The Incredible Hulk: En grøn actioneksplosion

The Incredible Hulk

03/07-08En grøn actioneksplosion
Instruktøren af de to energiske Transporter-film Louis Leterrier viderefører sin underholdende energi og visuelle flair til Marvels tegneserieunivers i hans tempofyldte og actionprægede fortolkning af eventyret om The Incredible Hulk. Filmen når ikke op blandt de bedste superheltefilmatiseringer men den er ud fra egen præmisser vellykket og popcornsunderholdning, der holder hele vejen.

The Incredible Hulks eneste forbindelse til Ang Lees Hulk-filmatisering fra 2003 – ud over naturligvis det grønne omdrejningspunkt – er, at den forsøger at være meget af det, som Ang Lees Hulk ikke var. Nemlig et tempofyldt actionsbrag. Den indledende jagt på Bruce Banner i Brasiliens slum har en rå realisme over sig, som ikke så lidt minder som Bourne filmene. Det giver et løfte om høj kvalitet lige fra start. Og den alvorlige tone holdes succesfuldt langt hen af vejen, mens realismen ryger sig en tur, når først Hulk’en vågner op til dåd. I filmens tre store actionsekvenser – som vel samlet udgør næsten halvdelen af spilletiden – er der seriøst smæk for actionskillingen med så meget bulder og brag, at Imperials store sal knirkede gevaldigt i fugerne. Imellem de store actionscener sænkes tempoet en smule, men der er stadigvæk masser af fart og intensitet i militærets jagt på Banner og dennes jagt efter et liv uden grøn vrede. Historien er ikke genial og nyskabende men til gengæld dejlig superhelteagtig med en tabt kærlighed, en kamp imod de overmenneskelige superheltekræfter osv. Nyskabelse er godt, men genkendelse er heller ikke værst.

Filmens højdepunkter er uden diskussion, når Hulk’en slår sig løs og kaster med gaffeltrucks, river biler midt over og generelt bare smadrer på livet løs. Både den lange action midt i filmen, hvor Hulk angribes af militæret, og filmens finale hvor The Abomination og Hulk tumler sig i en altødelæggende leg i New York er medrivende sammensat og sindsygt flotte. Effekterne er overbevisende, og det ser fedt ud, når kampvogne kastes igennem luften og eksplosionerne skyller hen over lærredet.

Dog har effekten en enkelt mindre svaghed, nemlig Hulk’en selv. Så længe Hulk er i bevægelse og smadrer løs ser alt imponerende ud, men når der fokuseres på de sorgmodige grønne øjne har ansigtet en tendens til at se lidt livløst ud. I levendegørelsen af sig selv er Hulks størrelsen således sin egen værste fjende. Det er ganske enkelt ikke muligt at maskere sig ud af udseendet, som det er tilfældet med de fleste andre superhelte fx Hellboy.

Edvard Norton er en gevinst i rollen som Bruce Banner. Han tilfører rollen stor sårbarhed og visualiserede igennem sit forpinte ansigtsudtryk glimrende de kvaler Banner går i gennem. Specielt i filmens begyndelse overbeviser han igennem flot skuespiller, men filmens udvikling gør, at han glider mere og mere i baggrunden og overlader scenen til hans grønne alter ego.

Endeligt vrimler filmen med fede indforståede hyldester og henvisninger. Fx er det fedt at se Norton hylde Lou Ferrigno i en birolle som sikkerhedsvagt med ”you’re the man”, ligesom det altid er godt at se, at der er plads til en cameo fra Stan Lee.

The Incredible Hulk er et underholdningsbrag uden ambitioner om at være ”Hulk Begins”. Godt nok får vi en historie med menneskelige skæbner involveret, men det er klart et ønske om hårdtpumpet action, der har første prioritet, og på det punkt svigter filmen ikke. Det er bestemt ingen stor film i klassisk forstand, men som sommerunderholdning for drengerøve med trang til at se ting blive smadret i stor stil fungerer den upåklageligt.

03/07-08En grøn actioneksplosion
Hey Slat.

Du skriver:

The Incredible Hulks eneste forbindelse til Ang Lees Hulk-filmatisering fra 2003 – ud over naturligvis det grønne omdrejningspunkt – er, at den forsøger at være meget af det, som Ang Lees Hulk ikke var. Nemlig et tempofyldt actionsbrag".

Det er rigtigt, men opfatter du det som noget positivt eller negativt? Jeg var også fint underholdt af Louis Leterrier's Hulk, men han er altså ingen Ang Lee, og formår derfor aldrig at gøre filmen til sin egen. Det gjorde Lee. Han satsede mere på indholdet, men uden at glemme actiondelen, selvom den ikke altid var der. Den første Hulk vandt for mig meget ved gensyn. Men altså en lidt svagere efterfølger, men indfrier trods alt de små forventninger. Jeg kunne i øvrigt bedre lidt det cast fra den første film, men det er en anden snak.

03/07-08En grøn actioneksplosion
Hey Gott

Jeg har med vilje ikke nævnt, hvilken af de to, som er min favorit, da jeg er i tvivl. Men jeg mener ubetvinget at mere action er et plus. Jeg kan huske, at det var det store minus for mig i Lees. Men som du er inde på, har den andre plusser. Men det er så lang tiden siden, at jeg har set den, at jeg ikke ville gå mere ind i at diskutere de to film i forhold til hinanden... og heller ikke vil det nu. Men jeg blev nysgerrig efter at gense Ang Lees version efter denne film, så det sker nok snart. Så kan jeg give dig bedre svar.

Er dog enig i, at han ikke formår at gøre filmen til sin egen på samme måde som Lee, men så kan man diskutere om det var en ubetinget succes for Lee...

Og jeg ser desuden ikke denne film, som en efterfølger til Ang Lees film, men derimod som en selvstændig film.

03/07-08En grøn actioneksplosion
Det er så helt okay. Men så må du jo gense den. Ang Lee's version blev desværre (meget ufortjent) ikke den store succes. Tror det skyldes den meget alvorlige tone, og det gode drama som overraskede mange (negativt). Og så indeholder den ikke nok action, som f.eks Leterrier's udgave, eller andre store blockbusters. Men det kan selvfølgelig også være, at Hulk altid har stået i baggrunden i forhold til andre superheltefilm?

Man kan godt kalde den en selvstændig film. De har ikke meget tilfælles, så du har ret :-) Nu må The Dark Night altså snart komme, jeg kan ikke vente mere :-)

07/07-08En grøn actioneksplosion
Jeg glæder mig også helt ulideligt meget til The Dark Knight. Forventer nærmest intet mindre end årets film.

Og så fik jeg lige genset Ang Lees Hulk. Den har masser af fede billeder og ikke mindst opfindsomt klippearbejde, men Leterriers film må blive min favorit af de to, da 1) der sker simpelthen mere, da Ang Lees film i perioder nærmest går i stå og 2) selve Hulk figuren er rent teknisk noget mere overbevisende i den nye film. Jeg er helt med på, at Lees udgave rummer mere dybde, men samlet set, var jeg bedre underholdt af Leterriers version.

12/07-08En grøn actioneksplosion
Det er helt ok. Jeg er bare uenig :-) Den kant Lees version har gjorde det, at den for mig netop var mere interessant og underholdende.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.