The Big Lebowski: - Indianerens strike -

The Big Lebowski

24/04-08- Indianerens strike -
Til min konfirmation, som efterhånden er ved at være en del år siden, kom en af mine kammerater hen til mig og fortalte mig en joke, der lød således: 'En indianer går ind på en restaurant og sætter sig op til baren. Han bestiller en drink, tænder en cigar og begynder at ryge lidt på den. Lidt efter, kommer bartenderen hen med bestillingen og spørger ham ”ringer du hjem?”. En time efter, kommer der en ambulance og henter spaghettien'.

Forstår man den joke, forstår man ”The Big Lebowski”. Det er vil næppe nødvendigt at sige, at jeg var omtrendt ligeså forvirret som I sikkert er nu. I flere måneder gik jeg og kørte den rundt i hovedet. Lagde til og trak fra. Halverede og digtede videre. Analyserede og fortolkede, og jeg kom aldrig et kvæk videre. Da jeg til sidst kapitulerede og tiggede min ven om at fortælle mig pointen, følte jeg mig som et skvat. Al den energi, der var blevet brugt på noget så indlysende og episodisk. Ligesom ”The Big Lewboski”. Coen-brødrenes talent for at spille psykologisk skak med deres publikum, er aldrig blevet slået så hårdt fast før. En surrealistisk karrusel, der ikke stopper med at køre rundt, før publikum kaster op. En noir-fabel af den sorteste slags, der ikke lader David Lynch noget tillbage. Dette er ”The Big Lebowski”.

Aldrig før slog det mig, som det gjorde ved nattens gensyn, at ”The Big Lebowski” på mange måder sætter en standard inden for filmisk billedsprog; John Goodman, der kæderyger imens hans spiser cornflakes. Jeff Bridges, der sidder i et badekar med hvalelyde på båndoptageren og en joint i mundvigen. Den visuelle sider udfolder sig måske aldrig helt så meget, som i brødrenes egen ”The Man Who Wasn't There”, men er bestemt ligeså original.

På manuskriptsiden, beviser Ethan Coen atter sit talent, ved at spille på tangenterne af hans Ph.d i filosofi – or so it seems. Den fuldendte surferbums, hvis excentriske noir-verden langsomt brænder sammen omkring ham, er en historie vel bedst fortalt i hashtågernes lykkelige og indifferente spektrum – hvis man da vil være et skridt foran. Sådan hænger tingene bare ikke sammen. Ethan Coen har trukket det længste strå på forhånd og illusionen er opretholdt af en uigennemtrængelig stil, der er selvsikkert instrueret af Joel Coen, og jeg kan da kun lovprise dem begge for at gamble så ubehøvlet med deres publikum, og skide højt og helligt på den konventionelle filmproduktion.

Resultatet er en film man enten elsker, hader eller ikke forstår. Ironisk nok, vil langt de fleste seere falde i to af de kategorier på én og samme gang. Det gjorde jeg. Om man går i grinekramper over Jeff Bridges der forlader en taxa, fordi chaufføren ikke vil stoppe med at spille ”The Eagles”, eller finder det irriterende og komisk fladt, kan man ikke andet end at påskønne hans farverige og yndefulde præstation. I samme omgang, er ”The Big Lebowski” er kig værd, udelukkende for dens skæve karaktergalleri, der alle nærer historien med bidrag af en skarpsindig, socialrealistisk skuffe og komisk flair.

Og det er da også i humorenes velplacerede brudstykker, at ”The Big Lebowski” lever højt. Coen-brødrenes brug af komik som underdrejet drivkaft; syrede sketches og groteske situationer, alle krydret med grovkornet sarkasme, er sorte nok til at give selveste Monthy Python baghjul. Svaret ligger et sted imellem de døve toner, og det er nok de færreste der nogensinde ville blive tilfredsstillede af ”The Big Lebowski”. Men man må konkluderer, at det er en fænomonal præstation, at bygge en så urokkelig filmoplevelse op på et så vaklende fundament.

24/04-08- Indianerens strike -
Jeg kom faktisk til at brøle af grin af joken så tror måske The Big Lebowski ville være min kop te :-)

Fremragende anmeldelse Velvet

24/04-08- Indianerens strike -
Vil du ikke forklare mig joken? .. Jeg forstod den sku ikke

24/04-08- Indianerens strike -
Din beskrivelse af Jeff Bridges der "... forlader en taxa, fordi chaufføren ikke vil stoppe med at spille "The Eagles"..." fik mig til at klukke af grin, men baseret på joken om indianeren, bartenderen og spaghettien er jeg blank. :)
Fremragende anmeldelse, i øvrigt, af en film som jeg selv har til gode.

Er der i øvrigt nogen herinde på siden, der har set Werner Herzogs "Aguirre, den gale erobrer"? Selv har jeg netop færdiggjort filmen og jeg må indrømme, at jeg ved rulleteksternes indtog var fortumlet af begejstring.

24/04-08- Indianerens strike -
Tak for rosen gutter:)

Nej, pointen får I sgu ikke så let. Glæder mig til at læse en evt. anmeldelse fra din side Rasmus - måske vil du også forstå joken bedre, når du har set den! Har ikke set Aguirre endnu, men så tilgengæld "Rescue Dawn" for en måneds tid siden, som jeg dog ikke var videre begejstret for. Men hvis den har din anbefalelse, vil jeg da give den et kig:)

Pinhead, det er jeg ikke i tvivl om at du ville! Det lyder som noget der vil være guf for dig :D

24/04-08- Indianerens strike -
Tjek den endelig ud, Jarl. At dømme ud fra topfilmliste og din generelle filmsmag kan jeg ikke forestille mig andet, end at den tiltaler dig.

"Aguirre..." kan for alles vedkommende købes for en 50'er i Tp-forretningerne landet over.

25/04-08- Indianerens strike -
Hej Velvet!

Vil også lige komplimentere, og sige, at du har jo nærmest lukket denne side for yderligere kommentare ;-)

Det eneste der er at indvende, er, at du ikke giver den et lille mere hak op ad på karakterskalaen...

25/04-08- Indianerens strike -
Jep en rigtig taktfuld og elegant skrevet anmeldelse til en fantastisk film Velvet, super læsning, så tak for det. Jeg må få set den igen, det er mange år siden, men du tvinger jo nærmest en til det:o)

Jeg undrer mig kun over, nu du har så godt fat i den, at du slet ikke strejfer Hollywood-aspektet og Coen brødrenes indlagte marxistisk inspireret livssyn der da om noget kommer til udtryk her, eller finder du ikke dette så vigtigt? Nu er det som sagt længe siden jeg har set den, tanken slog mig blot lige.

Og ellers er der kun at sige til dine flotte indlæg, Keep ’Em Coming!

25/04-08- Indianerens strike -
Så vil jeg begynde at lede efter den til en billig penge. Glæder mig allerede en hel del :-)

26/04-08- Indianerens strike -
Synes selv at filmen fortjener 6 stjerner. Mindst.

Herfra skal det også tilføjes: Dette er verdens sjoveste film.

27/04-08- Indianerens strike -
Uha, nu gør I mig helt smigret jo:)

Peter: Tusind tak! Skamros er altid godt :D

Thomas: Og også mange tak til dig, Thomas! Marxes idé om bevidsthed og materielle forhold kunne måske være en god pointe, men syntes ikke at nogle af dem hørte hjemme i mit indlæg, som mere var henvendt til The Big Lebowski's fortælleform og generelle stil:) Men ellers en fin observartion! Og endnu engang tak for rosen:)

30/04-08- Indianerens strike -
kan du ikke bare fortælle det sjove i den joke ?

23/06-08- Indianerens strike -
Nu har jeg virkelig tænkt og tænkt og den joke du kom med, Velvet.

Men jeg forstår virkelig intet af den! Vil du ikke være sød at fortælle pointen?

23/06-08- Indianerens strike -
Jeg tror pointen er at der ikke er nogen pointe... Grunden til at jeg synes joken var sjov er at den ikke giver nogen mening... Ligesom filmen selv, hele filmens omdrejningspunkt er et gulvtæppe may I remind you :-)

23/06-08- Indianerens strike -
That rug really tied the room together.

:)

02/08-08- Indianerens strike -
Der må sgu da være en ordentlig løsning?! Hvis det sjove i den joke er, at det ikke giver nogen mening, så er det pænt easy at komme på en sjov joke...

02/08-08- Indianerens strike -
... Og det er der den lille fuckfinger - provokationen - ligger. :)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.