Eksorcisten III: "I Have Dreams"

Eksorcisten III

17/06-08"I Have Dreams"
Få SPOILERS

Den klassiske Exorcisten satte filmverdenen på den anden ende tilbage i 1973. 4 år efter lavede John Boorman den flotte omend rodede og uengaerende to'er The Heretic og i 1990 kom så den originale forfatter William Peter Blattys bidrag som er den første og eneste reele fortsættelse til et af gysergenrens allerstørste værker.

Filmen er baseret på Blattys egen roman Legion og finder sted 15 år efter den originale film hvor den udkørte Lt. Kinderman efterforsker nogle uhyggelige og bizarre mord med religiøse undertoner. Som efterforskningsarbejdet skrider frem bliver Kindermans tro sat på den ene prøve efter den anden og snart bliver det klart at disse mystiske hændelser har stærke bånd til den skrækkelige nat 15 år tilbage. Det ville være synd at nævne mere af plottet her, det skal opleves på egen krop.

Eksorcisten III er en fremragende og kritisk underkendt gyserfilm. Hvor 1'eren var skræmmende ved sine frastødende effekter og sin kontroversielle agenda går Blatty i en helt anden grøft og kreerer en okkult gyserfilm hvor den uhyggelige stemning altid ligger og lurer under overfladen. Ingen brækstråler, kors-masturbering eller roterende hoveder her.

Et andet genialt træk er at filmen i den grad underspiller sine virkemidler. Når der sker et mord er det aldrig on-screen men til gengæld dannes der, i de efterfølgende samtaler, nogle skrælkkelige billeder i hovedet inde på den uforberedte tilskuer. Se, det er et trick som mange ikke slipper godt fra, men som Blatty eksekverer med bravour!

Lyden og musikken skal også hurtigt nævnes. Lydsiden består hovedsageligt af sælsom hvisken og dyb dæmonisk messen og musikken er ildevarslende og står i fantstisk kontrast til de symbolske og skræmmende billeder!

Tematisk set er den også en stærkt filosoferende film der tager sig tid til at diskutere alt mellem himmel og jord (her skal specielt nævnes nogle suverænt skrevne dialoger mellem Kinderman og hans ven fader Dyer) og sidst men ikke mindst en religiøs kritisabel film hvor Himmelen (i en bizar drømmesekvens) fremstilles som et sandt bureaukratihelvede hvor der er papirer skal udfyldes og man skal nå togene til tiden og hvor jorden til gengæld fremstilles som Helvede fyldt med racisme, mord, had og manglende empati. Kort sagt besættelserne i vores egen hverdag.

Skuespillet er glimrende hele vejen rundt. Men forestillingen bæres for det meste af George C. Scott som den udkørte, men stadig energiske Kinderman, Ed Flanders er dybt sympatisk som Dyer mens Brad Dourif er lige præcis det modsatte som den sadistiske Gemini Killer.

Bortset fra et påklistret og en smule ødelæggende (men dog effektivt) klimaks er Eksorcisten III en old school gyserfilm hvor stemningen mere end noget andet bidrager til uhyggens effektivitet. En film der stadig kan få de små hår til at rejse sig den dag i dag (specielt i et mørkt lokale med et godt surround anlæg) som uden tvivl vil bringe julelys i øjnene hos de få gyserfans der stadig har den til gode. I er hermed opfordret!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.