

Til gengæld spilder Monica Bellucci i nogen grad sin tid som afdanket luder, eller også er jeg bare sur fordi hun ødelægger alle mine illusioner om hende her - hun er gudesmuk i film som Brothers Grimm, Matrix Reloaded eller Le Pacte de Loups, og faktisk endnu mere i voldsorgiet The Passion of the Christ, hvor hendes skønhed egentlig bare blev endnu mere tydelig efterhånden som de forsøgte at smøre hende ind i mere jord for at få hende til at se hærget ud. Her har hun derimod klare rander under make-up'en. Ak. At klæde hende ud som luder gjorde åbenbart forskellen...

Det ændrer nu ikke meget ved filmens herlige oplæg til helt igennem tåbeligt overgearede aktion-sekvenser. Man er nødt til at se Owen og Bellucci forvandle deres elskovsakt til en skudduel for at tro det.

Det her er faktisk en særdeles jævn film, men den scorer virkelig point på den veloplagte fortællestil og den i særdeleshed manglende selvhøjtidelighed. Filmen er latterlig - den ved det godt, og den forsøger ikke at være andet. Bemærk titlen - ingen falsk varedeklaration her.

Se den på en aften i biffen med gutterne. Også gerne efter I har tømt en kasse eller to... Men lad være med at tage kæresten med - det ender næppe lykkeligt ;)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.